• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.3°C / 32.9°C
  0 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 25.1°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.1°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 27.5°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.2°C
  1 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 29.0°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.6°C
  0 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 27.5°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.8°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.8°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 33.1°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.8°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.4°C / 25.1°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  58%

Δικομματική Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Κάθε αρχή και δύσκολη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κατατέθηκαν επίσης από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι τροπολογίες για τον «κουκουλονόμο» και τον τρόπο χρήσης του DNA. Το κλίμα φορτίστηκε στην αρχή με αντεγκλήσεις βουλευτών για τη σκοπιμότητα της επίσπευσης του νομοσχεδίου και για το ελάχιστο χρονικό περιθώριο.

Ακούστηκαν πολλά περί εκβιασμών της κυβέρνησης από απεργούς πείνας και αντιεξουσιαστές, αλλά και η εκδοχή πως η εσπευσμένη εισαγωγή του νομοσχεδίου γίνεται για να μην ασχολείται ο κόσμος με τα νέα μέτρα.

Από τις τοποθετήσεις των αγορητών διαφάνηκε η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ οι περισσότεροι επιφυλάχτηκαν στην κατ’ άρθρο συζήτηση. Οι διατάξεις για τους ανήλικους και τους εξαρτημένους είχαν ευρύτερη αποδοχή. Σφοδρές αντιρρήσεις για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ διατύπωσε η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ο τ. υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου διατύπωσε τις δικές του επιφυλάξεις, σε διαφορετικό ύφος, εντοπίζοντας αντιφάσεις άρθρων του νομοσχεδίου και αναφέροντας τα θετικά επί των ημερών του μέτρα για τις συνθήκες διαβίωσης και την αποσυμφόρηση. Την Τετάρτη ακολουθεί η συνεδρίαση με τους φορείς και η κατ’ άρθρο συζήτηση.

■ Ν. Παρασκευόπουλος: «Το θέμα είναι επείγον, διότι οι προβληματικές καταστάσεις εντός των φυλακών αφορούν δυστυχώς και θέματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσβλητικές για τη χώρα εκθέσεις της Διεθνούς Επιτροπής Βασανιστηρίων και στις πολλές καταδίκες (13) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απάνθρωπη μεταχείριση και βασανιστήρια, στα πρόστιμα και στις εκκρεμείς (191) υποθέσεις για τις ελληνικές φυλακές που θα εκδικαστούν εσπευσμένα λόγω του αυξημένου αριθμού παραβιάσεων.

«Το πρωτεύον είναι η ουσία των δραματικών συνθηκών στις φυλακές. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση με δύο κατευθύνσεις: βελτίωση όρων κράτησης και αποσυμφόρηση. Μεταβολή που θα υπηρετεί την ασφάλεια και τον ανθρωπισμό. Οι απολύσεις υπό όρους θα γίνουν με πάγιες ρυθμίσεις. Η ρύθμιση του τρόπου εκτέλεσης των ποινών και οι όροι απόλυσης είναι πάντα έργο του νομοθέτη. Το σύστημα των απολύσεων ήταν πάντα οριζόντιο και ποτέ δεν είχε κατακριθεί. Για πρώτη φορά η προσπάθεια αποσυμφόρησης αφορά και τις βαρύτερες ποινές. Σταθμισμένα αντιμετωπίσαμε και τους πολύ βαριά αναπήρους και αρρώστους. Οποτε κι αν γίνεται παρόμοια μεταρρύθμιση, κάποιοι θα επωφελούνται».

■ Β. Κατριβάνου (εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ): «Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, μιας δεύτερης δηλαδή ποινής, ήταν προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια άθλια τομή στην απόδοση δικαιοσύνης που έπρεπε να καταργηθεί. Στο νοσοκομείο 200 κρατούμενοι στριμώχνονται σε κρεβάτια για 70. Υπάρχουν υπέργηροι και ανάπηροι και άνθρωποι με εγκεφαλικά που δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται. Δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση εδώ και καμιά φωτογραφική διάταξη. Δίνονται κίνητρα αληθινά για την απεξάρτηση και την υποστήριξη αντί για την καταστροφή. Αποφυλακίζονται 500 αλλοδαποί κρατούμενοι με επίσπευση της απέλασής τους αντί να κρατούνται πέραν της ποινής. Με αποχρώσεις όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η κατάσταση είναι απάνθρωπη και εξευτελιστική μέσα στις φυλακές. Οι υπάλληλοι μιλούν οι ίδιοι για κόλαση».

■ Β. Κικίλιας (εισηγητής Ν.Δ.): «Αποτελεί κέλυφος ολοκληρωμένου σχεδίου η μετάθεση του υπ. Προστασίας στο υπ. Δικαιοσύνης. Ελαφρά τη καρδία καταργείτε τον Νόμο για τις φυλακές τύπου Γ’ που περιόριζε τη δυνατότητα απόδρασης τρομοκρατών. Στο παρά πέντε αποτράπηκε η ανατίναξη του Κορυδαλλού. Μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των κρατουμένων και ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών για να βγουν κρατούμενοι με μεγάλες ποινές. Εξομοιώνονται οι αναπηρίες των κρατουμένων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μελών οικογένειας τρομοκρατών. Καταργούνται όλοι οι νόμοι πρόσθετης αυστηρότητας. Το πλαίσιο ήταν σύμφωνο με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Αποφασίσατε να κάνετε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι».

■ Γ. Λαγός (Χρυσή Αυγή): «Μιλάτε για τους αντιεξουσιαστές που μπήκαν στη Βουλή, όταν επί Ν.Δ. ο γιος του Μπαλτάκου έδερνε βουλευτές μέσα στη Βουλή. Οι φυλακές τύπου Γ’ ήταν παραμύθι προεκλογικό για να δείξουν πυγμή. Σιγά μην τίναζε ένα 22χρονο κοριτσάκι κι ένας τρομοκράτης με βαμμένα μαλλιά τις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτά είναι αστεία. Σύντομα θα υπάρχει κι άλλη καταδίκη της Ελλάδας, αυτή για τη Χρυσής Αυγή. Αν απελαθεί το 67% των μεταναστών κρατουμένων θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές».

■ Ι. Φωτήλας (Ποτάμι): «Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αριστερής ιδεολογίας έρχεται να εφαρμόσει διατάξεις που οδηγούν σε ανομία και αναρχία· χάσατε τον έλεγχο. Η κατάσταση στις φυλακές είναι άθλια και απάνθρωπη, αλλά αυτό δεν το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ο συνωστισμός δεν επιλύεται με τις παλιές πρακτικές των αποφυλακίσεων. Τα οριζόντια μέτρα είναι επικίνδυνα και χωρίς εκτίμηση της επικινδυνότητας. Γιατί να αυξάνετε την ηλικία των ανηλίκων προκειμένου να φυλακιστούν; Τα παιδιά ωριμάζουν πλέον νωρίτερα. Γιατί μέχρι τα 16 δεν θα πάει φυλακή;»

■ Γ. Γκιόκας (ΚΚΕ): «Πάλι, έστω και με πιο ανθρώπινη μέθοδο, η αποσυμφόρηση επιλέγεται και τώρα, αντί για βελτίωση. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υποκρίνονται, ενώ κάνανε το ίδιο ακριβώς πράγμα εκτονώνοντας τον υπερπληθυσμό. Για τους ανήλικους συμφωνούμε στα μέτρα, αλλά χρειάζεται να συνοδευτούν με φροντίδα και υποδομές, αλλιώς το μέτρο υπονομεύεται».

■ Ν. Μαυραγάνης (ΑΝ.ΕΛΛ.): «Ο ορθολογισμός εξυπηρετεί, και με τις ρυθμίσεις επιχειρείται μια τομή έστω και μικρή στη θεωρία της ποινής. Σκοπός της ποινής, η προστασία των εννόμων αγαθών και η οριοθέτηση της καταστολής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίζεται το κράτος δικαίου και το αίσθημα δικαιοσύνης. Η ποινή να λειτουργεί ως παράγων πρόληψης και όχι πρόκλησης εγκλημάτων. Το νομοσχέδιο κινείται στο πνεύμα του κράτους δικαίου. Είμαστε σύμφωνοι με την κατάργηση των Γ’ τύπου. Αναμένουμε βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις με τα ποσοστά αναπηρίας».

■ Φ. Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): «Καταργεί το νομοσχέδιο μονοκονδυλιά μια δομή που δεν προλάβαμε να δούμε αν είναι αποτελεσματική. Αντί να δούμε πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα, επιλέγουμε να το καταργήσουμε. Αποφυλακίσεις άνευ κριτηρίων, ιδεοληπτικά· κι όλα αυτά όταν υπάρχει έτοιμος στο συρτάρι και ολοκληρωμένος ο Ποινικός και ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Ποτέ ένας νόμος δεν αναίρεσε την ίδια την καταδίκη όπως αυτή της τρομοκρατίας. Γιατί δεν χρησιμοποιούνται έστω τα βραχιολάκια ή ο κατ’ οίκον περιορισμός ή να εξαιρεθούν ρητώς οι κρατούμενοι με βαριά κακουργήματα;»

■ Ν. Βούτσης (υπουργός Εσωτερικών): «Διευκρινίζω ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν είναι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ διατυπωμένες και στην προηγούμενη Βουλή. Οι υπαινιγμοί για ομηρία και υπαγόρευση μέτρων είναι ακατανόητη. Η πολιτική των δύο άκρων εξέπνευσε. Στοιχείο της δημοκρατίας είναι η επιείκεια, η ανοχή, η πρόληψη, η αναλογικότητα και όχι η ασύμμετρη δημιουργία τρόμου. Η εξαίρεση θα ήταν το παράνομο. Επιχειρηματίες μεγάλων σκανδάλων αποφυλακίστηκαν, όταν ήταν βαριά άρρωστοι, κι εμείς δείξαμε παντού ευαισθησία. Μη δημιουργείται διχασμό μέσα στο κοινωνικό σύνολο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ιστορία των μνημονίων πέρασε το πολυνομοσχέδιο
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ξεπέρασε τον πρώτο «κάβο» με τα προαπαιτούμενα μέτρα που «ξεκλειδώνουν» τη δόση ύψους 2 δισ. ευρώ και τώρα βρίσκεται μπροστά στα «αγκάθια» της υλοποίησης των μέτρων. Πλέον, βάζει...
Στην ιστορία των μνημονίων πέρασε το πολυνομοσχέδιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερά πάνω από το 10% η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
Παρά τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και τη φθορά που αυτή επιφέρει στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου. Ξεκάθαρη η άποψη περί παραμονής στο ευρώ,...
Σταθερά πάνω από το 10% η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις φυλακές
Με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ΄ Τύπου. Αντιπαράθεση για τον Σάββα Ξηρό. Το βράδυ της Παρασκευής, η ονομαστική...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις φυλακές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Είκοσι μονάδες «μπροστά» ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.
Τα εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μειώνουν τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί ένα πολύ υψηλό προβάδισμα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση,...
Είκοσι μονάδες «μπροστά» ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συνύπαρξη με ΠΑΣΟΚ προσκρούει στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.»
Η εκπρόσωπος Τύπου του συγκυβερνώντος κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «οποιαδήποτε πρόταση για συνύπαρξη με το ΠΑΣΟΚ προσκρούει σε αυτό το θεμελιώδες στοιχείο αυτής της έντιμης συμφωνίας» του...
«Συνύπαρξη με ΠΑΣΟΚ προσκρούει στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.»
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτικό σπριντ για δύο προαπαιτούμενα
Με μεγάλη πλειοψηφία, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., Ν.Δ., Ποτάμι, Ε.Κ.-, το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε, ενώ ΚΚΕ-Χ.Α. καταψήφισαν) πέρασε με διαδικασίες-εξπρές το πρώτο νομοσχέδιο. Το δεύτερο θα πάει αύριο στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Κοινοβουλευτικό σπριντ για δύο προαπαιτούμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας