• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.8°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.5°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.0°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.5°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  6 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 7.3°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  99%

Η αίθουσα του Αμφιθεάτρου του «984» κατά την εκδήλωση της «Κίνησης 53+»

«Κίνηση 53+»: Ασφάλεια για ενδεχόμενα λάθη ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ»

 • A-
 • A+

Με μια δημόσια εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 984 επέλεξαν χτες το βράδυ τα στελέχη της «Κίνησης 53+» να παραθέσουν τις πολιτικές τους απόψεις, ενώ στο εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να διαμορφώνονται νέες τάσεις. Η εν λόγω κίνηση συναπαρτίζεται από στελέχη τοποθετούμενα στα αριστερά της «Αριστερής Ενότητας», της μεγαλύτερης παγιωμένης τάσης του κόμματος, και της ΑΝΑΣΑ, ενώ στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση τα στελέχη της προχώρησαν σε κριτική αποτίμηση της πορείας του κόμματος και της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εκλογές, αλλά και σε πολιτική στοχοθεσία.

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για την επικοινωνία κόμματος και κυβέρνησης, περιέγραψε ως το αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ την «αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων, να αλλάξει η ζυγαριά υπέρ των λαϊκών τάξεων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «"ασφάλεια" της κυβέρνησης απέναντι στο δυσμενές περιβάλλον που έχει να αντιμετωπίσει, είναι ο "όλος ΣΥΡΙΖΑ", το κόμμα, τα μέλη και οι οργανώσεις του», καθώς αυτά μπορούν «να την προστατεύσουν από το κάθε λάθος». 

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος εξέφρασε καταχειροκροτούμενος την αντίθεσή του με τον τρόπο που έληξε η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, λέγοντας ότι ο Γιάννης Πανούσης είναι άσχημη επιλογή, καθώς ο δημόσιος λόγος του εκθέτει και η πρακτική του προσβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά δε με τις επιλογές συμπόρευσης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ, Έλενα Παναρίτη, και την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι πρόκειται για ατυχή προσπάθεια οικοδόμησης κοινωνικής συμμαχίας, που όμως δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις πραγματικές ανάγκες. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ανασυντάξουμε το κόμμα σε πρωτόγνωρες συνθήκες» συνέχισε, λέγοντας ότι αποτελεί «βασική αρχή μας να μην θέλουμε την κρατικοποίηση του κόμματος και την κομματικοποίηση του κράτους». Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να νομοθετούμε χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, τους φορείς της, αλλά και με τους θεσμούς του κόμματος».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε τα της διαπραγμάτευσης, γνωστοποιώντας ότι ήδη από τις πρώτες μέρες οι εταίροι τόνιζαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν πότε στα σοβαρά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής». Παραδέχτηκε δε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «υπήρξαν και λάθη», εστιάζοντας στο γεγονός ότι στην συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν διασφαλίστηκε ότι θα υπάρξει αντίστροφη μέτρηση στην ασφυξία που έχει επιβληθεί, αν και υπήρξε σχετική άτυπη συμφωνία. Επισήμανε επίσης ότι σε έναν συμβιβασμό καμία πλευρά δεν βλέπει στην εκάστοτε συμφωνία τον «εαυτό» της, υπογραμμίζοντας ότι μερίδα των συνομιλητών της Αθήνας έχει προσπαθήσει να «ξηλώσει» τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ τόσε σε επίπεδο δεσμεύσεων όσο και μεθοδολογίας. «Μια πρώτη νίκη είναι πως έχουμε αντισταθεί στην οπισθοχώρηση» που θα ήθελαν οι εταίροι, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας όμως ότι «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικό». 

Διέκρινε δε ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση δεν είναι ενοποιημένοι ούτε οριζόντια ούτε κάθετα, ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν αποδεχτεί ότι το μνημόνιο απέτυχε, καθώς είναι «το παιδί τους». Αναφερόμενος όμως στο ζήτημα της εμπιστοσύνης επισήμανε ότι η άλλη πλευρά «πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι λόγια του αέρα όσα οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών λένε στα κοινοβούλια για τη διαφθορά». Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση και ξεχώρισε ως πλεονέκτημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας την δύναμη που εκπορεύεται από το πρόσφατο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρήστος Μαντάς, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο «να αναστοχαστούμε την πορεία μας βάσει του οράματός μας, αλλά και της πραγματικότητας, φυσικά με όρους συλλογικότητας και δημοκρατίας». Υπογράμμισε ότι αυτές οι επεξεργασίες, αλλά και το κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έργο πρέπει να γίνει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και με την αξιοποίηση του πολύ καλού δυναμικού που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επέμεινε δε ότι «η δουλειά στη Βουλή δεν μπορεί να είναι αυτονομημένη από την δουλειά του κόμματος» γεγονός που «πρέπει να ισχύει και για την κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι το κοινοβουλευτικό έργο «δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο προσωπικών στρατηγικών», καθώς «υπάρχει και το ήθος της Αριστεράς, της χρωστάμε δεν μας χρωστάει». Έκλεισε δε την τοποθέτησή του με μια αναφορά από το γράμμα του Μαρξ της 19ης Αυγούστου 1852, ο οποίος, σχολιάζοντας τη δυνατότητα κατάληψης της εξουσίας, σημείωνε πως «τίποτε δεν είναι χειρότερο για τους επαναστάτες από το να υποχρεωθούν να ασχοληθούν με την προμήθεια ψωμιού».

Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα προκάλεσε την καθυστέρηση της έναρξης της εκδήλωσης και «ανέβαλε» τις τοποθετήσεις του Κώστα Αθανασίου, διευθυντή της ΚΟ, και της Ελένης Σταματάκη, βουλευτή Πειραιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Θοδωρής Δρίτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, ο Ηλίας Παντελεάκος, γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μεταξύ άλλων βουλευτών στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, Κώστας Ζαχαριάς, Χρήστος Καραγιαννίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Φάνης Κουρεμπές, Μαρία Κανελλοπούλου, Αννέτα Καββαδία, Σταύρος Αραχωβίτης, Δανάη Τζήκα, Αφροδίτη Σταμπουλή, Βάσω Λέβα, Φωτεινή Βάκη και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια σύσκεψη υπό άκρα μυστικότητα
Σιγήν ιχθύος τηρούσαν χτες τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τις «σημαντικές ανακοινώσεις» στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα υπουργοί κατά τη διάρκεια της...
Μια σύσκεψη υπό άκρα μυστικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
Η κατάθεση του κειμένου συμβολής από 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντικατόπτρισε τον γενικότερο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, αλλά και εντός...
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Ευρωπαίοι «κάνουν το κορόιδο»
Ο προβληματισμός ήταν έκδηλος χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση εντοπίζονται στα εργασιακά...
Οι Ευρωπαίοι «κάνουν το κορόιδο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληρές απαντήσεις από κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και Πάνο Λάμπρου
Με ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις αντέδρασε χτες η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο κλίμα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα με επίκεντρο τις καταγγελίες Πανούση σε Μέσα Ενημέρωσης και τα κάθε λογής «ρεπορτάζ» για...
Σκληρές απαντήσεις από κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και Πάνο Λάμπρου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Bαρύ... άρωμα συμφωνίας
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γύρισε στην Αθήνα για να συσκεφθούν στο Μαξίμου σχετικά με τα μέτρα που θα στείλουν σε λίγες ώρες στους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει πρόγραμμα. Ικανοποίηση από Παυλόπουλο,...
Bαρύ... άρωμα συμφωνίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γράφουμε νέες σελίδες μετά την οδύσσεια των μνημονίων»
Τη στήριξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των πιο αδύναμων της κοινωνίας θέτει ως προτεραιότητα της μεταμνημονιακής εποχής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποκλειστική δήλωσή του στην...
«Γράφουμε νέες σελίδες μετά την οδύσσεια των μνημονίων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας