• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.6°C
  6 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.6°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  8 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  5 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  78%

Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη ημέρα εργασιών του 13ου τακτικού εθνικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το αφήγημα Μητσοτάκη για τους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης της χώρας

 • A-
 • A+
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης της χώρας, παρουσιάζοντας ένα αφήγημα με θετικό πρόσημο -κατά την κρίση του- χωρίς ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική.

Το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας και της κυβερνητικής πολιτικής, με εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του ανοίγματος του 13ου Συνεδρίου της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης της χώρας, παρουσιάζοντας ένα αφήγημα με θετικό πρόσημο -κατά την κρίση του- χωρίς ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική. «Δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος», αρκέστηκε να πει και προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του το μανδύα μια δεξιάς, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, μιλώντας για «φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία» που «δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο».

Τονίζοντας πως η κυβέρνηση και η παράταξη εργάζονται «για να επαναφέρουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στις καλύτερες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στην Ελλάδα ο πολιτικός φιλελευθερισμός υπήρξε το βασικό όχημα του εκδημοκρατισμού κι εκσυγχρονισμού της χώρας. «Ύπουλα και συνειδητά, ταυτίστηκε με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Κι έτσι στην Ελλάδα βρέθηκε σε αμηχανία, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβαλλόταν ως το αδιαμφισβήτητο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο για κάθε πρόοδο» είπε υποστηρίζοντας ότι ο πολιτικός του χώρος άντεξε την περίοδο της κρίσης καθώς στηρίχθηκε σε τρεις μεγάλες σταθερές: Ανάπτυξη, Δημοκρατία, Ευρώπη, σταθερές που όταν αυτές αμφισβητήθηκαν από τον λαϊκισμό, τότε μετατράπηκαν σε πόλο συσπείρωσης και ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία, με ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης και αρωγό της επιχειρηματικότητας αλλά και ένα κράτος που θα μετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, ακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα στην οικονομία, στην προστασία των ελευθεριών και στις απαιτήσεις για ποιότητα ζωής.

«Είμαστε οι Έλληνες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Και πρέπει να ενεργήσουμε ως τέτοιοι. Η απελευθέρωση του πολίτη από την υπέρμετρη φορολογία -με άλλα λόγια, η αναγέννηση του ιδιωτικού τομέα- αποτελεί την αφετηρία», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας λέγοντας πως το κόμμα του έχει ψηφίσει 25 νόμους και τη Συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα τόνισε ότι οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ακόμα είπε πως «η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, τα capital controls είναι παρελθόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο υψηλότερος από το 2008 και δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του περηφανεύτηκε για τη «δράση» στα Πανεπιστήμια και τις καταλήψεις: «Είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τη βία, ότι οι καταλήψεις θα είναι παρελθόν, οι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν ελεύθερες από ναρκωτικά και το κάνουμε πράξη», είπε.

Αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. και σημείωσε «ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά - την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση» και με πρόταγμα τη σύγχρονη εποχή σημείωσε ότι «χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία.

Έκανε αρκετές αναφορές στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και σημείωσε πως το θεμελιώδες δίπολο - ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- «υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας».

Από την ομιλία του δεν έλειψαν και αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση το ψέμα και την μιζέρια», ανέφερε και τόνισε πως η «Ν.Δ. έχει την πολιτική υπεροχή συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας».

Η Νέα Δημοκρατία είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη, είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε πως «πετύχαμε, απαντώντας στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, με υπευθύνοτητα και χωρίς να υποκύψουμε στον λαϊκισμό, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία «είναι κακός σύμβουλος» ενώ σημείωσε «η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέμα χρόνου ανακοίνωση «βόμβα» από τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ.
Πηγές αναφέρουν ότι ο μακροβιότερος αρχηγός της συντηρητικής παράταξης είναι πολύ απογοητευμένος από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που ταλανίζουν το κόμμα, αλλά και από αρκετές κυβερνητικές επιλογές.
Θέμα χρόνου ανακοίνωση «βόμβα» από τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνέδριο Ν.Δ.: Νυχτερινός αγώνας δρόμου μετά το πέρας των εργασιών της 2ης ημέρας
Ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στην κυριακάτικη ομιλία του πρωθυπουργό και προέδρου του κόμματος της Πειραιώς.
Συνέδριο Ν.Δ.: Νυχτερινός αγώνας δρόμου μετά το πέρας των εργασιών της 2ης ημέρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το 13ο τακτικό εθνικό Συνέδριο της Ν.Δ.
Με χαιρετισμό από τον τέως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε τις εργασίες του το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το 13ο τακτικό...
Το 13ο τακτικό εθνικό Συνέδριο της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
«Ανταλλάξατε τις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών»
Νέα σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ζητώντας ακόμα μία φορά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντάλλαξε την ακύρωση της...
«Ανταλλάξατε τις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλίμα οξύτητας στον δρόμο προς τις εκλογές
Επικριτικός απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση εμφανίσθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των...
Κλίμα οξύτητας στον δρόμο προς τις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας