• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.6°C / 11.9°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.6°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.3°C / 4.0°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.5°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.2°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 10.4°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  76%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιάσκο του Στ. Πέτσα με τις επιδοτήσεις στον Τύπο

 • A-
 • A+
Ανακάλεσε μέσα σε 24 ώρες την απόφαση για οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η ένταξη τίτλων σαν το «Μακελειό» ή την «Ελεύθερη Ωρα» κατά παράβαση των περιορισμών που είχαν αρχικά προβλεφθεί...

Δεν έχουν καμία δικαιολογία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (κυρίως) αλλά και οι δύο άλλοι υπουργοί που υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδων, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Δεν έχουν καμία δικαιολογία που ενέταξαν μέσα στο πρόγραμμα εφημερίδες όπως είναι το «Μακελειό» του Στέφανου Χίου και η «Ελεύθερη Ωρα».

Το Αρθρο 4, παράγραφος 3 της ΚΥΑ το αναφέρει ξεκάθαρα και δεν χωράει παρερμηνείες: για να λάβει την επιδότηση μια εφημερίδα, είναι υποχρεωτικό «η ύλη της να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Επομένως οι τρεις υπουργοί έπρεπε να έβλεπαν πού έβαζαν την υπογραφή τους. Γιατί, κάπως έτσι, μια σωστή απόφαση που αφορά την ενίσχυση των εφημερίδων τη μετέτρεψαν σε απόφαση - παρωδία, ενισχύοντας και εφημερίδες που θα έπρεπε (και μπορούσαν) να εξαιρέσουν.

Και η ευθύνη του κ. Πέτσα είναι τεράστια για το φιάσκο. Αλλωστε, όταν ανακαλείς μέσα σε 24 ώρες μια απόφασή σου, φταις, όπως και να έχει. Το καταλαβαίνετε, νομίζω. Αφήστε δε που μας βάζει και σε σκέψεις: είναι τόσο κραυγαλέα η αβλεψία τους ή ψάχνουν τρόπο να καταργήσουν την απόφαση ενίσχυσης του Τύπου, που είναι απόφαση ενίσχυσης της Δημοκρατίας;

Σας δίνω εν τάχει τα γεγονότα. Την Πέμπτη το βράδυ, υπογράφηκε η ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία 36 εκδοτικές επιχειρήσεις θα λάβουν 6,7 εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, ο πίνακας έβγαζε μάτι, μια και είδαμε να επιδοτούνται με δημόσιο χρήμα διαφόρων ειδών εφημερίδες. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και δικαιολογημένες. Πρώτος πρώτος βγήκε ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Δικός του, άλλωστε, ήταν ο αρχικός νόμος. «Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το “Μακελειό”, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζομένους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου», αναφέρει στη δήλωσή του.

«Αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσόν της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης». Είναι το άρθρο που λέμε στην αρχή.

«Φωτογραφικές» αλλαγές

Αυτό με τις αλλαγές έχει μεγάλη σημασία. Σαν χειρουργική επέμβαση έμοιαζε η παρέμβαση του Στέλιου Πέτσα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Εδειχναν μικρές και ανεπαίσθητες οι αλλαγές, αλλά ήταν ουσιώδεις.

Δεν είναι τυχαίο που η «Καθημερινή» τις κατήγγειλε ως «φωτογραφικές», ενώ και το «Βήμα» σημείωνε τότε πως «εξέπληξε αρνητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την τροποποίηση που επέβαλε στο καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων». Το αποτέλεσμα το είδαμε τώρα.

Ο Λευτέρης Κρέτσος έθιξε μια ακόμα σημαντική παράμετρο της απόφασης: «Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τι υπέγραψαν;».

Δίκιο έχει κι εδώ, μια και βρέθηκαν εφημερίδες με 130-140 εργαζόμενους να παίρνουν το ίδιο ποσόν ενίσχυσης με εφημερίδες που διέθεταν 3-4 εργαζόμενους.

«Κράξιμο» στα social media

Την ίδια ώρα, τα social media είχαν πάρει φωτιά. Το (συγγνώμη για την έκφραση) «κράξιμο» πήγαινε σύννεφο. Αποτέλεσμα; Ο Στέλιος Πέτσας πήρε άρον άρον πίσω την απόφασή του. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Το ακόμα πιο φαιδρό ήταν που ο κ. Πέτσας έριξε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ! «Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου υφυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Κι αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι “ξέχασαν” τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η απόφαση». Το δούλεμα πάει σύννεφο. Τους διέφυγε το υπάρχον Αρθρο 4, παράγραφος 3, και φταίνε οι προηγούμενοι...

Σήμερα, ο κ. Πέτσας έχει καλέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων να συζητήσουν για το θέμα της ενίσχυσης του Τύπου. Στις 11 και μισή το πρωί. Να δούμε τι θα πουν. Θα μπορούσε βέβαια, πιο σωστά, να καλούσε την ΕΣΗΕΑ και την ΕΙΗΕΑ, που γνωρίζουν το θέμα και τους ενδιαφέρει...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτροπή για νέες «λίστες Πέτσα»
Ορμπαν θυμίζει το σκηνικό. Η κυβέρνηση ανέβασε για διαβούλευση ένα (νέο!) νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που το ονόμασε «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο». Από μόνο του ακούγεται...
Επιτροπή για νέες «λίστες Πέτσα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλληλοκαρφώματα εκδοτών στη «γαλάζια πολυκατοικία»
Παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον ο εμφύλιος σπαραγμός στη «γαλάζια πολυκατοικία». Διότι, δεν είναι απλώς μία δημοσιογραφική κόντρα μεταξύ Γιάννη Κουρτάκη από τα «Παραπολιτικά» και του Θανάση Μαυρίδη από το...
Αλληλοκαρφώματα εκδοτών στη «γαλάζια πολυκατοικία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυση για τη λίστα Πέτσα
Μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές και αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσαν 48 Ελληνες πολίτες με έντονη κοινωνική παρουσία, για τις γνωστές και μη εξαιρετέες «λίστες Πέτσα».
Μήνυση για τη λίστα Πέτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζήλεψε ο Κικίλιας τη «λίστα Πέτσα» και μοιράζει 18,5 εκατ. ευρώ
Παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίσουν πράγματα για τα οποία όλοι ακούνε και διαβάζουν ούτως ή άλλως από το πρωί έως το βράδυ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Ζήλεψε ο Κικίλιας τη «λίστα Πέτσα» και μοιράζει 18,5 εκατ. ευρώ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Κομισιόν «αδειάζει» κυβέρνηση και Στέλιο Πέτσα
Η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, παραλληλίζει τη χώρα μας με την Ουγγαρία και την Πολωνία για τον τρόπο που μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ η λίστα Πέτσα.
Η Κομισιόν «αδειάζει» κυβέρνηση και Στέλιο Πέτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δώρα στους καναλάρχες
Εντονη η αντίδραση της δημοσιογραφικής παράταξης «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» για τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες των Μέσων * Καταγγέλλει τη γενική...
Δώρα στους καναλάρχες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας