Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευθεία πρόκληση Σαμαρά σε Μητσοτάκη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευθεία πρόκληση Σαμαρά σε Μητσοτάκη

  • A-
  • A+
Με επιδεικτικό τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο με την απουσία του από την κρίσιμη για την κυβέρνηση ψηφοφορία αναφορικά με το ποδόσφαιρο όσο και με τη μετέπειτα στάση του, αμφισβητεί πλέον ανοιχτά τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο αντάρτικο έχει βγει πια για τα καλά ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πλέον αμφισβητεί ανοιχτά τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και το κάνει επιδεικτικά, βάζοντας φωτιά στο εσωκομματικό τοπίο, όπως έγινε σαφές με τη χθεσινή του απουσία από τη Βουλή, αλλά και με τη σχετική αντίδραση συνεργατών του αργά το απόγευμα.

Πέρασαν μόλις 15 μέρες από την προηγούμενη ηχηρή απουσία του κ. Σαμαρά σε μια κρίσιμη για τον πρωθυπουργό ψηφοφορία στη Βουλή, αυτή για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει μια εξαιρετικά ολιγόλογη και καθαρά τυπική επιστολή που να δηλώνει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας», επιλέγοντας να μην προφέρει καν το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και προδίδοντας έτσι την πικρία του για το γεγονός ότι δεν επελέγη ο ίδιος για τη θέση αυτή την οποία εποφθαλμιούσε.

Τώρα ο κ. Σαμαράς έκανε την απουσία του ακόμα πιο επιδεικτική, αφού δεν θέλησε να στείλει ούτε καν αντίστοιχη επιστολή, προκειμένου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν ψήφισε την εξαιρετικά κρίσιμη για τον Κυρ. Μητσοτάκη τροπολογία της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ πειστική εξήγηση γι’ αυτή την απουσία. Το μόνο που υπήρξε ήταν μια δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αρκετά μετά την ψηφοφορία, ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Αντ. Σαμαρά και ότι επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους».

Και όλα αυτά ενώ πριν από την ψηφοφορία το μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να επιβάλει στους βουλευτές της Ν.Δ. την εσωκομματική πειθαρχία, τους έστειλε, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, το μήνυμα ότι «πρέπει να ψηφιστεί η τροπολογία και ας είναι δυσαρεστημένοι ο ΠΑΟΚ ή ο Ολυμπιακός».

Μεγάλο εσωκομματικό ζήτημα

Με άλλα λόγια άφηνε να εννοηθεί ότι εάν αυτό δεν συμβεί θα υπάρξουν διαγραφές. Το ίδιο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με το θέμα του Θοδωρή Ζαγοράκη, τον οποίο διέγραψε από την Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο για παραδειγματισμό στους βουλευτές του κόμματος. Αλλά, όπως προκύπτει, ο πρωθυπουργός δεν υπολόγιζε ότι αυτός που δεν θα ψηφίσει θα είναι τελικά ο Αντ. Σαμαράς.

Γεγονός που τον έφερε σε αμηχανία, καθώς γνωρίζει ότι αν προχωρούσε σε πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος του θα δημιουργούσε μεγάλο εσωκομματικό ζήτημα. Το αποτέλεσμα ήταν κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου να δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα» με τον Αντ. Σαμαρά και να αρκούνται στην τόσο αδύναμη εξήγηση περί «προσωπικών λόγων».

Κι έπειτα ήρθε μια διαρροή συνεργατών του κ. Σαμαρά να βάλει φωτιά στο εσωκομματικό σκηνικό, αναφέροντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί».

Μάλιστα συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διευκρίνιζαν στην «Εφ.Συν.» ότι η δήλωση αυτή ήρθε σε απάντηση διαρροής από το Παρίσι, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός, η οποία έλεγε ότι «κατόπιν εξηγήσεων που ζητήθηκαν και δόθηκαν από τον Αντ. Σαμαρά δεν υπάρχει θέμα». Με άλλα λόγια η απάντηση αυτή αμφισβητούσε τη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Σαμαρά.

Η αλήθεια είναι ότι για τις χθεσινές ενέργειες του Αντ. Σαμαρά μάς είχε προϊδεάσει ο στενός συνεργάτης και ειδικός σύμβουλός του στο γραφείο του στη Βουλή, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος (Action 24) άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείρισή της αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, την οποία, αν και τη δικαιολόγησε ως «αναγκαστική», τη χαρακτήρισε «μια πάρα πολύ μέτρια διαχείριση». Αλλά δεν έμεινε εκεί. Δήλωσε ακόμα ότι «προφανώς η κυβέρνηση φαίνεται να εκβιάζεται διότι ο Ζαγοράκης διαγράφηκε αφού του πέρασε, αφού δικαιώθηκε δηλαδή δυστυχώς».

Απανωτά «αδειάσματα»

Είναι δεδομένο ότι μετά τα απανωτά «αδειάσματα» που έχει υποστεί ο κ. Σαμαράς μετεκλογικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη, τόσο για τα ζητήματα του Μακεδονικού και της Novartis όσο και για τις θέσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα κλιμακώνει την αντίδρασή του. Και όλα αυτά ενώ το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι τεταμένο.

Σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ., πολλοί βουλευτές ήταν «στα κάγκελα» με την τροπολογία που ψήφισαν και πολλοί άλλοι «στα πατώματα». Και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια τροπολογία που θεωρείται «lose-lose», καθώς δεν ικανοποιεί καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πάντως ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε να βγάλει τον εαυτό του απέξω από το διαφαινόμενο για την κυβέρνηση πολιτικό κόστος.

«Ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης δεν έχει τέλος», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη στάση Σαμαρά, προσθέτοντας ότι «δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κ. Μητσοτάκη αυτές τις δύσκολες ώρες». Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναρωτήθηκαν «με αφαίρεση πόσων βαθμών κινδυνεύει ο Αντώνης Σαμαράς;», σε εμφανή ειρωνικό τόνο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Δύο εντελώς αντίθετες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά συνυπάρχουν στη Ν.Δ. Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θέλει ο ειδικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής...
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Γιαννάκου «αδειάζει» τον Σαμαρά
Αλλο ένα «άδειασμα» ήρθε προς τον Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι εποφθαλμιούσε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά ήταν από τη Μαριέττα Γιαννάκου.
Η Γιαννάκου «αδειάζει» τον Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητικό «άδειασμα» στον Σαμαρά
Μετά την αρχική αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο απέναντι στην εκρηκτική αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση «άδειασε» χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου τον πρώην πρωθυπουργό.
Κυβερνητικό «άδειασμα» στον Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπουρλότο στο συνέδριο της Ν.Δ.
Με ευθείες βολές στην κυβέρνηση και τη γνωστή ακροδεξιά φρασεολογία του, ο Αντώνης Σαμαράς άναψε φωτιές. ● Πολιτικό αντίβαρο αποτέλεσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Μπουρλότο στο συνέδριο της Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πόρτα» Κυριάκου σε Σαμαρά!
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και την ψήφιση της πρότασης της Ν.Δ. για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και με απλή ή και σχετική πλειοψηφία, ανοίγει πλέον και...
«Πόρτα» Κυριάκου σε Σαμαρά!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας