Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας,Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Γραφείο τύπου Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας,Τεχνολογίας και Καινοτομίας

 • A-
 • A+

Για πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνδεθεί «η έρευνα με την καινοτομία και αυτή με την οικονομία» μίλησε ο πρωθυπουργός στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη Γραμματεία μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) συμμετέχουν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και άνθρωποι της αγοράς με αποδεδειγμένη εμπειρία και ικανότητα στην καινοτομία, ενώ για πρώτη φορά στις συνεδριάσεις συμμετέχει θεσμικά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών. 

Το νέο όργανο, μεταξύ άλλων, θα είναι υπεύθυνο για την ενθάρρυνση των δημόσιων φορέων να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτομικά προϊόντα, τα οποία δημιουργούνται από εποπτευόμενους φορείς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

«Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο τραπέζι αυτό βρίσκονται εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, βρίσκονται εκπρόσωποι της ερευνητικής κοινότητας, βρίσκονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν κάνει το άλμα από την έρευνα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό μας επιτρέπει πραγματικά να έχουμε μία συνολική και σφαιρική αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα», υπογράμμισε.

Τα βιογραφικά των μελών του Συμβουλίου

 

 • 1. Μανώλης Δερμιτζάκης (πρόεδρος), διευθυντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 - καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης

Είναι μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3), μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στην Ελλάδα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πολλά από τα οποία σε περιοδικά όπως το Nature, Science και Nature Genetics. Η έρευνά του υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Wellcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είναι, επίσης, αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). To H-index του είναι 90 και έχει πάνω από 65.000 φορές ετεροαναφορές (Google Scholar Sept 2019).

 • 2. Αρίστος Δοξιάδης (αντιπρόεδρος), εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικό συμμετοχών Big Pi Ventures

Ο Αρ. Δοξιάδης είναι εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικό συμμετοχών Big Pi Ventures για νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας, το οποίο δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών από το 1995, στην Εμπορική Κεφαλαίου, στη Notos Associates και πιο πρόσφατα στο Openfund.

 • 3. Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director & Senior Partner στη Boston Consulting Group (BCG) Athens

O Β. Αντωνιάδης ως στέλεχος της αγοράς έχει εμπειρία από την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική πραγματικότητα. Ήταν πρώτος υπογράφων στην έκθεση της BCG με τίτλο «Greece's startup ecosystem - A prime opportunity for economic growth», η οποία αναδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

 • 4. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Ο Ευ. Καρκαλέτσης είναι επικεφαλής της πρωτοποριακής συνεργασίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την Ernst & Young (ΕΥ). Αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η ΕΥ επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μοναδικού Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

 • 5. Νέλλη Κάτσου, μέλος ΔΣ Pharmathen SA

Η Ν. Κάτσου είναι μέλος του ΔΣ της Pharmathen SA, εταιρείας που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και αποτελεί σήμερα μία από τις δύο κορυφαίες εγχώριες επιχειρήσεις με βάση των αριθμό κατοχύρωσης πατεντών (PCT). Επιπλέον, είναι μέλος της Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, του Business Advisory Council του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ICC Hellas.

 • 6. Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Β. Κιντή διδάσκει Φιλοσοφία της Επιστήμης, Ηθική, Φιλοσοφία της Ιστορίας και της Γλώσσας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι editor in chief στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Studies in the Philosophy of Science, έχει πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και είναι αξιολογήτρια σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

 • 7. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, καθηγητής Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

O Κ. Κυριακόπουλος έχει μακρά εμπειρία στην έρευνα στο πεδίο του Αυτόματου Ελέγχου και της Ρομποτικής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αυτόνομα συστήματα. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος, από πλευράς ΕΜΠ, σε 34 έργα χρηματοδοτηθέντα από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους.

 • 8. Ελίζα Κωνοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης - Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης.

Η Ελ. Κωνοφάγου είναι καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Έχει εκδώσει περισσότερες από 210 δημοσιεύσεις, όπως επίσης και 18 κεφάλαια σε βιβλία, περισσότερες από 480 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχει 16 εκδοθείσες πατέντες, μεγάλο μέρος των οποίων έχει αδειοδοτηθεί στις μεγαλύτερες διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες.

 • 9. Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος EGG - enter•grow•go

Η Ρ. Μπαχταλιά είναι επικεφαλής του προγράμματος EGG - enter•grow•go της τράπεζας Eurobank. Το egg - enter•grow•go είναι ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation-acceleration), που από το 2013 υποστηρίζει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

 • 10. Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, ΕΚΕΤΑ

O Ευ. Μπεκιάρης είναι διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ερευνητικών Ινστιτούτων στις Μεταφορές (ECTRI) και εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος του «Horizon 2020» στον τομέα των μεταφορών και στην ειδική επιτροπή της ΕΕ σχετικά με τις περιβαλλοντικά βιώσιμες και ευφυείς πόλεις.

 • 11. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, επικεφαλής R&D Samsung Electronics στην Ελλάδα, συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Innoetics.

Ο Αιμ. Χαλαμανδάρης προέρχεται από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Innoetics, η οποία αποτελεί ένα ενδεικτικό success story εταιρείας που βασιζόμενη σε μία καλά επεξεργασμένη και τεχνολογικά καινοτόμα ιδέα, ανελίχθηκε γρήγορα αποκτώντας διεθνές κύρος και εξωστρέφεια. Η τεχνολογία σύνθεσης φωνής που ανέπτυξε η Innoetics προσέλκυσε σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την εξαγορά της από τη Samsung το καλοκαίρι του 2017.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέρασε τη βάση ο Μ. Τσουπλάκης
Ο διορισμός του Μενέλαου Τσουπλάκη στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ήταν, όπως αποδείχθηκε, ένα προαποφασισμένο γεγονός για την κυβέρνηση. Ετσι, η ακρόαση ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία.
Πέρασε τη βάση ο Μ. Τσουπλάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ελλάδα ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές
Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια Ελλάδα «εντελώς διαφορετική, με αναβαθμισμένη εικόνα στον κόσμο» και να απαριθμεί τα...
Η Ελλάδα ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξέχασαν να διαψεύσουν τις πρόωρες εκλογές
Προσωρινό φρένο στις ατέρμονες συζητήσεις και στη διαρκώς εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα σεναριολογία περί ανασχηματισμού θέλησαν να βάλουν την Κυριακή από το μέγαρο Μαξίμου, προχωρώντας σε μία μάλλον...
Ξέχασαν να διαψεύσουν τις πρόωρες εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: Δύσκολη και σύνθετη η επάνοδος στη νέα καθημερινότητα
Ακόμα μεγαλύτερη υπευθυνότητα ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας, «για να μην χρειαστεί να κάνουμε κάποιο πισωγύρισμα και να επιβάλλουμε πάλι περιορισμούς στην...
Κ. Μητσοτάκης: Δύσκολη και σύνθετη η επάνοδος στη νέα καθημερινότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ. 
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της επιστροφής στη «νέα κανονικότητα».
Συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ. 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφήνει ο Κυρανάκης
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο βουλευτής της Ν.Δ. Λέει πως εάν κληθεί η Ν.Δ να εφαρμόσει - λόγω κορονοϊού - άλλο πρόγραμμα από το προεκλογικό της, θα πρέπει ο Κ. Μητσοτάκης να ζητήσει νέα λαϊκή...
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφήνει ο Κυρανάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας