Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και θάρρος»
EUROKINISSI

«Η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και θάρρος»

  • A-
  • A+

Απάντηση στην επιθετική στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη συζήτηση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς «επανέλαβε όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα. Επανέλαβε το ίδιο δίλημμα: πως υπάρχει είτε το μνημόνιο, είτε η καταστροφή. Σήμερα ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε πως περιμένει καρτερικά την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης».

«Η Ελλάδα έχει μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και θάρρος. Η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση αυξάνεται, αντί να μειώνεται. Έχουμε στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη. Η Ελλάδα δεν είναι υποτελής και υποταγμένη. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και δεν μπορούν να παίζουν μαζί μας οι Ευρωπαίοι και οι δανειστές. Η Ελλάδα έχει ισχυρή γεωπολιτική θέση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής εκκινούμε μια διαδικασία για να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Είναι δεδομένη η κριτική εις βάρος των προγραμμάτων λιτότητας. Οι πολιτικές ευθύνες για τα μνημόνια έχουν αποδοθεί. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκιές των τελευταίων 5 ετών. Πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση των πολιτών με τους θεσμούς και το πολιτικό σκηνικό. Η Πρόεδρος της Βουλής βρήκε στο γραφείο της πάνω από 150 δικογραφίες εναντίον των βουλευτών. Κάποιοι βουλευτές χρησιμοποιούν το Σύνταγμα και τους νόμους για να προστατεύουν τον εαυτό τους».

«Πολιτικά και ιδεολογικά η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονίων. Δεν θέλουμε εξεταστική επιτροπή για να ποινικοποιήσουμε τις φιλελεύθερες ιδεολογίες. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει εάν τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε την 5ετία που πέρασε. Δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού. Είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν, πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της αποπομπής του Γιώργου Παπανδρέου, σχολιάζοντας: «Πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη Σύνοδο των Κανών, τον Νοέμβριο του 2009. Κύριε Σαμαρά, ξέρω ότι δεν είχατε πάει στις Κάννες, αλλά ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου. Πρέπει να μάθουμε πώς και με ποιες διαδικασίες ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Σαμαράς ονειρεύεται μία ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Γ. Παπανδρέου. Κύριε Σαμαρά, σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση; Η Βουλή πρέπει να εξετάσει τι έγινε με το περίφημο PSI».

«Πρέπει να συζητήσουμε τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να δοθούν εξηγήσεις γιατί η ΤτΕ προχώρησε πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο στην αύξηση χρόνου διακανονισμού των ελληνικών ομολόγων. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τραπεζών σχετικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Για ποιο λόγο διασπάστηκε η Αγροτική τράπεζα; Και ο β' γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χρήζει έρευνας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: 

«Υπήρχαν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες ζημίωσαν τη χώρα. Υπήρξαν διατάξεις, οι οποίες απάλλασσαν ορισμένους από ποινικές ευθύνες, όπως για παράδειγμα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ΤτΕ. Εάν όλα συνέβαιναν νόμιμα, δεν θα υπήρχαν διατάξεις ασυλίας. Πρέπει να εξακριβωθεί εάν πίσω από τις πολιτικές αποφάσεις, κρύβονταν άλλα κίνητρα. Γιατί κύριε Σαμαρά δεν φέρατε σήμερα για ψήφιση την πρόταση σας για εξεταστική από το 1981; Ο ελληνικός λαός ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Ρηματική διακοίνωση και διεθνοποίηση των γερμανικών οφειλών
«Συνεδρίαση -φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συνεδρίαση της Βουλής για το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και τις γερμανικές αποζημιώσεις και έκανε...
Τσίπρας: Ρηματική διακοίνωση και διεθνοποίηση των γερμανικών οφειλών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές
Τις κυβερνητικές δεσμεύσεις αλλά και τις υπόλοιπες παράλληλες δράσεις θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος στοχεύει στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές ώστε να ανοίξει...
Ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές
Τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να σχηματοποιούνται πλέον ευκρινώς, ωστόσο η εσωτερική τους ομοιογένεια παραμένει ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά την πληθώρα σεναρίων για το πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες...
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Τσίπρας δείχνει την έξοδο στους διαφωνούντες
Ως ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ο πρωθυπουργός την καταψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από 32 βουλευτές του κόμματος. Τονίζει πως είναι αναγκασμένος να συνεχίσει με κυβέρνηση που...
Ο Τσίπρας δείχνει την έξοδο στους διαφωνούντες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δείγματα κακοφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Αντιμέτωπη με προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος βρίσκεται η κυβέρνηση Τσίπρα μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις μεταξύ υπουργών, βουλευτών και στελεχών με αφορμή το χρηματοδοτικό κενό και την απειλή έλλειψης...
Δείγματα κακοφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο facebook εν όψει Eurogroup
Με τη φράση «Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» και μια φωτογραφία της Βουλής την ώρα που χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα απόλυτου σεβασμού στη λαϊκή κυριαρχία εν όψει της σημερινής...
Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο facebook εν όψει Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας