• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 11.0°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.3°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.6°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.5°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 9.5°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  98%

Η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτείνετε για τη θέση του πρώτου πολίτη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο

 • A-
 • A+
Με την επιλογή αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσκοπεί στο να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που μπαίνουν σε σοβαρό δίλημμα και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν.

Μια εξαιρετικά προσεκτική και έξυπνη τακτικά κίνηση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Ενα πρόσωπο προοδευτικό, δημοκρατικό και με σημαντική διαδρομή στον χώρο της Δικαιοσύνης, που είχε ακουστεί μεν για το αξίωμα, αλλά δεν ήταν στα επικρατέστερα ονόματα και ως εκ τούτου αποτέλεσε έκπληξη.

Η τακτική αυτή κίνηση αφορά πρώτα απ’ όλα τον χρόνο της ανακοίνωσης του ονόματος. Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να επισπεύσει την κίνησή του υπό την πίεση να εξελιχθεί η εκλογή Προέδρου, μέσω της συνεχιζόμενης παράτασης της ονοματολογίας και της μη αποσαφήνισης του τι μέλλει γενέσθαι με τον Προκόπη Παυλόπουλο, σε εσωκομματικό πρόβλημα για τη Ν.Δ.

Αλλά γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε τελικά τη χθεσινή μέρα; Διότι ήθελε βέβαια να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας στην οποία κυριαρχούσαν δύο δυσάρεστα για τον ίδιο ζητήματα: αφενός η απόρριψη του αιτήματος της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης και αφετέρου η χθεσινή ανακοίνωση της ανασύστασης του καταργηθέντος από τον κ. Μητσοτάκη υπουργείου Μετανάστευσης, γεγονός που προκαλεί ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης αναφορικά με τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, το οποίο είναι και το ζήτημα που αισθάνεται ότι την πλήττει.

Και βέβαια η τακτική κίνηση του κ. Μητσοτάκη έχει στόχο την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει («Βήμα», 29.12.2019) ότι το πρόσωπο που θα επιλέξει θα πρέπει «να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου» και ότι «η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Με την επιλογή αυτή, λοιπόν, αποσκοπεί στο να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που μπαίνουν σε σοβαρό δίλημμα και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν. Για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η κ. Σακελλαροπούλου αποτελεί ένα πρόσωπο προοδευτικό, που χαίρει εκτίμησης από στελέχη του. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αικ. Σακελλαροπούλου είναι το πρόσωπο που επελέγη για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ, εξασφαλίζοντας ευρύτατη πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Αλλά αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. δεν είχε στηρίξει τότε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει στη Διάσκεψη των Προέδρων τον συνυποψήφιό της Α. Ράντο.

Ωστόσο για τον Κυρ. Μητσοτάκη υπάρχει και μια δεύτερη σκέψη. Οτι προάγει την κ. Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς προτιμάει την προοδευτική δικαστικό εκεί, απ’ ό,τι στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία θα κληθεί το σημερινό υπουργικό συμβούλιο να επιλέξει άλλο πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι η Αικ. Σακελλαροπούλου ήταν εισηγήτρια στην απόφαση για τη διατήρηση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και των διατηρητέων της Δ. Αρεοπαγίτου και εισηγήτρια στην απόφαση εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Υπήρξε μέλος της μειοψηφίας που διαφώνησε με την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής των ταυτοτήτων και της μη αναγραφής του θρησκεύματος, ενώ το 2018 υπό την προεδρία της το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι νόμιμη και αναγκαία η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Ωστόσο, η κ. Σακελλαροπούλου, ως εισηγήτρια στο Ε’ τμήμα του ΣτΕ, πέτυχε δύο φορές (Μάρτιος του 2013 και Φεβρουάριος του 2015) την απόρριψη των προσφυγών κατοίκων της Χαλκιδικής κατά των περιβαλλοντοκτόνων έργων στις Σκουριές.

Σε αυτό το φόντο ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με την Αικ. Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του να γίνει, εκτός από πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ, και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το απόγευμα μίλησε με τον απερχόμενο Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και ευχαρίστησε για την προσφορά του.

Και βέβαια με την επιλογή του αυτή ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και την εντύπωση που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου. Ο ίδιος ο Πρ. Παυλόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ενώ συνομιλητές του περιορίστηκαν να πουν πως «όταν σε επιλέγει ο πρωθυπουργός είναι τιμή». Πέρα όμως από το πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για μια νεοδημοκρατική επιλογή, μένει να δούμε και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίστηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ' Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ' Τμήμα ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ατελείωτο πινγκ πονγκ ευθυνών
Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα με την πλάτη στον τοίχο με το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, της οποίας τον έλεγχο έχει χάσει, ήρθε τώρα και η κακοκαιρία για να αναδείξει όλο το...
Ατελείωτο πινγκ πονγκ ευθυνών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
Κατά τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον του, έριξε...
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενας νέος μητσοτακισμός γεννιέται
H εσωκομματική στόχευση της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το «άδειασμα» των σαμα­ρικών και η «αποκαρα­μανλοποίηση» της Ν.Δ.
Ενας νέος μητσοτακισμός γεννιέται
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρόταση του πρωθυπουργού βρίσκει σύμφωνους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής,...
Με ευρεία πλειοψηφία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπούμερανγκ για Μητσοτάκη το παιχνίδι καθυστερήσεων
Η Προεδρολογία ανάβει φωτιές στη Ν.Δ. ● Εσωκομματικές φωνές πιστεύουν ότι η παράταση της ανακοίνωσης του προσώπου και ο χορός των ονομάτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας διασύρουν το αξίωμα, αφήνοντας...
Μπούμερανγκ για Μητσοτάκη το παιχνίδι καθυστερήσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι φύλλο θα τραβήξει ο Κυριάκος;
Ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει, ούτε μετά το βουνό, για το πρόσωπο που θα προτείνει, κρατώντας ανοιχτό τον χορό των ονομάτων, για ένα ζήτημα που διχάζει τη Ν.Δ. και φίλα προσκείμενους σε αυτήν εκδότες και...
Τι φύλλο θα τραβήξει ο Κυριάκος;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας