Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με 16 συμφωνίες στη βαλίτσα του

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν οι δύο πλευρές αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, την επενδυτική συνεργασία των δύο χωρών, το θέμα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα, καθώς και πολλά άλλα πεδία

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με 16 συμφωνίες στη βαλίτσα του

  • A-
  • A+
Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα, εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών ● Στη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κίνας, συζητήθηκαν διμερή και οικονομικά θέματα καθώς και διεθνή ζητήματα

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, από τις 10/11 μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφησαν από τις δύο πλευρές δεκαέξι συμφωνίες που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, την επενδυτική συνεργασία των δύο χωρών, το θέμα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα, καθώς και συμφωνίες σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

«Πρόκειται για έναν δρόμο τον οποίο ανοίγουμε. Σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κίνας, μετά τη συνάντησή τους, όπου στην ατζέντα βρέθηκαν τα διμερή θέματα και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και διεθνή ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη συνέχεια με τον Κινέζο πρόεδρο στις εγκαταστάσεις τις COSCO, λέγοντας ότι «ο στόχος μας είναι κοινός: Ο Πειραιάς να μη γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά –γιατί όχι;– το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης».

Παράλληλα, καλωσόρισε στην Αθήνα την ίδρυση γραφείου της China Development Bank, την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China, καθώς και την εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της International Commercial Bank of China, ενώ, αναφερόμενος στον τουρισμό, δήλωσε ότι έθεσαν στόχο το 2021 οι Κινέζοι επισκέπτες στην Ελλάδα να φτάσουν τους 500.000.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην πολιτιστική συνεργασία και στις συμφωνίες μεταξύ των ιδρυμάτων των δύο χωρών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο προκειμένου να συμμετάσχει στην «Πρωτοβουλία 17+1», μια πολυμερή συνεργασία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα.

Οτι Κίνα και Ελλάδα είναι σε φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης και επιθυμούν να είναι χώρες ευημερούσες και ισχυρές, με λαούς που θα έχουν στενές και φιλικές ανταλλαγές που θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας. Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας ότι κοινή πεποίθησή τους είναι πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν και το υψηλό επίπεδο των διμερών επαφών θα έχει μακροχρόνια προοπτική.

Γεύμα με θέα την Ακρόπολη

Εν τω μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Κινέζου προέδρου, σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη και, με αφορμή το γεγονός αυτό, αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας ότι «θα έχετε την ευκαιρία, αύριο (σ.σ. σήμερα), να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης για να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Το χθεσινό πρόγραμμα του προέδρου της Κίνας ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα στις 10.30, συνοδευόμενος από τον κ. Παυλόπουλο θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνεργασίες για επενδύσεις, αγροτικά προϊόντα και τράπεζες

Από τις 16 διμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ αξιωματούχων της κινεζικής και της ελληνικής κυβέρνησης οι περισσότερες είναι οικονομικού χαρακτήρα και αφορούν είτε πλαίσια μελλοντικής επενδυτικής συνεργασίας, είτε ήδη δρομολογημένες επενδύσεις, είτε αμοιβαίο άνοιγμα της κινεζικής και της ελληνικής αγοράς σε ομάδες προϊόντων. Πέρα από τις πιο προχωρημένες, που αφορούν την επέκταση της δραστηριότητας της Cosco στον ΟΛΠ και τις ενεργειακές επενδύσεις, υπογράφηκαν και οι εξής συμφωνίες:

● Κατάλογος βασικών έργων στο Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022. Αφορά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα στα οποία και οι δύο πλευρές αποδίδουν σημασία και στα οποία κινεζικές κρατικές εταιρείες εξετάζουν τη συμμετοχή τους με μορφή που δεν έχει προσδιοριστεί (υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης με Κινέζο πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης).

● Μνημόνιο Κατανόησης για αμφίδρομη επενδυτική συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων (ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης με κινεζικό υπουργείο Εμπορίου).

● Πρωτόκολλο φυτο-υγειονομικών απαιτήσεων ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του κρόκου Κοζάνης ως ΠΟΠ (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων Λ.Δ. Κίνας).

● Πρωτόκολλο για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Γενική Διοίκηση Τελωνείων Λ.Δ. Κίνας).

● Ιδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα της Bank of China - που έχει ήδη ανακοινωθεί. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θεόδωρο Μητράκο και τον πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China, Liu Liange. Η Bank of China θεωρείται η 4η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και έχει ενεργητικό 230 δισ.δολάρια.

● Ιδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας (ICBC), που θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο με ενεργητικό 338 δισ. δολάρια (την υπέγραψαν ο υποδιοικητής ΤτΕ Θ. Μητράκος και ο πρόεδρος της ICBC, Chen Siqing).

Οι συμφωνίες αυτές, φυσικά, δεν έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και μετρήσιμο αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο περιγράφουν ένα πλαίσιο για πιθανές κινεζικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στο μέλλον.

❗️ Ανάμεσα στις 16 συμφωνίες, πέρα από τις οικονομικού περιεχομένου, βρίσκονται ακόμα συμφωνίες:

α) για την έκδοση εκζητούμενων προσώπων,
β) για συνεργασία στους τομείς ραδιοφώνου, τηλεόρασης και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και
γ) στον τομέα του αθλητισμού.
Επίσης δ) για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και
ε) για την εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι «γαλάζιοι» δρόμοι του μεταξιού
Τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, τουρισμού και αγροτικών προϊόντων συζήτησαν Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ στη Σανγκάη.
Οι «γαλάζιοι» δρόμοι του μεταξιού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τουρκία και τουρισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη
Οι επενδύσεις, τα ενεργειακά, οι οικονομικές και γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου .
Τουρκία και τουρισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοινό μήνυμα προς Τουρκία
Το ζήτημα της κλιμακούμενης παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα...
Κοινό μήνυμα προς Τουρκία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η βαριά σκιά του Κων. Μητσοτάκη
Συμπληρώθηκαν χθες τρία χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η πολιτική του κληρονομιά εξακολουθεί να επηρεάζει τις πολιτικές...
Η βαριά σκιά του Κων. Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας