Επισημοποιήθηκε χθες και με την υπογραφή μνημονίου η υλοποίηση της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, με προϋπολογισμό ενός δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα συνολικά 16 MOU που υπογράφτηκαν με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Τη συμφωνία από την ελληνική πλευρά υπέγραψε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που υλοποιεί το εμβληματικό ενεργειακό έργο μέσω της θυγατρικής του «Αριάδνη».
Την κινεζική πλευρά εκπροσώπησε ο Kou Wei, πρόεδρος της State Grid of China, η οποία από το 2018 μετέχει ως στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ και διαχειρίζεται το 24% των μετοχών του φορέα μέσω της θυγατρικής της State Grid Europe Limited.
Η παρουσία της κινεζικής κρατικής εταιρείας, η οποία είναι η κορυφαία στον τομέα της σε παγκόσμια κλίμακα, επέτρεψε την άμεση δρομολόγηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, που βρισκόταν στα «θα» από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η ελληνο-κινεζική συνεργασία στον ΑΔΜΗΕ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των έργων, για τα οποία πρόσφατα δόθηκε και η έγκριση των Βρυξελλών, αφού η υποβρύχια διασύνδεση προβλέπεται να επεκταθεί στο μέλλον ώς την Κύπρο και το Ισραήλ.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τη δημοπράτηση των επιμέρους έργων (υποβρύχιο καλώδιο, σταθμοί μετατροπής) που θα συνδέσουν το Λαύριο με το Ηράκλειο και η γραμμή προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ώς το τέλος 2023.
Στο τέλος του 2020 αναμένεται να παραδοθεί και η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης, με υποβρύχιο καλώδιο που θα ενώσει τη νότια Πελοπόννησο με τον Κίσσαμο και τα Χανιά. Τα έργα, με προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται από τον ΑΔΜΗΕ.
Οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης καλύπτονται σήμερα από ρυπογόνες και απαρχαιωμένες μονάδες, ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής ρεύματος επιμερίζεται στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπολογίζεται ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
◼ Αλλο ένα μνημόνιο, που αφορά τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, υπέγραψαν χθες ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης και ο Freng Zhenglin, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας. Η συμφωνία προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των δρομολογίων, που θα φτάσουν τα 35 σε εβδομαδιαία βάση, από 14 σήμερα. Υπάρχουν προοπτικές οι κινεζικές εταιρείες, που έχουν ήδη παρουσία στο «Ελ. Βενιζέλος», να αξιοποιούν τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας και το θέμα θα απασχολήσει τη συνάντηση των δύο πλευρών, που θα γίνει στο Πεκίνο τον Ιανουάριο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας