Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το νέο σήμα των μακεδονικών προϊόντων και στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • A-
  • A+
Ρόλο διαμεσολαβητή με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να κατευνάσει τις ενστάσεις (του Εμ. Μακρόν κυρίως) αναλαμβάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται να αποδέχτηκε πρόσκληση και σύντομα θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία. Λύθηκε και η «παρεξήγηση» με τη γείτονα για το σήμα στα ανταγωνιστικά προϊόντα της Μακεδονίας ● Για «ιστορικό λάθος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί αλλά... αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μακρόν και Ευρωπαϊκής Ενωσης για χάρη της Βόρειας Μακεδονίας. Και μπορεί χθες στη Θεσσαλονίκη να έκανε δηλώσεις μόνο ο Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τη συνάντηση που είχε μαζί του για περίπου 35 λεπτά, αλλά πίσω από τις κουίντες ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα «τρέξει» κανονικά τη Συμφωνία των Πρεσπών που τόσο πολέμησε και λοιδόρησε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ζόραν Ζάεφ, προκύπτει ότι στις συζητήσεις κυριάρχησε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία προς τους ηγέτες της Ε.Ε. και ειδικά προς τον Εμανουέλ Μακρόν για να ξαναμπεί στις ράγες η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Οπως είπε, «ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας είναι απογοητευμένος και του εξήγησα ότι δεν περιμένουμε να μπούμε αύριο στην Ε.Ε., αλλά χρειαζόμαστε να έχουμε κίνητρο για να συνεχίσουμε...».

Συζητήθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, με την Ελλάδα να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής και εμπορικός εταίρος στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη χώρα του σύντομα, πράγμα που φαίνεται ότι θα γίνει πριν από το τέλος του έτους.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «θα υλοποιηθεί βήμα βήμα και οι δύο χώρες θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, αν και δεν έκανε δηλώσεις για τη συνάντηση, διανεμήθηκε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται πως «επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι «οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης 4o Thessaloniki Summit, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Χθες, ήταν η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ ως πρωθυπουργός. Οι δυο τους τα είχαν ξαναπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, habemus σήμα και σύνθημα! Για το όποιο ειρωνικό ύφος της φράσης η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης ή των συμβούλων και φίλων του ίδιου του πρωθυπουργού, που στην προσπάθειά τους να προσδώσουν επιπλέον κύρος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήγαγαν σε μείζον θέμα και «νέο Μακεδονικό» τη δημιουργία σήματος για τα προϊόντα της Μακεδονίας που θα ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα της Βόρειας Μακεδονίας.

Μακεδονικά προϊόντα

Η υπόθεση -που θα ήταν αποκλειστική ευθύνη των εξαγωγέων και των ειδικών της επικοινωνίας και διαφήμισης- έλαβε ανεκδοτολογικά χαρακτηριστικά όταν διαδόθηκε και αναπαρήχθη σε κατακλυσμιαίες διαστάσεις πόσο γρήγορα έλυσε τα προβλήματα -εντός πεντάλεπτου!- ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Το όποιο μπέρδεμα έληξε χθες. Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε το σήμα και δόθηκαν οι επεξηγήσεις για το μεγάλο «Μ», το σύνθημα «Macedonia the Great» και τα χρώματα μπλε και άσπρο: για το «Macedonia» χρησιμοποιείται τελικά το αγγλικό c και όχι το k, το «GREAT» παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ παράλληλα το GR (τονισμένο) παραπέμπει στα αρχικά της χώρας. Το σήμα έχει παραλλαγές με αναφορές στο φαγητό, το κρασί, την τεχνολογία.

Παρών στην παρουσίαση ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως είχε δεσμευτεί να στηρίξει «τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μια ενιαία συλλογική ταυτότητα η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη μακεδονική γη» και ότι «αυτό το καλαίσθητο σήμα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο άμεσα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Γραφείο στο Αλικάντε επιτυγχάνει αυτόν τον σκοπό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο Σύνδεσμος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για κατοχύρωση συλλογικού σήματος Ε.Ε. για χρήση από όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας όσο και της Θράκης και λαμβάνονται υπόψη «όλες οι παράμετροι της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της με σκοπό το σήμα να αποτελέσει ομπρέλα προστασίας για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα».

Πάιατ για Β. Μακεδονία

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που συμμετείχε στο Thessaloniki Summit, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ότι δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, υπογραμμίζοντας πως σε ό,τι αφορά την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον και προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε προκειμένου να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να φέρουν εις πέρας τις δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να πετύχουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαιρέτισε «την προσήλωση που έχει επιδείξει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, και η κυβέρνησή του, να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και να “ξεκλειδώσει” τη φανταστική δυναμική για τις ελληνικές επενδύσεις, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις ελληνικές εξαγωγές. Το βλέπουμε αυτό ως καταλύτη για τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό στα Δυτικά Βαλκάνια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντί για λύσεις, φέρνει μακέτες και ιδιωτικοποίηση
Τake away ή απλώς «περατζάδα» από τα ζέοντα προβλήματα της πόλης και κυρίως το συγκοινωνιακό έμοιαζε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Αντί για λύσεις, φέρνει μακέτες και ιδιωτικοποίηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μουτζούρες στο προφίλ του «ηγέτη που λύνει προβλήματα»
Το επικοινωνιακό τουρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και οι αντιδράσεις ● Κορυφαία ήταν η διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης έξω από τη δημαρχείο.
Μουτζούρες στο προφίλ του «ηγέτη που λύνει προβλήματα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιοδεία για να «εισπράξει» από τον χειρισμό της πανδημίας
Εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη επέλεξε να κάνει με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητώντας φιλοθέαμον κοινό για να εισπράξει συγχαρητήρια και συμπάθειες για τον χειρισμό...
Περιοδεία για να «εισπράξει» από τον χειρισμό της πανδημίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Καραμανλής… ξαναμίλησε
Από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για προσφυγικό, ελληνοτουρκικά και Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι αιχμηρές αναφορές του σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
Ο Καραμανλής… ξαναμίλησε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαν να μην πέρασε... μια μέρα από τη ΔΕΘ
Ολα καλά, όλα... ανθηρά τα είδε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα, προτιμώντας, αντί να ανακοινώσει οτιδήποτε συγκεκριμένο για το μετρό και τον ΟΑΣΘ, να παραπέμψει στις δηλώσεις του από το...
Σαν να μην πέρασε... μια μέρα από τη ΔΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλή αυτοπεποίθηση αλλά λίγες απαντήσεις
Γεμάτος βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει την τετραετία της θητείας της εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, απαντώντας όμως σε αρκετές ερωτήσεις με συντομία και...
Πολλή αυτοπεποίθηση αλλά λίγες απαντήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας