Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δε βλέπει αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό ο Στ. Πέτσας
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δε βλέπει αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό ο Στ. Πέτσας

  • A-
  • A+

Το μπαλάκι στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την αποτυχία συμμετοχής της Αθήνας στη διάσκεψη του Βερολίνου, πέταξε για άλλη μία φορά ο Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι «δηλώσαμε το ενδιαφέρον μας ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε. Δεν κατέστη δυνατόν...», ωστόσο, όπως επανέλαβε, πρόκειται για «μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2015. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν έδωσε τότε προτεραιότητα σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουμε στις προηγούμενες συναντήσεις... Εμείς θα συνεχίσουμε να θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την περιοχή μας, γιατί θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κάποιος που μπορεί να είναι προκλητικός, δεν σημαίνει ότι είναι και πιο ισχυρός. «Η τουρκική προκλητικότητα έχει αποδοκιμαστεί και έχει μπει στο περιθώριο από όλους τους παγκόσμιους "παίχτες", συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, των Αμερικανών, των Ρώσων, όλων των χωρών της περιοχής. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, το γεγονός ότι υπάρχει μία άκυρη "συμφωνία" ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον κ. Σαράτζ και την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Πέτσας. 

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διόγκωσε το πρόβλημα. Για την υπουργοποίηση του κ. Μηταράκη σημείωσε πως «είναι μία κίνηση αποφασιστικότητας και σοβαρότητας ότι επιλέγεται ως υπουργός ένα πρόσωπο, το οποίο κατάγεται από την Χίο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο εθνικός συντονιστής που έχει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων - ο κ. Στεφανής - παραμένει, ο κ. Κουμουτσάκος, που είχε τη διεθνή πτυχή του θέματος, παραμένει και θα έχει τώρα τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης και της αναθεώρησης των διαδικασιών του Δουβλίνου. «Σημασία έχει το σχέδιο και κάθε φορά κάνουμε τις κινήσεις που απαιτείται, ώστε να λειτουργεί πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Πέτσας είπε πως έχουν γίνει 9.000 μετακινήσεις και μένουν άλλες 11.000, ενώ επανέλαβε ότι θα λειτουργήσουν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές. «Οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα, θα κλείσουν. Στην ενδοχώρα, οι αντιδράσεις που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την κατανομή. Εμείς έχουμε πει ότι θα σεβαστούμε το όριο του 1% που έχουμε θέσει σε επίπεδο περιφέρειας και δεν θα ξεφύγουμε από αυτό. Δεν θα ξεφύγουμε απ' αυτό το όριο και δεν θα υπάρξουν άλλες μετακινήσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο στόχος μας είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι σε πλήρη λειτουργία και η διαδικασία των επιτροπών, που θα επιτρέψουν τις αυξημένες επιστροφές. Έχουμε πει 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020, ενώ στα 4,5 χρόνια είχαν γίνει 1.806. Έχουμε και τη διαδικασία των κλειστών κέντρων, που ξεκινάει η κατασκευή τους άμεσα, με στόχο, όπως είχαμε θέσει, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές μέσα στο καλοκαίρι», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι «η απόφαση του πρωθυπουργού να προταθεί η κυρία Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα δεκαετία, σε μία νέα εποχή, σε μία χώρα που βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και ελπίζει σε μία εθνική αναγέννηση».

»Τι καλύτερο από μία γυναίκα να συμβολίσει αυτήν την εθνική αναγέννηση. Η πρότασή μας για να έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μία επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική. Ελπίζουμε να τη θεωρήσουν έτσι και οι άλλες πτέρυγες της Βουλής», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι το Σύνταγμα και η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνεται από τον Πρωθυπουργό πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά ευρύτερης συναίνεσης.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας , «αυτό ήταν το βασικό πνεύμα που πρυτάνευσε, αλλά πολύ σημαντικά είναι και τα άλλα χαρακτηριστικά των συμβολισμών: Γυναίκα, νέα εποχή, νέα δεκαετία, μετά από μία δεκαετή κρίση», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα άλλα πολιτικά κόμματα θα αναγνωρίσουν τα παραπάνω στοιχεία στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου.

Δήλωσε παράλληλα πως είναι σεβαστή η αρνητική θέση του ΚΚΕ, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στη Βουλή και η κυβέρνηση ελπίζει η πρώτη ψηφοφορία να είναι και η τελευταία.


 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στ.Πέτσας: 37% - 38% για αυτοδυναμία βάσει του νέου εκλογικού νόμου
Δεν πρέπει να καλλιεργούμε υψηλές προσδοκίες στον κόσμο για επιστροφή μεγάλων ποσών αναδρομικών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Στ.Πέτσας: 37% - 38% για αυτοδυναμία βάσει του νέου εκλογικού νόμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης και Λεζερί από Frontex
Στο φυλάκιο Καστανεών Έβρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. 741 αποτροπές παράνομης εισόδου, το τελευταίο 24ωρο.
Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης και Λεζερί από Frontex
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς υλοποίηση τα σχέδια για κλειστά κέντρα σε ξερονήσια
Την επιδίωξη της κυβέρνησης για κατασκευή κλειστών κέντρων σε ξερονήσια επιβεβαίωσαν σε συνεντεύξεις τους ο Στ. Πέτσας και ο Γ. Γεραπετρίτης.
Προς υλοποίηση τα σχέδια για κλειστά κέντρα σε ξερονήσια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κέντρα... παραβίασης του προσφυγικού δικαίου
Στις χώρες απ’ όπου έφυγαν γιατί κινδύνευε η ζωή τους και η ελευθερία τους, γιατί είχαν υποστεί διώξεις και βασανιστήρια. Εκεί θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να τους στέλνει άμεσα, στερώντας τους το δικαίωμα να...
Κέντρα... παραβίασης του προσφυγικού δικαίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίζει καθυστερήσεις για τα κλειστά κέντρα κράτησης 
Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Παίζει καθυστερήσεις για τα κλειστά κέντρα κράτησης 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας