Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προσφυγικό: Σε δύο βάρκες πατάει η κυβέρνηση

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προσφυγικό: Σε δύο βάρκες πατάει η κυβέρνηση

  • A-
  • A+
Με τις ακροδεξιές προκλήσεις κατά των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών να πληθαίνουν, η κυβέρνηση -δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της- αρνείται να πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις και δικαιολογεί «σε ένα βαθμό» τις αντιδράσεις. Σάλος από τις δηλώσεις Χ. Αθανασίου για «αλλοίωση πληθυσμού» και «νέα Ροδόπη» στη Λέσβο.

Αντιμέτωπη με τις συνέπειες όσων έλεγε σχετικά με την προσφυγική κρίση -όταν ήταν στην αντιπολίτευση- βρίσκεται η κυβέρνηση εν μέσω αύξησης των ροών και των ξενοφοβικών αντιδράσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που μεταφέρονται από τα νησιά σε όλη τη χώρα χαρακτηρίζοντας «ζήτημα εθνικής σημασίας το μεταναστευτικό-προσφυγικό».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, ανακοίνωσε πως πρώτον τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δεύτερον ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Αποστάσεις από τις ακροδεξιές αντιδράσεις 

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας δεν καταδίκασε ευθαρσώς τις ακροδεξιές προκλήσεις και απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις πολιτών, σημείωσε ότι «είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες». Φρόντισε ωστόσο να επισημάνει πως υπάρχουν και οι Έλληνες που γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και οι οποίοι «αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι κατά τεκμήριο οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών στην ενδοχώρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε ακόμα και για «παρανόηση» εξηγώντας ότι οι κοινωνίες «δεν γνωρίζουν το προφίλ των ανθρώπων που πηγαίνουν».

Όμως, η χθεσινή (04/11) κινητοποίηση στη Νάουσα δεν έμοιαζε με όσα περιέγραψε ο υφυπουργός. Αργά το βράδυ ομάδα περίπου 100 ακροδεξιών συγκεντρώθηκαν φορώντας περικεφαλαίες και κραδαίνοντας ρόπαλα στην διασταύρωση του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, πιθανότατα για να εμποδίσουν την έλευση λεωφορείων που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο, ύστερα από σχετική πληροφορία που φαίνεται να κυκλοφόρησε και τελικώς αποδείχθηκε αναληθής.

Σάλος από τις δηλώσεις Χ. Αθανασίου 

Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης να παραμένουν προβληματικές, «φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις (Ρ/Σ ΘΕΜΑ) του κυβερνητικού βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, που μίλησε για κατάρρευση της οικονομίας της Λέσβου και «ανησυχία γιατί αλλοιώνεται ο πληθυσμός καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι μετανάστες».

Δεν έμεινε, όμως εκεί, αλλά παρέθεσε και στοιχεία της μαιευτικής κλινικής σημειώνοντας ότι «ο μέσος όρος των γεννήσεων τα τρία τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί στους μουσουλμάνους έναντι των Ελλήνων», ενώ εκτίμησε ότι με αυτούς τους ρυθμούς σε είκοσι χρόνια το 30% θα είναι μουσουλμάνοι και ότι τα αιτήματα από την Τουρκία τα τεμένη και αναγνώριση μειονότητας μπορούν να δημιουργήσουν μια «νέα Ροδόπη».

Οι δηλώσεις αυτές του αντιπροέδρου της Βουλής προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για βαθιά ξενοφοβική αντίληψη της Ν.Δ..

Κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων

Με το προσφυγικό να αποτελεί ξεκάθαρα «αγκάθι» για τη Νέα Δημοκρατία, ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε την κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, των οποίων ο αριθμός -όπως τόνισε- θα είναι αρκετά εκτεταμένος, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε. Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος» προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

«Η αντιφατικότητα και η ασάφεια μιας αποτυχίας»

Σχόλιο για τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα για το προσφυγικό έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Ο Κώστας Αρβανίτης τονίζει ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου «αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά άγνοια της πραγματικότητας και παγερή αδιαφορία για την ουσιαστική επίλυση του ζητήματος. Και φυσικά, πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό».

Κατηγορεί τον Στέλιο Πέτσα για «λασπολογία και ασάφεια» με στόχο να καλύψει την εν λόγω αδυναμία, ενώ σημειώνει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «υποσχέθηκε 10.000 επαναπροωθήσεις μέχρι το τέλος του '20, παραλείποντας να διευκρινίσει το πώς και το προς τα πού. Συμφωνία, πάντως, που να δεσμεύει οποιαδήποτε χώρα να δεχθεί αυτό τον αριθμό, δεν υπάρχει. Και όταν του τέθηκε ερώτηση επ' αυτού, δεν μπόρεσε να απαντήσει».

Επίσης τόνισε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ρατσιστικές αντιδράσεις στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων, βαφτίζοντας «τους φασίστες “ανενημέρωτους πολίτες”» ενώ «ξαναέβαλε στο κάδρο το ζήτημα του προσφυγικού ή μη, προφίλ. Δηλαδή, αν οι πολίτες “ενημερωθούν” και πειστούν για την “προσφυγικότητα”» των προσφύγων δεν θα υπάρχουν ρατσιστικές κραυγές. Αυτές τις φυλούν μόνο για τους μετανάστες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης...»

«Η Νέα Δημοκρατία μπόλιασε τον φασισμό στην κοινωνία και τώρα πνίγεται από το αντιπροσφυγικό κύμα που η ίδια δημιούργησε», καταλήγει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και με «αλλοίωση πληθυσμού» κινδυνολογεί τώρα η κυβέρνηση
Για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε εκφράσεις που εναρμονίζονται με την κλασική ρητορική της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.
Και με «αλλοίωση πληθυσμού» κινδυνολογεί τώρα η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Ν.Δ. έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία»
Για «μαύρη προπαγάνδα» που παρεμποδίζει το έργο της κυβέρνησης στο προσφυγικό έκανε λόγο ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον...
«Η Ν.Δ. έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα επόμενα 24ωρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για «ασυνεπείς»
Την επιβολή χρονικών περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλά μόνο για τους ασυνεπείς, εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί μέσα στα επόμενα δύο ή τρία 24ωρα.
Στα επόμενα 24ωρα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για «ασυνεπείς»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης και Λεζερί από Frontex
Στο φυλάκιο Καστανεών Έβρου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί. 741 αποτροπές παράνομης εισόδου, το τελευταίο 24ωρο.
Στον Έβρο Χρυσοχοΐδης και Λεζερί από Frontex
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έμμεση επιβεβαίωση Πέτσα για το «μυστικό» κέντρο κράτησης
Την ύπαρξη κέντρου κράτησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στο χωριό Πόρος, παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού παραδέχτηκε ότι για να το ξέρουν οι New York Times δεν είναι μυστικό.
Έμμεση επιβεβαίωση Πέτσα για το «μυστικό» κέντρο κράτησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας