Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζήτησε και έλαβε έμπρακτη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζήτησε και έλαβε έμπρακτη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

  • A-
  • A+
Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αποτυπωθούν στο Κείμενο Συμπερασμάτων τα εξής σημεία: ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καταδίκη της Τουρκίας και παραδοχή ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά “τείχη” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι «σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους», προσθέτοντας ότι «πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν θα ενημερώσω, απλά, τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, θα ζητήσω -και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω- την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», τονίζοντας ότι «το δήθεν Memorandum of Understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα».

Η ελληνική πλευρά πήγε στη σύνοδο με στόχο να αποτυπωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων τρία ζητήματα: α) να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, β) να επισημαίνεται ρητά ότι το τουρκο-λυβικό μνημόνιο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και γ) να διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ1) μέχρι χθες, πριν ξεκινήσει η σύνοδος, αυτά τα τρία ζητήματα ικανοποιούνταν στο υπό διαμόρφωση κείμενο των συμπερασμάτων και αναμενόταν να κωδικοποιηθούν το βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

«Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική ομπρέλα, προκειμένου όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Ε.Ε., σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά και οι υπουργοί, να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί στις προηγούμενες δύο συνόδους, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Στ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι «το πλαίσιο (σ.σ. των κυρώσεων) υπάρχει.

»Εχουν δοθεί οδηγίες στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. να τις εξειδικεύσει. Εμείς δεν αρκούμαστε σε αυτό. Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική ομπρέλα στο ανώτατο επίπεδο». Ανέφερε, τέλος, ότι «το πλαίσιο των κυρώσεων δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Εξειδικεύεται συνεχώς και θα έχει το αποτέλεσμα που χρειάζεται, σε επίπεδο ακόμα και φυσικού ή νομικού προσώπου, αν συνεχίσει η Τουρκία την παραβατικότητά της. Θυμίζω ότι ο κ. Δένδιας, στο Συμβούλιο της Ε.Ε., έθεσε ζήτημα κυρώσεων στην ίδια την Τουρκία πέρα από το πλαίσιο που ήδη υπάρχει, εάν συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «ο κ. Πέτσας, αφήνοντας ελπίζουμε πίσω του τις λογικές του δόγματος της “λεπτής γραμμής ”, έδωσε σήμερα για πρώτη φορά το σήμα ότι η κυβέρνηση δεν θα βασίζεται πια απλά στη διεκδίκηση καταδικαστικών δηλώσεων, αλλά θα αξιοποιήσει, εντός της Ε.Ε. και πολιτικά, το πλαίσιο κυρώσεων που καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2019», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό που αναφέρθηκε στην επεξεργασία κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζουμε να υποστηρίξει ενεργά και την επέκταση των κυρώσεων για το κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκεται εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης».

Πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο, καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, προκλητική και δημιουργεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε ακόμα πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες. Κάτι που εξέφρασε και δημοσίως μέσω τουίτερ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Με στόχο να μην υπάρξει μείωση στους πόρους που είχε η Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και να λάβει περισσότερα σε τομείς όπου η Ευρώπη δίνει λιγότερα, μετέβη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον...
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηνύματα προς Αγκυρα από το συνέδριο του ΕΛΚ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην επίθεση που δέχτηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ καλώντας την Τουρκία να μη χρησιμοποιεί ως εργαλείο διεθνούς πίεσης το προσφυγικό.
Μηνύματα προς Αγκυρα από το συνέδριο του ΕΛΚ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο συνέδριο του ΕΛΚ ο Μητσοτάκης
Στο Ζάγκρεμπ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με Μισέλ...
Στο συνέδριο του ΕΛΚ ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Μοσκοβισί και Ζεεχόφερ
Με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα στις 13.00 στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 18.00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της...
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Μοσκοβισί και Ζεεχόφερ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε...
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας