• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 17.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.6°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.3°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%

Οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μπ. Νετανιάχου και Ν. Αναστασιάδης προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις για τις οικονομικές, διπλωματικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για νέο διάδρομο προμήθειας αερίου που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωγός... αναβάθμισης της Ελλάδας, με το βλέμμα στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Με κάθε επισημότητα υπογράφτηκε χθες στο Ζάππειο η διακυβερνητική συμφωνία Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου για τον EastMed.

Υπογράφηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς και από την Κύπρο Γιώργο Λακκοτρύπη, ενώ στη συνέχεια οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μπ. Νετανιάχου και Ν. Αναστασιάδης προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, κατά τις οποίες επισήμαναν τις οικονομικές, διπλωματικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις της υπογραφής αυτής, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμφωνία, καθώς σημειώνουν ότι ο αγωγός, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της μεσογειακής λεκάνης και αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σημειώνουν ακόμα πως θέτει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την παροχή αερίου σε περιοχές της χώρας μας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο.

Στο μέγαρο Μαξίμου λένε επιπλέον ότι το έργο συνάδει με τις στρατηγικές ενεργειακές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ανοίγει έναν νέο διάδρομο προμήθειας αερίου και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων, ενώ θεωρούν ότι σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, ότι οι καταναλωτές θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ότι θα υπάρξουν κέρδη και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο.

Σταθερότητα

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η συνεργασία για τον EastMed, η αρχική δυναμικότητα του οποίου σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον, δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας, προς όφελος όλων.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η συμφωνία αυτή, η οποία ως γνωστόν αποφασίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την ίδια ώρα μια απάντηση στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία για τα ενεργειακά θέματα και στην κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή του Τουρκο-Λυβικού μνημονίου.

Πριν υπογραφεί η συμφωνία για τον EastMed πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ στην τελετή ήταν παρών οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μανιάτης, καθώς επίσης ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Efisio Luigi Marras, την ώρα που η Ιταλία εκφράζει τη στήριξή της στον EastMed, αλλά δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν θα συμμετέχει στο εγχείρημα. Και η συμμετοχή της γειτονικής χώρας κρίνεται κρίσιμη αφού πρόκειται για τον απαραίτητο κρίκο για να συνδεθεί ο αγωγός με το δίκτυο της Κεντρικής Ευρώπης.

Στην «οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική, αλλά και γεωστρατηγική διάσταση» της συμφωνίας του Ζαππείου, αναφέρθηκε κατά τις κοινές δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «θα έχει προφανείς θετικές συνέπειες για τις χώρες που συμμετέχουν» και ότι θα συμβάλει «στην ειρήνη και στην γεωπολιτική σταθερότητα». Ανέφερε ακόμα ότι «θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «προσφέρει περισσότερη ευελιξία και ανεξαρτησία στις πηγές ενέργειας της Ευρώπης».

Με το βλέμμα στραμμένο στη στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ο αγωγός «έρχεται να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις ΗΠΑ», ενώ ανέφερε ότι θα επισημάνει τη γεωπολιτική σημασία του έργου κατά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ντ. Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη.

Ο ρόλος της Ιταλίας

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η συμφωνία θα «υπογραφεί και από την Ιταλία πολύ σύντομα», ενώ έστειλε μήνυμα στον Τ. Ερντογάν, λέγοντας ότι «ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», ότι «τα τριμερή σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται κατά κανενός» και ότι «η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοιχτή σε όλους. Υπό μια, όμως, βασική προϋπόθεση: Να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας». Δήλωση που επανέλαβαν και ο πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Ιστορικό γεγονός» χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ο Ν. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «εντάσσεται στην κοινή θέση πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις, πολλαπλασιάζοντας τη στρατηγική τους αξία και συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Μπ. Νετανιάχου, χαρακτήρισε επίσης την ημέρα «ιστορική», δηλώνοντας ότι με τη συμφωνία «το Ισραήλ γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακά χώρα», ενώ συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο «προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής» και κάλεσε «οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, κατ’ αρχάς η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις στο μέγαρο Μαξίμου τόσο με τον Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον Μπ. Νετανιάχου, με τον οποίο, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα
Την τουρκική προκλητικότητα καταδίκασαν από κοινού, στο πλαίσιο της 9ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ αλ...
Καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι είπε με Αναστασιάδη, Μισούστιν και Κάρολο
Με τρεις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επίσημους προσκεκλημένους από το εξωτερικό ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Τι είπε με Αναστασιάδη, Μισούστιν και Κάρολο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη Λευκωσία ο Κ. Μητσοτάκης για την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο
Στη Λευκωσία θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.
Στη Λευκωσία ο Κ. Μητσοτάκης για την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερατλαντικά βέλη για την ποινικοποίηση των απόψεων
Η δημοσιογράφος Lally Weymouth της Washington Post καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «επίθεση στα ΜΜΕ», καλώντας τον να μην επιμείνει σε ρυθμίσεις για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Υπερατλαντικά βέλη για την ποινικοποίηση των απόψεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας