• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.7°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.0°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  43%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεσαν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

 • A-
 • A+
Η ελληνο-κινεζική συνεργασία στον ΑΔΜΗΕ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των έργων συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, με τη γραμμή να τίθεται σε λειτουργία ώς το τέλος 2023 ● Συμφωνία και για τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα

Επισημοποιήθηκε χθες και με την υπογραφή μνημονίου η υλοποίηση της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, με προϋπολογισμό ενός δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα συνολικά 16 MOU που υπογράφτηκαν με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Τη συμφωνία από την ελληνική πλευρά υπέγραψε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που υλοποιεί το εμβληματικό ενεργειακό έργο μέσω της θυγατρικής του «Αριάδνη».

Την κινεζική πλευρά εκπροσώπησε ο Kou Wei, πρόεδρος της State Grid of China, η οποία από το 2018 μετέχει ως στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ και διαχειρίζεται το 24% των μετοχών του φορέα μέσω της θυγατρικής της State Grid Europe Limited.

Η παρουσία της κινεζικής κρατικής εταιρείας, η οποία είναι η κορυφαία στον τομέα της σε παγκόσμια κλίμακα, επέτρεψε την άμεση δρομολόγηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, που βρισκόταν στα «θα» από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η ελληνο-κινεζική συνεργασία στον ΑΔΜΗΕ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των έργων, για τα οποία πρόσφατα δόθηκε και η έγκριση των Βρυξελλών, αφού η υποβρύχια διασύνδεση προβλέπεται να επεκταθεί στο μέλλον ώς την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τη δημοπράτηση των επιμέρους έργων (υποβρύχιο καλώδιο, σταθμοί μετατροπής) που θα συνδέσουν το Λαύριο με το Ηράκλειο και η γραμμή προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ώς το τέλος 2023.

Στο τέλος του 2020 αναμένεται να παραδοθεί και η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης, με υποβρύχιο καλώδιο που θα ενώσει τη νότια Πελοπόννησο με τον Κίσσαμο και τα Χανιά. Τα έργα, με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται από τον ΑΔΜΗΕ.

Οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης καλύπτονται σήμερα από ρυπογόνες και απαρχαιωμένες μονάδες, ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής ρεύματος επιμερίζεται στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπολογίζεται ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

◼ Αλλο ένα μνημόνιο, που αφορά τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, υπέγραψαν χθες ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης και ο Freng Zhenglin, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας. Η συμφωνία προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των δρομολογίων, που θα φτάσουν τα 35 σε εβδομαδιαία βάση, από 14 σήμερα. Υπάρχουν προοπτικές οι κινεζικές εταιρείες, που έχουν ήδη παρουσία στο «Ελ. Βενιζέλος», να αξιοποιούν τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας και το θέμα θα απασχολήσει τη συνάντηση των δύο πλευρών, που θα γίνει στο Πεκίνο τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τις... βουτιές, σύσκεψη για τον καύσωνα και το ηλεκτρικό ρεύμα
Σε σύσκεψη του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, μετά από ακόμη μια... καλοκαιρινή έξοδο, καθώς εκφράζονται φόβοι πως θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος λόγω του παρατεταμένου...
Μετά τις... βουτιές, σύσκεψη για τον καύσωνα και το ηλεκτρικό ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού και θα επιτρέψει να «αποστρατευτούν»...
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Αλλο ένα βήμα έγινε για την υλοποίηση της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Με την «ευλογία» των Βρυξελλών και με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, θα προχωρήσει η λεγόμενη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου
Οι... συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τα μέτρα που εισηγείται η νέα διοίκηση της Επιχείρησης και θα τεθούν για επικύρωση στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με...
«Ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας