Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από το μπάσκετ στο υπουργείο Υγείας: ένα τσιγάρο δρόμος

Βασίλης Κικίλιας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από το μπάσκετ στο υπουργείο Υγείας: ένα τσιγάρο δρόμος

  • A-
  • A+
«Το ΟΧΙ της Κυριακής (σ.σ. του δημοψηφίσματος) σημαίνει αλλαγή νομίσματος τη Δευτέρα. Σημαίνει κούρεμα καταθέσεων. Σημαίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» - Βασίλης Κικίλιας

Με μεγάλες δρασκελιές -ίσως και λόγω ύψους- μπήκε στην πολιτική ο πρώην αθλητής και νυν υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια πολύ βαθιά «γαλάζια» οικογένεια. Ο πατέρας του Π. Κικίλιας, σκληρός συντηρητικός δεξιός, διατέλεσε πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά. Οι παλιοί φοιτητές θυμούνται το λοκ άουτ που είχε επιβάλει στο ΤΕΙ στη διάρκεια φοιτητικών καταλήψεων το 2007, εμποδίζοντας ακόμα και το προσωπικό να εισέλθει στο κτίριο. Αυτό δεν εμπόδισε βέβαια τον ίδιο να καταφέρει, το ίδιο διάστημα, αλλάζοντας το πρόγραμμα σπουδών, να διοριστεί ως αναπληρώτρια η κόρη του και αδελφή του υπουργού, δημιουργώντας μια νέα θέση, ειδικά φτιαγμένη για να την υποδεχτεί. Είχαν κατατεθεί τότε σχετικές ερωτήσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ («Οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις», «Ελευθεροτυπία», 4.10.2008). Τον Β. Κικίλια όμως τον κέρδισε η πολιτική.

Ο αθλητισμός τού διασφάλισε τα μόρια εισαγωγής στην Ιατρική Σχολή. Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γνωστή Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Τότε εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη, του οποίου υπήρξε σύμβουλος και ταυτόχρονα πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων μέχρι και το 2011.

Ηταν η εποχή των «παχύτατων» αγελάδων, όπου οι σύμβουλοι του δημάρχου κατείχαν πάνω από δύο υψηλά αμειβόμενες θέσεις (κάθε μία περί τα 3.000 ευρώ) στις ζημιογόνες εταιρείες και οργανισμούς του δήμου («To «City» του Νικήτα Κακλαμάνη», «Ελευθεροτυπία», 7.3.2010).

Του Πέτρου Ζερβού

Η πλούσια αυτή ενασχόληση του διορισμένου τότε (και) στο 251 ΓΝΑ (Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας), ως ειδικευόμενου στη χειρουργική, γιατρού Β. Κικίλια δημιουργεί ωστόσο κάποια ερωτήματα. Οχι μόνο για τις πολλαπλές αμοιβές του αλλά και τη δυνατότητα να έχει τις ίδιες ώρες της ημέρας τόσο πολλές ασχολίες και ταυτόχρονα να εργάζεται με πλήρες ωράριο στο νοσοκομείο. Προφανώς ο υπουργός είναι πολυτάλαντος!

Από τα νεανικά του χρόνια είχε κάποιου είδους εμμονή με τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ υπήρξε και τομεάρχης της Επιτροπής Αμυνας της Ν.Δ., χωρίς όμως τελικά να αναλάβει το υπουργείο.

Το 2009 δημοσιεύματα έκαναν λόγο για προστριβές του Β. Κικίλια με τον πνευματικό του πατέρα και δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη. Προστριβές που σχολίασε τότε και η στήλη «Βηματοδότης» της εφημερίδας «Βήμα». Αλλοι μιλούσαν για αντίθεση του Β. Κικίλα στην επιλογή Κακλαμάνη να υποστηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη αντί του Αντ. Σαμαρά, ενώ άλλοι εξηγούσαν τον θυμό του δημάρχου όταν πληροφορήθηκε τα υπέρογκα έξοδα του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο ο Β. Κικίλιας.

Το 2009 (επί ηγεσίας Κ. Καραμανλή) έβαλε υποψηφιότητα για βουλευτής, χωρίς όμως να εκλεγεί. Απέτυχε να εκλεγεί και το 2010 ως περιφερειάρχης. Πρώτη φορά εκλέγεται το 2012 στο πλευρό του πολιτικά στενού του φίλου και ομοϊδεάτη Αντώνη Σαμαρά. Το 2014 ο Αντ. Σαμαράς τον διορίζει υπουργό ΠροΠο. Νωπές οι μνήμες από τις επιχειρήσεις-σκούπα («Θησέας») του Β. Κικίλια. Ο ίδιος δήλωνε: «Πρόκειται για μια επιχείρηση που χωρίς επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες σαρώνει το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο, με τη συνδρομή όλων των κλάδων της ΕΛ.ΑΣ. Δεν αφορά μόνο την τρομοκρατία αλλά και το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά, τους παράνομους μετανάστες, την πορνεία και κάθε μορφής εγκληματική πράξη». Τα λάφυρα ήταν συνήθως ταλαίπωροι χρήστες και μετανάστες δίχως χαρτιά, ενώ σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. έχει και την επιπλέον υποχρέωση -και από τον Β. Κικίλια- να κυνηγά όσους καπνίζουν παράνομα.

Αποσπάσματα συνεντεύξεων

Από τη δική του ιστοσελίδα

♦ «Καίγομαι ολόκληρος για μια Ελλάδα σύγχρονη, αποτελεσματική, σταθερή, δημοκρατική, που σέβεται και προστατεύει τον πολίτη της».

♦ «Το χειρότερό μου στον ΣΥΡ1ΖΑ είναι ο υπουργός Παιδείας που κατάργησε την αριστεία».

♦ «Το ΟΧΙ της Κυριακής (του δημοψηφίσματος) σημαίνει αλλαγή νομίσματος τη Δευτέρα. Σημαίνει κούρεμα καταθέσεων. Σημαίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία».

♦ «Δεν μπορεί να μας κυβερνά μια παρέα εθνομηδενιστών και απάτριδων».

Πεπραγμένα του υπουργού Υγείας

1. Η «τούμπα» που έκανε στην περίπτωση του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ όταν είδε όχι μόνο την αλληλεγγύη των πολιτών αλλά και το αστρονομικό ποσό που μαζεύτηκε.

«Ο υπουργός Υγείας βλέποντας το πανελλαδικό κύμα αλληλεγγύης άλλαξε στάση και εκεί που επιχειρηματολογούσε υπέρ της μη αποστολής του παιδιού στην Αμερική για τη σωτήρια θεραπευτική αγωγή, τώρα λέει ναι» (εφ. «Το Ποντίκι», 29.10.2019).

2. Η επανιδιωτικοποίηση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, και ο διορισμός μιας πλήρως «γαλάζιας» διοίκησης με επικεφαλής τον κολλητό του φίλο Π. Αρκουμανέα, στέλεχος της Ν.Δ., σύζυγο δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ και πρώην συνεργάτη του στον Δήμο Αθηναίων.

Ο συγκεκριμένος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της Υγείας (!), ενώ εργάστηκε στην περίφημη C&C, την εταιρεία του «γαλάζιου» υπόδικου ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα. Ο Γριβέας έχει κατονομαστεί από μάρτυρα ως εκείνος που ξέπλενε χρήμα στα σκάνδαλα Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ.

3. Η κατάργηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, ο διορισμός «ημετέρων» στο Δ.Σ. και κυρίως η άθλια χρήση τόσο από τον ίδιο όσο και από φιλικά του ΜΜΕ του πορίσματος εσωτερικού ελέγχου του ΚΕΘΕΑ. Διόρισε πρόεδρο τον και (τηλε)ψυχίατρο Χρήστο Λιάπη, μέλος του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.

Το διαδίκτυο διαθέτει φωτογραφίες του με όμορφες γυναίκες, την ανάλυσή του για την τηλεοπτική εκπομπή «Survivor», αλλά και κείμενα που σχετικοποιούν το Ολοκαύτωμα συγκρίνοντάς το με εγκλήματα του σοβιετικού καθεστώτος.

4. Τέλος, ξήλωσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας την αρμοδιότητα ελέγχου των ιατρικών συνεδρίων που είχε θεσμοθετήσει ο προκάτοχός του Αν. Ξανθός, μετά τα όσα προέκυψαν για τις δωροδοκίες που δίνονταν με πρόσχημα τις συμμετοχές σε εκατοντάδες συνέδρια-πλυντήρια.

Aπομάκρυνε τον (εκλεγμένο) πρόεδρο του ΚΕΣΥ από τη διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων αντικαθιστώντας τον με προϊστάμενο της Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έκκληση Κικίλια για «ψυχραιμία και σοβαρότητα»
Διαβεβαιώσεις πως το υπουργείο Υγείας «έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» προετοιμασίας της χώρας και σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, έδωσε ο Βασίλης Κικίλιας λίγο μετά την ολοκλήρωση της...
Έκκληση Κικίλια για «ψυχραιμία και σοβαρότητα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
Δεν έχουν τελειωμό οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του Κ. Μητσοτάκη που έχουν βεβαρημένο παρελθόν & εξαιρετικά σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη.
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
ΥΓΕΙΑ
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξήλωσε» όλα όσα είχαν θεσμοθετηθεί προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα κομματικού νεποτισμού, που είχαν οδηγήσει στο παρελθόν κυριολεκτικά μέχρι και στη διάλυση ή στη χρεοκοπία...
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ν.Δ.: Δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που διέλυσαν την Υγεία
Στην αντεπίθεση η Ν.Δ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία και ότι δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση.
Ν.Δ.: Δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που διέλυσαν την Υγεία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ποιος νοιάζεται για πτυχία;
Η κυβέρνηση των αρίστων επέλεξε τους επικεφαλής των νοσοκομείων χωρίς να μπει καν στον κόπο να δώσει στη δημοσιότητα τα βιογραφικά τους ενώ το σύνολο σχεδόν των μέσων που διαθέτει κατάπιε αμάσητες τις επιλογές...
Ποιος νοιάζεται για πτυχία;
ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας