Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυβερνητική φιέστα με ξένα κόλλυβα

Οι διοργανωτές

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητική φιέστα με ξένα κόλλυβα

  • A-
  • A+
Για ακόμα μια φορά το Μαξίμου και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησαν να οικειοποιηθούν επικοινωνιακά ένα σημαντικό έργο που σχεδίασε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία διασφάλισε και την υλοποίησή του ● Στη σχετική ψηφοφορία η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. είχε επιλέξει λευκό ● Αντιδράσεις από Ρένα Δούρου, Γιώργο Γαβρίλη και βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να οικειοποιηθεί ένα σημαντικό έργο ο σχεδιασμός του οποίου, η διασφάλιση της υλοποίησής του αλλά και η χρηματοδότησή του με 15 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Ο λόγος για την αστική ανάπλαση των 470 στρεμμάτων της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Και δεν είναι μόνο η οικειοποίηση, υπάρχει και κάτι άλλο ακόμα πιο σοβαρό με ευρεία πολιτική διάσταση. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αλλά και η νυν διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εμφανίζονται να στηρίζουν ένα έργο που το 2018 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην εισήγηση του τότε αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη για την έγκρισή του, η παράταξη της Ν.Δ. είχε ψηφίσει λευκό.

Ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά

Χθες στήθηκε ολόκληρη φιέστα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 4 ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, όπου παρουσίασαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα του συγκεκριμένου έργου, μιλώντας βέβαια για την ευρύτερη ανάπλαση του Πειραιά. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2019, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα «Λιπάσματα» στη Δραπετσώνα, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα συνεργασίας σε δημάρχους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Ο πρωθυπουργός στο βήμα

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μια επίσκεψη που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούσαν να εξαιρέσουν τον συγκεκριμένο χώρο από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και να τον αποδώσουν στη δημοτική αρχή, η Ν.Δ. όχι μόνο δεν ήταν δίπλα τους, αλλά βρισκόταν απέναντί τους.

Άδωνις Γεωργιάδης

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στην ομιλία του πάντως χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε ονομαστικά και ευχαρίστησε τόσο τη Ρένα Δούρου όσο και τον Γιώργο Γαβρίλη. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην ιστορία του έργου και στους ανθρώπους που το σχεδίασαν και το στήριξαν, μίλησε γενικά για την ανάπλαση του Πειραιά, εξήρε τη συμβολή των επιχειρηματιών και της επιχειρηματικότητας, ενώ προχωρώντας σ’ ένα ευφυολόγημα είπε ότι οι επενδυτές είχαν μυριστεί ότι θα έρθει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση και γι’ αυτό έτρεξαν να επενδύσουν.

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ρένα Δούρου

Η χθεσινή φιέστα στο Δημοτικό Θέατρο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με δήλωσή της, τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί άλλη μια πολιτική λαθροχειρία, προσπαθεί να οικειοποιηθεί ένα κρίσιμης σημασίας έργο που διεκδίκησε και διασφάλισε την υλοποίησή του η διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” στην Περιφέρεια Αττικής.

Ομως τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και διαψεύδουν αυτή την προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων, αλλοίωσης της αλήθειας και παραπλάνησης των πολιτών». Υπογράμμισε επίσης ότι «η διοίκηση της “Δύναμης Ζωής” εργάστηκε συστηματικά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής περιοχών που επί δεκαετίες οι πολιτικές εγκατάλειψης των κυβερνήσεων της παράταξης που ανήκει ο κ. Μητσοτάκης είχαν καταδικάσει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική παρακμή».

Γιώργος Γαβρίλης

Ο τέως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ερωτηθείς από την «Εφ.Συν.» για το θέμα, σχολίασε: «Τότε η παράταξη της Ν.Δ. ψήφιζε λευκό στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το έργο του Αγίου Διονυσίου. Σήμερα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αντλήσει πολιτική υπεραξία. Οποιος όμως είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα».

Επίσης σε δήλωσή του την προηγούμενη μέρα της εκδήλωσης επισήμανε ότι «το σημαντικό αυτό έργο η κυβέρνηση προσπαθεί, για άλλη μια φορά, να οικειοποιηθεί πλήρως, αποσιωπώντας πραγματικά γεγονότα και περιστατικά» και εξήγησε: «Το έργο δεν ξεκίνησε σήμερα. Η αρχή της αστικής ανάπλασης των 470 στρεμμάτων βρίσκεται στο 2017, οπότε η Περιφέρεια Αττικής, με απόφασή της, ενέγραψε στον προϋπολογισμό της και στο Πρόγραμμα Τεχνικών Εργων το έργο και τη χρηματοδότησή του, από ίδιους πόρους, με 15 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα έγινε στις αρχές του 2018, με την υπογραφή από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου στη βάση της μελέτης του δήμου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία σε συνεργασία με τον δήμο εργάστηκαν για την ωρίμανσή του και τη δημοπράτησή του μέχρι και την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου του, που έγινε τον Μάιο του 2019. Το έργο αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου προγράμματος αναπλάσεων, που υλοποίησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους Α’ και Β’ Πειραιά».

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή δήλωση έκαναν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφωνας Αλεξιάδης: «Απόψε στον Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ως “επίσημος προσκεκλημένος” του δημάρχου της πόλης θα μιλήσει για το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης της περιοχής Αγίου Διονυσίου Πειραιά.

Ελπίζουμε -αν και μάλλον θα διαψευσθούμε- ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα θελήσει για μια ακόμα φορά να οικειοποιηθεί ένα έργο που δεν του ανήκει, παραχαράσσοντας την ιστορική αλήθεια με παραπλανητικά επικοινωνιακά μηνύματα, όπως επιχείρησε άλλωστε να κάνει πριν από μερικούς μήνες, επισκεπτόμενος προεκλογικά την περιοχή ανάπλασης της ακτογραμμής των “Λιπασμάτων” στη Δραπετσώνα».

Οι τέσσερις βουλευτές αναφέρουν ότι «δεν χαρίζουν το έργο στον κ. Μητσοτάκη, το οποίο, επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και με την ολόπλευρη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.-Οικολόγων Πρασίνων, προγραμμάτισε, σχεδίασε, χρηματοδότησε και εκτέλεσε με θαυμαστή ταχύτητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα η Περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου και ειδικά η Αντιπεριφέρεια Πειραιά με τον Γιώργο Γαβρίλη και άξιους συνεργάτες περιφερειακούς συμβούλους, της αυτοδιοικητικής παράταξης “Δύναμη Ζωής”. Χωρίς αυτά, η όποια τελική συμβολή του Δήμου Πειραιά, αλλά και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί και να πραγματωθεί με κανέναν τρόπο».

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με δική της ανακοίνωση σχολίασε ότι «πλέον γνωρίζουμε όλοι το τεράστιο θράσος του κ. Μητσοτάκη που δεν έχει να παρουσιάσει δικό του έργο, οπότε δεν διστάζει να παρουσιάζει ως δικά του τα έργα της Ρένας Δούρου, του Γιώργου Γαβρίλη και της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, σε μακροσκελή δήλωση που διένειμε πριν από την εκδήλωση, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην ιστορία του έργου. Αντίθετα, τόνισε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του προγράμματος σημαίνει πολλά για το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και συνεχάρη τον δήμαρχο και όλους τους συντελεστές του επενδυτικού άλματος του Πειραιά.

Τι έγραφε η «Εφ.Συν.» το 2018

Τον Φεβρουάριο του 2018 σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Ο Αγ. Διονύσιος βγαίνει από το περιθώριο» αναφερόταν: Η περιοχή του Αγίου Διονυσίου, που βρίσκεται βόρεια του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, περιοχή υποβαθμισμένη και με έντονα τα σημάδια της παρακμής, πρώην βιομηχανική ζώνη, πρόκειται να ξαναζωντανέψει καθώς ξεκίνησε ήδη μια μεγάλη και σημαντική αστική ανάπλαση.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση περίπου 458 στρεμμάτων με στόχο να βγει η περιοχή από την παρατεταμένη υποβάθμιση και παρακμή και να γίνει σημείο αναφοράς για τον Πειραιά, προσελκύοντας νέες οικονομικές δραστηριότητες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και θα υλοποιηθεί από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Πειραιά για την υλοποίηση του έργου. Ο Γ. Γαβρίλης στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο εξήγησε ότι η περιοχή αυτή συνιστά έναν ιδιόμορφο θύλακα μεταξύ των περιοχών αστικής κατοικίας και του λιμανιού και με το έργο αυτό επιχειρείται η αποκατάσταση της ενότητας των χρήσεων, καθιστώντας την όμως φιλική για τους κατοίκους, με ταυτόχρονη δυνατότητα ένταξης νέων δραστηριοτήτων.

Εκανε γνωστό ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση που περιλαμβάνει 12 δρόμους (Γραβιάς, Μεθώνης, Αιτωλικού, Μαυρομιχάλη, Φωκίωνος, Κάστορος, Θερμοπυλών, Βλαχάκου, Δραγατσανίου, Χαϊδαρίου, Ασκληπιού και Θεσμοφορίου).

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο μεγαλοεφοπλιστής επισκίασε άλλη μία φορά τον υποψήφιο δήμαρχο
Λουσμένος στο κόκκινο φως πυροτεχνήματος, υπό τους ήχους του «Εμείς» του Ρέμου και της Μαντώς, ο «ηγέτης του Ολυμπιακού», όπως τον αναφέρουν τα δελτία Τύπου του συνδυασμού του, διέσχισε αργά τα λίγα μέτρα της...
Ο μεγαλοεφοπλιστής επισκίασε άλλη μία φορά τον υποψήφιο δήμαρχο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο Β. Μαρινάκης έστησε “εργαστήριο” σταυροδοσίας στο “Καραϊσκάκη”»
Οι προθέσεις του Β. Μαρινάκη δεν είναι αθώες σχολιάζει ο Ν. Μπελαβίλας. Χρησιμοποιεί τον Πειραιά για να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα, για να αλλοιώσει τη δημοκρατία, να εξυπηρετήσει αλλότριους...
«Ο Β. Μαρινάκης έστησε “εργαστήριο” σταυροδοσίας στο “Καραϊσκάκη”»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μπελαβίλας: Τόνοι σταυρωμένων ψηφοδελτίων βγαίνουν από το «Καραϊσκάκη»
Την καταγγελία ότι τόνοι σταυρωμένων ψηφοδελτίων στο όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη βγαίνουν μέσα από το γήπεδο «Καραϊσκάκη» έκανε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας από την εκπομπή του...
Μπελαβίλας: Τόνοι σταυρωμένων ψηφοδελτίων βγαίνουν από το «Καραϊσκάκη»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Εχει τελειώσει η εποχή Μαρινάκη»
Πολλά μηνύματα έστειλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Ολους» και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, την Τρίτη το βράδυ, του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού...
«Εχει τελειώσει η εποχή Μαρινάκη»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ν. Μπελαβίλας: Χαιρετίζουμε την έξοδο Κόκκαλη από το σκοτεινό τούνελ
«Χαιρετίζουμε την έξοδο του Πέτρου Κόκκαλη, από αυτό το σκοτεινό τούνελ» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά για τον νεοφιλελευθερισμό και...
Ν. Μπελαβίλας: Χαιρετίζουμε την έξοδο Κόκκαλη από το σκοτεινό τούνελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας