Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το άριστο «ντιλ» του Κ. Πατέρα
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το άριστο «ντιλ» του Κ. Πατέρα

  • A-
  • A+
«Μου δίνεις μια θέση διοικητή σε νοσοκομείο και σου φέρνω χιλιάδες σταυρούς από την περιοχή των Τρικάλων». Τάδε έφη Κώστας Πατέρας, ο 80χρονος που άθελά του «κάρφωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πώς κατάφερε να διοριστεί έστω και για λίγο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση για το θέμα των διορισμών των διοικητών των νοσοκομείων, μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις του παραιτηθέντα διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, Κώστα Πατέρα. Ο κ. Πατέρας «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά έκανε «ντιλ» μαζί του. Τι περιλάμβανε το «ντιλ»; Την επιστροφή του Κ. Πατέρα στη Ν.Δ. προκειμένου να του μαζέψει σταυρούς από την περιοχή των Τρικάλων, με αντάλλαγμα, όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, να του δοθεί θέση διοικητή νοσοκομείου.

Τα είπε πολύ καθαρά ο ίδιος (ΣΚΑΪ), δηλώνοντας ότι με πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε ραντεβού μεταξύ τους, κατά το οποίο «παρακάλεσα τον κ. πρωθυπουργό, όταν θα γίνει εξουσία και αν θέλει, επειδή δεν θα ήθελα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στα Τρίκαλα, να μου δώσει μία από αυτές τις θέσεις», κάτι με το οποίο, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης «συμφώνησε». Κι όταν ρωτήθηκε ποιο θα ήταν το αντάλλαγμα, ανέφερε ότι «θα γύριζα στη Ν.Δ., δεν ήμουν στη Ν.Δ., είχα προσχωρήσει στους ΑΝ.ΕΛΛ., είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα ένα στρατό δικό μου στα Τρίκαλα».

Καμία διάψευση

Για την ομολογία αυτή τού κ. Πατέρα, η κυβέρνηση τηρούσε μέχρι χθες το βράδυ σιγήν ιχθύος χωρίς να τη διαψεύδει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τοποθετήθηκε για το γενικότερο θέμα των διορισμών των διοικητών νοσοκομείων, υποστηρίζοντας ότι «από τους επιλεγέντες [σ.σ. διοικητές], επιπλέον του [σ.σ. προαπαιτούμενου] πτυχίου, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ή και διδακτορικού», καθώς και ότι «το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική, πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων».

Υποστήριξε επίσης ότι «οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία», αναφέροντας ότι «στην πρώτη ΥΠΕ [...] περισσότεροι από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών έχουν εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών». Είπε ακόμα ότι «συνάπτουμε με τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές ένα συμβόλαιο αποδοτικότητας, με βάση το οποίο θα κρίνονται περιοδικά για την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί», ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές, αλλά μιλάμε για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό το οποίο ζητούν οι πολίτες από εμάς. Καλύτερη υγεία για όλους».

Τον διαψεύδει βέβαια ο σχετικός κατάλογος, αφού όπως προκύπτει από εκεί, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι διορισμένοι διοικητές είναι πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το κόμμα της Ν.Δ., είτε ως πολιτευτές, ως υποψήφιοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ως στελέχη του κόμματος, ως κουμπάροι, ή ως στενοί φίλοι.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα βιογραφικά των προσώπων αυτών ανά την Ελλάδα, τα οποία και θα πιστοποιούσαν τα προσόντα, την προϋπηρεσία και την εμπειρία τους στο χώρο της Υγείας. Και μάλιστα όταν η κυβέρνηση είναι που έσπευσε να αφαιρέσει την αρμοδιότητα του εκλεγμένου προέδρου του Κεντρικού Συμβούλιου Υγείας να συναποφασίζει για τους διοικητές, μεταφέροντας τη δυνατότητα αυτή σε υπάλληλο του υπουργείου, ενώ κατάργησε και τις προφορικές συνεντεύξεις.

«Τους ξένους να βάλουμε;»

Αλλά τον τρόπο επιλογής των διοικητών ήρθε να παραδεχτεί ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τους διορισμούς «ημετέρων» (Open), απάντησε κυνικά: «Τους ξένους να βάλουμε;». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «μία αστοχία», λέγοντας ότι «έγινε παρέμβαση και διορθώθηκε η αστοχία αυτή» και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «το κρίσιμο σ’ αυτές τις υποθέσεις, όπου τοποθετούμε διοικήσεις σε οποιονδήποτε δημόσιο οργανισμό, είναι να δούμε αν αυτές οι διοικήσεις θα τα πάνε καλά ή θα τα πάνε κακά. Γιατί εντέλει αυτό και ενδιαφέρει». Μόνο που ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επαγγελλόταν ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ πολιτευτές διοικητές νοσοκομείων» και ότι «αυτά με μένα δεν πρόκειται να γίνουν».

«Είναι τουλάχιστον αστείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να χαρακτηρίζει μη κομματικές επιλογές τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών στα νοσοκομεία, μετά και την παραδοχή του για μία μέρα διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας: «Αυτό έχει καταλάβει η κυβέρνηση ότι θέλουν οι πολίτες; Συνταξιούχους με κομματικό στρατό, τον οποίον θέτουν στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη στον προεκλογικό του αγώνα; Διοικητές νοσοκομείων που εξισώνουν τους πρόσφυγες με εισβολείς; Στελέχη που ως μοναδικό προσόν έχουν ότι είναι γραμματείς της τοπικής ΝΟΔΕ;».

«Η κομματική συναλλαγή στα νοσοκομεία έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας: «Δεν είναι αδέξιοι, είναι δεξιοί. Καταθέτουμε άμεσα πρόταση νόμου, με τη δική μας θέση για αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα». Επίκαιρη ερώτηση για τους διορισμούς σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο κατέθεσε ο Γιώργος Καμίνης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Δύο εντελώς αντίθετες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά συνυπάρχουν στη Ν.Δ. Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θέλει ο ειδικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής...
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμηχανία στο Μαξίμου με το μπαϊράκι Σαμαρά
Προσπάθειες να κλείσει άρον - άρον το θέμα της απουσίας του από την ψηφοφορία για την τροπολογία στο ποδόσφαιρο, αλλά και της ευθείας αμφισβήτησης της δικαιοδοσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να του ζητάει...
Αμηχανία στο Μαξίμου με το μπαϊράκι Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχασε την μπάλα η κυβέρνηση
Σπασμωδική παρέμβαση με τροπολογία που καταργεί την ποινή του υποβιβασμού για την πολυϊδιοκτησία! ● Παραδειγματική διαγραφή Ζαγοράκη από την ομάδα της Ν.Δ. στο ευρωκοινοβούλιο.
Εχασε την μπάλα η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
Μέχρι τις εκλογές του 2015 και κατά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μια από τις συνήθεις μομφές που στρέφονταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι στο εσωτερικό του κόμματος αυτού λειτουργούσαν οι...
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
Κατά τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον του, έριξε...
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο
Μια εξαιρετικά προσεκτική και έξυπνη τακτικά κίνηση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας