Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. και η Ελλάδα
AP Photo/Olivier Matthys
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. και η Ελλάδα

  • A-
  • A+
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συζήτηση με σκοπό να δει πώς θα προτάξει τα συμφέροντά της όσον αφορά την πολιτική συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, όπου θα κυριαρχήσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τον νέο 7ετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει σημαδευτεί από την αποχώρηση από την Ε.Ε. μιας από τις βασικές χώρες συνεισφοράς, του Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια ώρα οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ υπάρχουν οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου η πρώτη (η πιο υψηλή) και η τελευταία (η πιο χαμηλή) έχουν απόσταση μεταξύ τους 230 δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσέρχεται στη συζήτηση με σκοπό να δει πώς θα προτάξει τα συμφέροντά της όσον αφορά την πολιτική συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το προσφυγικό και την κλιματική αλλαγή, διεκδικώντας να μην υπάρξει «καμία μείωση στους πόρους που είχαμε σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός».

Ειδικότερα ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «για λόγους που έχουν να κάνουν, σε ό,τι αφορά το θέμα της συνοχής, με την πραγματικότητα την οποία βιώσαμε τα τελευταία 10 χρόνια: Η Ελλάδα υπέστη μια πολύ μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, ενώ άλλες χώρες προχώρησαν πιο γρήγορα», επισημαίνοντας ότι «ζητούμε (σ.σ. από την Ε.Ε.) να στηρίξει την Ελλάδα σε επίπεδο συνοχής για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος».

Είπε ακόμα πως «στην Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι Ελληνες αγρότες θα έχουν σημαντικές μειώσεις στα χρήματα τα οποία λαμβάνονται», ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο την περικοπή των κονδυλίων για τη FRONTEX», προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε χώρα υποδοχής [...] και θα διεκδικήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή ικανοποιητικά κονδύλια που υπάρχουν σήμερα για τη μετανάστευση».

Είπε, τέλος, ότι «πρέπει να συμπεριληφθεί στην κρίση όλων το γεγονός της ταχύτητας με την οποία προχωρούμε (σ.σ. στην απολιγνιτοποίηση), προκειμένου να τύχουμε ικανής χρηματοδότησης για να αντιμετωπίσουμε τη μετάβαση σε αυτές τις περιοχές και να μη μείνει κανένας πίσω στη Δυτική Μακεδονία ή στη Μεγαλόπολη».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πράσινης ανάπτυξης στην οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας και ζητώντας τη δίκαιη και ασφαλή μετάβαση της περιφέρειας στη μεταλιγνιτική εποχή προς όφελος των πολιτών.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της (πιο υψηλής) πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για χρηματοδότηση στο 1,3%, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι νέες πολιτικές απαιτούν και νέες χρηματοδοτήσεις». «Απαράδεκτα χαμηλή» χαρακτήρισαν την (πιο χαμηλή, στο 1,074%) συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τη γενική αντίθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τους ηγέτες των κρατών-μελών που συνέρχονται σήμερα.

Παράλληλα, χθες, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan Al Jaber, καθώς και άλλους αξιωματούχους που επισκέφτηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο του Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα όπως η διευρυμένη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και οι περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Με στόχο να μην υπάρξει μείωση στους πόρους που είχε η Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και να λάβει περισσότερα σε τομείς όπου η Ευρώπη δίνει λιγότερα, μετέβη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον...
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.
Με μικρό καλάθι μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και να θέσει το θέμα της νέας κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρη στήριξη προσδοκά η Αθήνα από τη σύνοδο
Το θέμα της νέας κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας θα θέσει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεκάθαρη στήριξη προσδοκά η Αθήνα από τη σύνοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στρέφει πλέον το βλέμμα το μέγαρο Μαξίμου.
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανασχηματισμός ξανά στον ορίζοντα
Μπορεί ο παραδοσιακός κανόνας να λέει ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, αλλά φαίνεται ότι αυτός ο ανασχηματισμός θα προαναγγελθεί τελικά πολλές φορές. Τι κι αν στο μέγαρο Μαξίμου είχαν σπεύσει μόλις...
Ανασχηματισμός ξανά στον ορίζοντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας