Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισχυροποίηση των σχέσεων

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόικο Μπορίσοφ δεσμεύτηκαν να τηρήσει η ελληνική πλευρά το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στη συμμετοχή της βουλγαρικής ΔΕΠΑ στο μετοχικό σχήμα του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυροποίηση των σχέσεων

  • A-
  • A+
Την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Μπόικο Μπορίσοφ ● Συμφωνίες συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας και της ασφάλειας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες γεωτρήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτέλεσαν μέρος της κοινής δήλωσης που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας το πρωί της Τετάρτης στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπόικο Μπορίσοφ.

Στην κοινή δήλωση που υπογράφεται και από τους δύο ηγέτες γίνεται σαφές πως η Βουλγαρία επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου 2019 υπό το πρίσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κοινές δηλώσεις

Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα και η Βουλγαρία επαναλαμβάνουν ότι το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και συνεπώς δεν μπορεί να παράξει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη της να στείλουν ένα αυστηρότερο μήνυμα στην Αγκυρα εφαρμόζοντας τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί, διαμηνύοντας παράλληλα με κύρια αποδέκτρια τη γείτονα πως η ψύχραιμη στάση απέναντι στην εξ Ανατολής επιθετική παραβατικότητα δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ούτε να υποτιμάται αλόγιστα, καθώς οι δυνάμεις της ειρήνης και του δικαίου, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, δεν φωνασκούν αλλά επαγρυπνούν, δεν προκαλούν ποτέ, αλλά ξέρουν να αντιδρούν.

Σχετικά με το τουρκο-λυβικό μνημόνιο ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως το άκυρο έγγραφο που έχει υπογραφεί μάλιστα μεταξύ της Τουρκίας και ενός μέρους του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης όχι μόνο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά υπονομεύει και τη σταθερότητα στη Λιβύη, υπενθυμίζοντας έτσι ξανά την πάγια θέση του στρατάρχη Χάφταρ που δεν αποδέχεται τη συμφωνία Τρίπολης και Αγκυρας.

Συνεχίζοντας τα μηνύματά του προς την τουρκική κυβέρνηση, ο Κυριακός Μητσοτάκης έκανε σαφές πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και οι παράνομες δραστηριότητες στις θάλασσες της Κύπρου οξύνουν αχρείαστα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, «ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου σκιτσάροντας θαλάσσιες ζώνες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις κοινές πολιτικές ρίζες της κυβέρνησής του με αυτήν του Βούλγαρου ομολόγου του, που ως γνωστόν ανήκουν στην ίδια πολιτική «οικογένεια» του Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινές απόψεις για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας πως η ενδυνάμωση της φιλίας Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα μένει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αλλά και αταλάντευτη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Τέλος, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ζητώντας από τις προς ένταξη χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα του στηρίζει την Ελλάδα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά επισήμανε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να τελειώσει άμεσα με την αρωγή και της Βουλγαρίας καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δύο χώρες είναι γειτονικές και πρέπει να ζήσουν με αυτό το δεδομένο.

Δεν παρέλειψε όμως να εξάρει ακόμη και την τουρκική πλευρά για την άριστη συνεργασία που έχει με την κυβέρνησή του σε διάφορα θέματα με κορυφαίο το μεταναστευτικό. Στα ζητήματα της οικονομίας και των διμερών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υπήρξε η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ του Εnterprise Greece και του Bulgaria Investment Agency, ενώ ακόμη υπογράφτηκε μια κοινή δήλωση από τους υπουργούς Τουρισμού των δύο χωρών.

Οδικοί άξονες

Στο πεδίο των μεταφορών που αποτελεί κομβικό πυλώνα για την ανάπτυξη των διασυνοριακών περιοχών, συμφωνήθηκε η ανάγκη επίσπευσης των έργων που θα ενισχύσουν τη σιδηροδρομική διασυνοριακή κυκλοφορία μεταξύ Καβάλας-Μπουργκάς και των παραδουνάβιων λιμανιών, παράλληλα με την προώθηση νέων οδικών αξόνων όπως αυτός του Dimitrograv με την Αλεξανδρούπολη, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση των λιμένων της Ελλάδας με τα παραποτάμια λιμάνια του Δούναβη.

Στον τομέα της ενέργειας οι Μπόικο Μπορίσοφ και Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν να τηρήσει η ελληνική πλευρά το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στη συμμετοχή της βουλγαρικής ΔΕΠΑ στο μετοχικό σχήμα του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Ενώ, τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού Νυμφαία-Μακάζα που βρίσκεται στη Ροδόπη και στην πάταξη του διασυνοριακού λαθρεμπορίου, πάγια αιτήματα των παραγωγικών φορέων της Θράκης που κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό σε ειδική σύσκεψη μία ημέρα πριν λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 4η Σύνοδο της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, άφησε αιχμές προς τη γείτονα για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά και για τη στάση της στο προσφυγικό.
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λάδι στη φωτιά από Μητσοτάκη: «Άγονη η αντίδραση των νησιωτών»
Αποφασισμένος να προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «άγονη» την αντίδραση των νησιωτών. «Μην έρχεστε στην Ελλάδα» είπε σε όσους δεν δικαιούνται...
Λάδι στη φωτιά από Μητσοτάκη: «Άγονη η αντίδραση των νησιωτών»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός, βλέπει Μπορίσοφ
Συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία αναμένεται να υπογραφούν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, με τη...
Στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός, βλέπει Μπορίσοφ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραλίγο να... πνιγεί στις «θαλάσσιες ζώνες»
Το λεκτικό ατόπημα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ● Η διορθωτική δήλωση και αντιδράσεις στην Ευρώπη για το θέμα της Λιβύης.
Παραλίγο να... πνιγεί στις «θαλάσσιες ζώνες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυρώσεις κατά της Αγκυρας θα ζητήσει ο Μητσοτάκης
Κατά τις διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών, αλλά και στη διάρκεια της πρώτης συνόδου κορυφής που συμμετέχει, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρξει καταδίκη της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στην κυπριακή...
Κυρώσεις κατά της Αγκυρας θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ