Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπέρνει... Μόριες και θα θερίσει θύελλες
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπέρνει... Μόριες και θα θερίσει θύελλες

  • A-
  • A+

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει εκδηλώσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή της στη δημιουργία των νέων δομών μεγάλης χωρητικότητας στα νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κήρυξε χθες, λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση με τις τοπικές αρχές, ουσιαστικά περαιωμένη τη συζήτηση και ανακοίνωσε ότι προχωρά το συντομότερο στην επίταξη ακινήτων και εκτάσεων στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο, αν και επικρατεί σύγχυση σχετικά με τη σκοπιμότητα και τον χαρακτήρα των νέων δομών, αν δηλαδή θα είναι ανοιχτές ή κλειστές.

Οπως είπε χθες το βράδυ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ALPHA), η υπουργική απόφαση της επίταξης υπογράφηκε νωρίτερα χθες, ύστερα από την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει τη σχετική εξουσιοδότηση στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό και τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιτάσσονται για τρία χρόνια έναντι ενοικίου ιδιωτικές και δημοτικές εκτάσεις στις τοποθεσίες: Καράβα της Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17») της Χίου και Ζερβού της Σάμου, δίπλα από τη δομή που κατασκευάζεται ήδη στο νησί. Αντίστοιχες δομές θα δημιουργηθούν επίσης στην Κω και τη Λέρο, σε εκτάσεις του ελληνικού Δημοσίου, δίπλα στις υπάρχουσες δομές, στο στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή στο Πυλί της Κω και στα Λέπιδα της Λέρου.

Ποια η διαφορά;

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν το μέτρο της επίταξης «αναγκαίο βήμα για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές και άλλες πολιτικές καθυστερήσεις». Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά ασαφές ποιο ακριβώς είναι το επόμενο στάδιο, τι ακριβώς θα είναι οι νέες δομές και σε τι θα διαφέρουν από τις υπάρχουσες.

Ο κύριος Μηταράκης επέμεινε και χθες να μιλά για «κλειστές δομές αντί των ανοιχτών που υπάρχουν σήμερα στα νησιά και δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα που είδαμε». Ωστόσο, η περιγραφή της λειτουργίας των νέων δομών αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για «κλειστά κέντρα» όπως είχε εξαγγείλει αρχικά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στα υπερσυντηρητικά ανακλαστικά του ακροατηρίου της, να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν άναρχη πολιτική του και να παρουσιάσει τις δομές αυτές σαν δήθεν λύση στους φόβους των νησιωτών, φόβους τους οποίους βέβαια φροντίζει να καλλιεργεί συστηματικά.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές […] προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλά και ο κ. Μηταράκης απέδωσε τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά στις σημερινές δομές που δεν εξασφαλίζουν ασφάλεια, υγεία και ανθρώπινες συνθήκες και συνέδεσε τα νέα κέντρα με την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα τελευταία γεγονότα της Λέσβου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι τα τεράστια προβλήματα στα ΚΥΤ και στα νησιά οφείλονται στις δήθεν ακατάλληλες σημερινές δομές και όχι στην πολιτική εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά.

Ωστόσο, οι νέες δομές δεν φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά από τις σημερινές στη Μόρια και την Κω, όπου λειτουργούν κέντρα κράτησης. Αλλωστε τόσο στα ΚΥΤ όσο και σε κάποιες δομές στην ενδοχώρα η είσοδος και η έξοδος είναι ελεγχόμενες.

Οπως και στις νέες δομές, όπου θα επιτρέπονται η είσοδος και η έξοδος με επίδειξη κάρτας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη διαφορά ότι το βράδυ οι πόρτες θα κλείνουν. Υπό κράτηση θα τίθενται: οι νέες αφίξεις μέχρι 25 ημέρες, όπως προβλέπεται και στα σημερινά ΚΥΤ· όσοι απορρίπτονται κατά τη διαδικασία ασύλου και έχουν σε βάρος τους απόφαση απέλασης, όπως και σήμερα· και όσοι εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, που μπορούν να κρατούνται συνολικά 100 ημέρες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παραγνωρίζοντας ότι η διοικητική κράτηση δεν μπορεί να αντικαθιστά την ποινική διαδικασία, ούτε να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, τα κέντρα πρόκειται να ολοκληρωθούν σε μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στα νησιά. Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Μηταράκη, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ υπογράμμισε ότι απαιτούνται επείγουσες κινήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ώστε να γίνει αμέσως η μεταφορά σημαντικού αριθμού ανθρώπων προς την ενδοχώρα. Και επανέλαβε την πρόταση του διεθνούς οργανισμού, να δίνεται στους πρόσφυγες αυτούς ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να νοικιάζουν σπίτι, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας.

Αμεση αποσυμφόρηση ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για τις οποίες ανέφερε πως «επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δυο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”».

Για «ακόμα ένα κακό επικοινωνιακό τέχνασμα» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης. Για «επικίνδυνο σχεδιασμό» που καταδικάζει «τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της Ε.Ε.» μίλησε το ΚΚΕ. Τη δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των δήμων για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και για έλλειψη επαρκούς συνεργασίας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις πολιτικές γενικευμένης κράτησής τους, που συγκρούονται μετωπικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή κατατρεγμένων ανθρώπων.
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα ατζέντα διαχείρισης του προσφυγικού
Νέες προτεραιότητες στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εμπλουτίζοντας τις προτεραιότητες που είχε γνωστοποιήσει μέσω των φακέλων που μοιράστηκαν στους υπουργούς,...
Νέα ατζέντα διαχείρισης του προσφυγικού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άγνοια δηλώνει ο Μηταράκης για την έκθεση διεθνούς οργανισμού που μιλά για ατασθαλίες
Τον δρόμο τις διάψευσης επιλέγει ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου, αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» στο οποίο παρουσιαζόταν έγγραφο διεθνούς οργανισμού που έκανε λόγο για κακοδιαχείριση...
Άγνοια δηλώνει ο Μηταράκης για την έκθεση διεθνούς οργανισμού που μιλά για ατασθαλίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η μπάλα στην εξέδρα για τον συνεργάτη των ναζιστικών εκδόσεων
Κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο ότι οι συγκεκριμένες επιλογές δεν ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή λάθους ούτε ήταν μεμονωμένες.
Η μπάλα στην εξέδρα για τον συνεργάτη των ναζιστικών εκδόσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας