Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ενημερώνοντας για τις πρόσφατες επαφές του στην Ελβετία με UEFA και FIFA για θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την μεγάλη ένταση που προέκυψε από την γνωμοδότηση της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και οξύνθηκε με την τροπολογία της κυβέρνησης.
Εκείνο, όμως που προξένησε τη μεγαλύτερη εντύπωση από τα λόγια του υπουργού ήταν οι νέες εξαγγελίες για ποινές στο θέμα της πολυιδιοκτησίας με τις οποίες… καταργείται η πρόσφατη τροπολογία για την οποία έγινε τόσος πολύ ντόρος.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα αφαιρούνται βαθμοί κάθε φορά που θα τίθεται το θέμα (προφανώς από καταγγελία ή κι από αυτεπάγγελτη ίσως δράση της αρμόδιας αρχής). Συνεπώς, εάν δεν λυθεί το θέμα της πολυιδιοκτησίας οι ποινές θα πέφτουν σωρηδόν και η ομάδα, τελικά, θα οδηγείται σε αρνητική βαθμολογία και… υποβιβασμό.
«Από τη στιγμή που θα επιβληθεί κύρωση από το αρμόδιο όργανο, θα πρέπει αυτομάτως να πάψει η πολυϊδιοκτησία διαφορετικά έχουμε κυρώσεις και ως αποτέλεσμα θα οδηγούν στον εξοβελισμό των ομάδων από την επαγγελματική κατηγορία. Ουσιαστικά δηλαδή θα εκπέσει της επαγγελματικής κατηγορίας» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η τροπολογία που πέρασε προέβλεπε άπαξ αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία απεμπλοκής μίας ΠΑΕ (ανώνυμης εταιρείας) από ένα τέτοιο επιχειρηματικό καθεστώς δεν είναι απλή ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η UEFA συμφώνησε να παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση τεχνογνωσία που θα αφορά σε όλα τα στάδια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι οδηγίες από τις διεθνείς ομοσπονδίες θα αποτελέσουν και τον κορμό του μνημονίου που αναμένεται να υπογραφεί, κάτι που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» το οποίο κατέγραψε την στόχευση της κυβέρνησης να… βρει σανίδα σωτηρίας σε UEFA και FIFA ώστε να απεμπλακεί από τις δικές τις ευθύνες.
«Είχα μία σειρά από συναντήσεις και με τεχνικά κλιμάκια και με αξιωματούχους και με τον ίδιο τον πρόεδρο της UEFA. Η UEFA συμφώνησε απολύτως ότι θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μία τεχνογνωσία που θα αφορά όλα τα κεφάλαια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή θα αφορά την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το κομμάτι της διαιτησίας, της βίας και της χειραγώγησης. Οι κατευθύνσεις που θα τεθούν από πλευράς UEFA θα κατατεθούν σε ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε επίσκεψή του εδώ στην Αθήνα σε λίγες ημέρες και οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψιν της ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε και για την περίπτωση της πολυιδιοκτησίας την οποία χαρακτήρισε «ένα ειδικό φαινόμενο που έχει να κάνει με τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυιδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης».
Παραδέχθηκε, όμως, ότι η UEFA δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα λέγοντας «στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρηση εκ νέου να δικαιολογήσει τους βιαστικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα λέγοντας «όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ λοιπόν είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος αυτού. Παρενέβη μεν όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυιδιοκτησία. Τρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί. Δηλαδή να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο κι ένα περιθώριο εκτίμησης αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός. Ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης διεμήνυσε πως με το νέο πλαίσιο θα υπάρχουν σαφείς κυρώσεις στις ομάδες για τον μισαλλόδοξο λόγο, τις πράξεις λεκτικής ή φυσικής βίας, με στόχο να μπει τέλος στην εχθροπάθεια που διατρέχει το ποδόσφαιρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας