• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 18.2°C
  2 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 16.6°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 16.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  1 BF
  93%

Στο 1,2% τοποθετεί τον «πήχη» για φέτος χωρίς επίσημο κείμενο συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

Χωρίς συμφωνία, χωρίς μεσοπρόθεσμο

 • A-
 • A+

Γραφή στην άμμο συνιστά κάθε προσπάθεια κατάρτισης νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ( 2016 - 2019) από το υπουργείο Οικονομικών όσο η συμφωνία με τους δανειστές παραμένει στον «αέρα».

Στις 30 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να υποβάλει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής στην Κομισιόν και μέχρι στιγμής κανένα από τα 10 υπερυπουργεία δεν έχει αποστείλει σχέδιο πρότασης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Και να ’ταν μόνο τα υπουργεία που αγνόησαν τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για την εμπρόθεσμη υποβολή των δημοσιονομικών τους στοιχείων έως τις 30 Μαρτίου.

Στη λίστα με τους εκπρόθεσμους φορείς είναι δεκάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που ξέχασαν να υποβάλουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις κοστολογημένες προβλέψεις τους για τα έσοδα.

«Λευκές κόλλες»

Κατόπιν τούτου το κείμενο του νέου Μεσοπρόθεσμου απαρτίζεται από πολλές «λευκές κόλλες», αφού τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου που έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτισή του αδυνατούν να ακολουθήσουν τον συνήθη βηματισμό γι’ αυτές τις περιπτώσεις που οδηγεί σε ένα πρώτο βασικό σενάριο (base line).

Το βασικό σενάριο είναι σε συνάρτηση με την πορεία των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία, απασχόληση, επενδύσεις) αλλά και των μέτρων που θα επιβληθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι κεντρικοί δημοσιονομικοί στόχοι (πρωτογενές πλεόνασμα, έσοδα, δαπάνες, δημόσιο χρέος, τόκοι για την εξυπηρέτηση του χρέους).

Από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη οριστεί κανένας δημοσιονομικός στόχος, ούτε καν για το πρωτογενές πλεόνασμα, που ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετεί στο 1,2% τον «πήχη» για φέτος χωρίς επίσημο κείμενο συμφωνίας, είναι αδύνατο να φτιαχτεί ακόμη και το εισαγωγικό του κειμένου για το νέο Μεσοπρόθεσμο των ετών 2016 -2019.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύουν να συζητήσουν το θέμα του Μεσοπρόθεσμου στο σημερινό Euro Working Group (EWG) στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να γίνει… ένα πρώτο ταμείο της πορείας των συζητήσεων που έχουν διεξαχθεί σε Βρυξέλλες και Αθήνα για το μεταρρυθμιστικό «πακέτο».

Η συνεδρίαση του EWG συμπίπτει με ένα «καυτό» διήμερο ως προς τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με στόχο να συγκεντρωθούν τα 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται για να αναχρηματοδοτηθούν τα 6μηνα έντοκα που λήγουν στις 14 Απριλίου. Αύριο, Μ. Πέμπτη, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και περίπου 500 εκατ. ευρώ για την εξόφληση της μισθοδοσίας Απριλίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Με όπλο τα έσοδα

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο EWG με όπλο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13% τον Μάρτιο και την εισροή 300 εκατ. ευρώ από πόρους των κοινοτικών ταμείων.

Ο νέος κύκλος επαφών της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, ενώ αυτές τις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί «πυρετός» επαφών μεταξύ των συνεργατών του Γιάνη Βαρουφάκη, της συμβούλου του υπουργού Ελενας Παναρίτη, του επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργου Χουλιαράκη, και του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη. Και οι τρεις εκπροσωπούν τη χώρα στο Brussels Group.

Μετά τις νέες προτάσεις που κατατέθηκαν και προβλέπουν αύξηση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ στον λογαριασμό της δεύτερης λίστας Βαρουφάκη, που περιλάμβανε μέτρα ύψους 4,7-6,1 δισ. ευρώ, κρίθηκε απαραίτητη η χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί.

 

Εξυπνη... αναδιάρθρωση

Το σχέδιό του για μια «έξυπνη» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους δανειστές της, ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το «ραντεβού» στην Ουάσινγκτον ανήμερα του καθολικού Πάσχα πραγματοποιήθηκε «σε εξαιρετικό κλίμα, χωρίς να υπάρξουν απαιτήσεις από τη μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία «σκληρής» στάσης (είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς)». Μάλιστα, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης».

Το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για την ελάφρυνση του χρέους χωρίς ονομαστικό «κούρεμα» περιλαμβάνει ένα «μενού από swaps», δηλαδή ανταλλαγές υφιστάμενων τίτλων με δύο νέους τύπους ομολόγων.

Ειδικότερα προτείνει:

 • 1 Τα ομόλογα ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ να ανταλλαγούν με ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης (perpetual bonds), για τα οποία η Ελλάδα θα πληρώνει μόνο το ετήσιο κουπόνι.
 • 2 Τα δάνεια ύψους 212 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη να ανταλλαγούν με ομόλογα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης, ώστε η αποπληρωμή τους να συνδέεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αντίστοιχη φόρμουλα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί για το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε επίσης στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σίιτς και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Ατκινσον, που ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί πλήρως ώστε να οριστικοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Οπως ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία Ελλάδας-εταίρων και στη διατήρηση του ενιαίου της ευρωζώνης, ενώ τόνισαν την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να λειτουργήσει ως «τίμιος διαμεσολαβητής» μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεκαπενθήμερο παθών
Για τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν μέχρι τα τέλη Μαΐου σε μία συνολική συμφωνία, ώστε να υπάρξει χρόνος για την επικύρωσή της από τους υπουργούς της ευρωζώνης και να ανοίξει ο...
Δεκαπενθήμερο παθών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μάχη» με τους θεσμούς
Σκληρή «μάχη» με το κουαρτέτο των θεσμών δίνει η κυβέρνηση να μην ενταχθούν στη «λίστα» με τα νέα προαπαιτούμενα που μας ζητούν οι δανειστές η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και των φόρων υπέρ τρίτων, μαζί με...
«Μάχη» με τους θεσμούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σπριντ» με τρόπαιο 86 δις στις 18 Αυγούστου
Η κυβέρνηση δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή (16/8) παρά τα αγκάθια, με στόχο να ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο τον Δεκαπενταύγουστο ώστε να πάρει τα 25 δισ. για να...
«Σπριντ» με τρόπαιο 86 δις στις 18 Αυγούστου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα 10 μέτρα και τα 2 σενάρια
Ενα απλό «πακέτο» δημοσιονομικών μέτρων, που θα πρέπει να ληφθούν τη διετία 2015-2016 προβλέποντας παρεμβάσεις ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ με «καθαρό» αποτέλεσμα 6,2 δισ. ευρώ, και ένα ενισχυμένο με...
Τα 10 μέτρα και τα 2 σενάρια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές
Οι δανειστές, ήτοι η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, απαιτούν για να υπάρξει συμφωνία. Κάποιοι από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται να το συζητούν… Σύσσωμο όμως το υπουργικό συμβούλιο εμμένει στις...
Δεν ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναντήθηκαν στη «μέση του δρόμου»
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να επιτεύχθηκε, και δεν ήταν άλλος από το να «μαλακώσει» το ΔΝΤ, ώστε να «ευθυγραμμιστούν» με αυτό και οι υπόλοιποι εταίροι-δανειστές. Η τακτική που είχε σχεδιάσει η...
Συναντήθηκαν στη «μέση του δρόμου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας