Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ιός ζει ανάμεσά μας

Από την καθημερινή ενημέρωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτ. Τσιόδρα. Δεξιά του του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς

EUROKINISSI/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ιός ζει ανάμεσά μας

  • A-
  • A+
Τα 51 απροσδιόριστα κρούσματα και η εξαιρετικά πιθανή διασπορά ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους και, κατ’ εκείνους, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι διανύουμε ημέρες υψηλής επικινδυνότητας ● SOS από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι (αντί χειροκροτημάτων) ζητούν αγωνιωδώς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Με 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, 51 απροσδιόριστης πηγής, που σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας νυχθημερόν μελετά, αποφασίζει και συστήνει τη λήψη όλο και πιο «σκληρών» περιοριστικών μέτρων για την καθυστέρηση της διασποράς ενός ιού μεγάλης δυναμικής, που μεταδίδεται ταχύτατα από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Παράλληλα η Επιτροπή υπενθυμίζει καθημερινά την ατομική ευθύνη του καθενός μας ώστε να προστατευτούμε όλοι και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών που ακόμα και προ πανδημίας τόσο είχε ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πόσο μάλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μέχρι στιγμής έχουν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών–παραϊατρικού προσωπικού, ενώ ως προς τους γιατρούς δεν υπάρχει κάποια εξαγγελία.

Ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πρώτη στιγμή είχαν αναδείξει τα τρωτά σημεία του ΕΣΥ (ελλιπές και γηρασμένο υγειονομικό προσωπικό, πλημμελείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, σημαντικές ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ), επανερχόμενοι χθες στο θέμα δηλώνουν σε ανοιχτή επιστολή τους ότι δεν θέλουν χειροκρότημα, αλλά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Στην επιστολή της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ζητά: άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, εξασφάλιση στους υγειονομικούς όλων των αναγκαίων ατομικών μέτρων προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να μη χάσει κανένας ασθενής, που θα μπορούσε να σωθεί, τη ζωή του. Τέλος, η ΟΕΝΓΕ ζητά έκτακτη συνάντηση «έστω και την ύστατη στιγμή» με τον υπουργό Υγείας.

Επιτακτική ανάγκη

Το κατεπείγον της «καθολικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, με έμφαση στην ολόπλευρη στήριξη του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού, στην πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και στην εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος υγείας σε συνθήκες σταδιακά αυξανόμενης υγειονομικής ανάγκης και χρήσης» συμπεραίνει και νέα μελέτη του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΚΕΠΥ).

Η λήψη των παραπάνω μέτρων, όπως καταδεικνύουν οι συγγραφείς -καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Ηλίας Κονδύλης και Αλέξης Μπένος, είναι απαραίτητο να συνοδεύουν τη «συνέχιση και επέκταση των αναγκαίων μέτρων που έχουν παρθεί για τον έλεγχο και καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου του νέου κορoνoϊού».

Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε χθες ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ενισχυθεί με 15 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού, θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη των 2.000 συμβασιούχων υγειονομικών, ενώ «εκτιμάται ότι το κόστος των πρόσθετων προσλήψεων θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ».

Στη μάχη της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, ρίχνονται το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), το οποίο διατίθεται ολόκληρο επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία περιστατικών από τον νέο κορονοϊο, όπως επίσης το νοσοκομείο «Παμμακάριστος« που ήδη από χθες έχει αφιερωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ίδιο και μία πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα», το οποίο ανοίγει ξανά εν μέρει, μετά το λουκέτο που είχε επιβάλει ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης από τη θέση του υπουργού Υγείας το 2013. Ακόμα, διατίθεται το ιδιωτικό Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Attica» στην Ελευσίνα, για το οποίο, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, υπήρξε «συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ως προς τη δέσμευσή του για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με τη νέα νόσο». Την επιστημονική και λειτουργική διαχείριση του κέντρου θα έχει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων του υπουργείου Υγείας.

Ενημέρωση

Είκοσι ένα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ενώ αναμένονται σήμερα αποτελέσματα για περίπου 200 ελέγχους δειγμάτων από τα εργαστήρια της χώρας. Εξήντα πέντε συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται, εννιά από τους οποίους -όλοι άνδρες με μέσον όρο ηλικίας τα 70 έτη - είναι διασωληνωμένοι με σοβαρή πνευμονία στα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, λαμβάνοντας αντιιική θεραπεία.

Παράλληλα, συνολικά δέκα συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία της χώρας. Από το σύνολο των νοσηλευομένων, το 51% είναι άνδρες, η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 4.320 εργαστηριακά δείγματα.

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και σε όσους «τις τελευταίες μέρες κατακλύζουν την πατρίδα μας, επιστρέφοντας από το εξωτερικό, νεαρός κόσμος κυρίως που έρχεται από χώρες με πολύ μεγάλη εξάπλωση». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου σχολίασε με νόημα «η στρατηγική δημόσιας υγείας είναι να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός».

Ο καθηγητής ζήτησε να τηρηθεί το μέτρο της καραντίνας των δύο εβδομάδων που ισχύει για όσους έρχονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες, ώστε να προστατευτούν πρωτίστως οι οικείοι των ταξιδιωτών αλλά και συνολικά η κοινότητα. Τέλος, επανέλαβε ότι ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και η ατομική ευθύνη είναι κρίσιμη στην επιτυχία των μέτρων.

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι δεν αρκούν τα μέτρα της Πολιτείας και κάλεσε όλους τους Ελληνες να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη απειλή προς τη δημόσια υγεία με σοβαρότητα και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αυτοπειθαρχία. «Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας», είπε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τους ταξιδιώτες ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Πολιτική Προστασία διαθέτει τις λίστες των επιβατών που φτάνουν στην Ελλάδα και δειγματοληπτικά θα γίνεται έλεγχος για την τήρηση της καραντίνας από την πλευρά τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκληση για προσλήψεις με... αοριστίες
«Ηρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης». Με τη φράση αυτή, σε καθεστώς πανδημίας πλέον, με τη χώρα μας να μετράει τον πρώτο νεκρό από Covid-19 και να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 επιβεβαιωμένων...
Εκκληση για προσλήψεις με... αοριστίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τα μέτρα δεν μας έκαναν Ιταλία»
«Η οδηγία τού “Μένω Σπίτι” δεν αλλάζει», επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των...
«Τα μέτρα δεν μας έκαναν Ιταλία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μυστικά και ψέματα του κ. Στέλιου Πέτσα
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» για το τριπλό δώρο της κυβέρνησης στους κλινικάρχες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, χωρίς να...
Μυστικά και ψέματα του κ. Στέλιου Πέτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκληση προς τους εθελοντές γιατρούς να «βάλουν πλάτη»!
Μπορεί το υπουργείο Υγείας να διακηρύσσει ξανά και ξανά με παρρησία την ετοιμότητά του για «τα χειρότερα που έρχονται», όμως αυτό δεν φαίνεται στην πράξη ● Ο κ. Κικίλιας χθες επικαλέστηκε τον... πατριωτισμό...
Εκκληση προς τους εθελοντές γιατρούς να «βάλουν πλάτη»!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα επόμενα 24ωρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για «ασυνεπείς»
Την επιβολή χρονικών περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλά μόνο για τους ασυνεπείς, εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί μέσα στα επόμενα δύο ή τρία 24ωρα.
Στα επόμενα 24ωρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για «ασυνεπείς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας