Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο να καταφύγουν οι δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δημιούργησε μια σύγχυση, την οποία φρόντισε να ξεδιαλύνει χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ. Η σύγχυση αφορούσε τη διατύπωση, καθώς ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του: «Και, για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε 24 ώρες να αντιδράσει και το έκανε τελικά χθες, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9», ανέφερε:
«Η τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού έχει μια ιδιαίτερα προβληματική διατύπωση, όταν αναφέρεται στη Χάγη και λέει επί λέξει ότι στη Χάγη μπορούμε να πάμε μόνο για “τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών”. Το να θέτεις στον πληθυντικό τις θαλάσσιες ζώνες είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Γιατί ο πληθυντικός δεν αναφέρεται μόνο στην ΑΟΖ, που, εκτός από την υφαλοκρηπίδα, είναι τα μόνα θέματα τα οποία διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία και θα μπορούσαν να παραπεμφθούν και στη Χάγη. Μπορεί να ερμηνευθεί ότι αναφέρεται και στην αιγιαλίτιδα ζώνη, στη θαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει τα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν ήταν ποτέ στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, εφόσον ο ορισμός των χωρικών υδάτων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα. Δεν συζητάμε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία». Στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα: «Θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται περί παραδρομής που πρέπει άμεσα να διορθωθεί».
Η διόρθωση έγινε τελικά χθες από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός χαλαρού χριστουγεννιάτικου κεράσματος σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη Χάγη θα πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, βγάζοντας έτσι από το κάδρο τον γενικό όρο «θαλάσσιες ζώνες».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, η Ελλάδα επιθυμεί μια πολιτική λύση που θα την «αγκαλιάζει» η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδομένο το γεγονός ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι κάτι παραπάνω από εύθραυστη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το σημαντικό για την Ελλάδα είναι το όποιο καθεστώς προκύψει στη χώρα, να ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία.
Την ίδια ώρα πάντως η Ευρώπη δείχνει ανίκανη -προς το παρόν τουλάχιστον- να αναλάβει συντονισμένη προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στη Λιβύη. Η Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν τον Σάρατζ (με τον οποίο σύναψε την πρόσφατη συμφωνία ο Ερντογάν, ενώ η Γαλλία τον αντίπαλό του, στρατηγό Χάφταρ.
Ενώ συμβαίνουν αυτά, η κυβέρνηση της Τουρκίας έφερε χθες στην Εθνοσυνέλευση της χώρας το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως το είχε προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν χρειάζεται τις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς για την έγκριση απαιτείται απλή πλειοψηφία και επομένως αρκούν οι βουλευτές του.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ανάπτυξη των στρατευμάτων, έπειτα από αίτημα για υποστήριξη που διατύπωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης του Φάγεζ αλ Σάρατζ.
Η GNA αντιμετωπίζει την επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν τη βάση τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η κίνηση Ερντογάν δεν βρίσκει σύμφωνη την αντιπολίτευση στη χώρα του. Ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.
Αντιδράσεις
Ιταλία και Γαλλία, χθες, στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της Λιβύης, με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώτης, Λουίτζι ντι Μάιο, να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, οι δύο άνδρες «απέρριψαν τις ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Λιβύη που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πορεία προς μια συνολική πολιτική διευθέτηση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς της κρίσης της Λιβύης».
Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα εξέτασαν πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε ότι «οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία για να βρουν μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας