Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποδοχή στην Cosco με πλαστικές σημαίες
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποδοχή στην Cosco με πλαστικές σημαίες

  • A-
  • A+
Με υπόκρουση «Τα παιδιά του Πειραιά» έγιναν δεκτοί στη Σανγκάη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης και η συνοδεία του ● Ο πρόεδρός της Xu Lirong τον ευχαρίστησε θερμά για τη «γρήγορη έγκριση του master plan» ● Το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι δεν έχει εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο ● Χθες η Διεθνής Ναυτική Ενωση επανέφερε το θέμα της κατασκευής της 4ης προβλήτας στο Κερατσίνι.

Κλίμα ενθουσιασμού και αμοιβαίας ικανοποίησης επικράτησε στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έδρα της Cosco στη Σανγκάη και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας Xu Lirong.

Αποκορύφωμα η φιέστα που στήθηκε κατά την είσοδο του πρωθυπουργού και της συνοδείας του στα γραφεία, όπου δεκάδες εργαζόμενοι της Cosco τούς υποδέχτηκαν κρατώντας μικρές ελληνικές σημαίες, ενώ στον χώρο της σύσκεψης που ακολούθησε ακούγονταν η μουσική από «Τα παιδιά του Πειραιά».

Και το κλίμα έγινε ακόμα πιο θερμό από τις αυθόρμητες ευχαριστίες του Xu Lirong προς τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη «γρήγορη έγκριση του master plan», χαρακτηρίζοντάς το «ορόσημο» για τη μελλοντική συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, χαρακτήρισε την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ως «το παράδειγμα της εταιρείας που τόλμησε να επενδύσει στην Ελλάδα όταν άλλοι το θεωρούσαν αδιανόητο».

Τα πρώτα βήματα

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα γι' αυτήν τη σημαντική επένδυση, για την οποία, όπως σημείωσε, εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη αντίδραση και καχυποψία για τη χρησιμότητά της, αλλά η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές. «Ενα λιμάνι που υπολειτουργούσε το κάνατε το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο με 3.000 θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με το λιμάνι» πρόσθεσε.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan. Το κάναμε. Και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μια νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εμφανίζοντας ως επιτυχία της κυβέρνησής του την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου των Κινέζων, αφήνοντας και πάλι να αιωρείται η άποψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ευθυνόταν για τις όποιες καθυστερήσεις.

Την απάντηση όμως έλαβε άμεσα από το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ:

■ «Προεκλογικά δεσμεύονταν ότι μόλις η Ν.Δ. σχηματίσει κυβέρνηση θα εγκριθεί το master plan το οποίο όμως είχε ήδη εγκριθεί ως προς τις υποχρεωτικές επενδύσεις, ενώ είχαν γίνει αποδεκτές οι πρόσθετες επενδύσεις. Περιχαρείς ανακοίνωσαν στα τέλη Αυγούστου την πραγματοποίηση πρόσθετων επενδύσεων 200 εκατ. ευρώ οι οποίες είτε αποσύρθηκαν είτε δεν έγιναν αποδεκτές από την ΕΣΑΛ».

■ «Στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν την έγκριση του master plan και επενδύσεων 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η απόφαση της ΕΣΑΛ που αναρτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου ορθά καλεί στην υποβολή νέου διορθωμένου master plan προκειμένου αυτό να εγκριθεί. Αρα, έγκριση master plan με επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ δεν υφίσταται».

■ «Τελικά, παρά τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκρίσεις έχουν δοθεί μέχρι σήμερα μόνο για τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ κατά τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις υπόλοιπες αναμενόταν η υποβολή νέου master plan από τον ΟΛΠ, το οποίο υποβλήθηκε κατά τη θητεία της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

Η απόρριψη

Και εν μέσω του χαρμόσυνου αυτού κλίματος, χθες, σχεδόν ένα μήνα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στην οποία εξετάστηκε το master plan της Cosco, επανήλθε η πρόταση της Cosco για την κατασκευή της 4ης προβλήτας κοντέινερ στο Κερατσίνι (περιοχή «Σκλαβενίτη») την οποία η ΕΣΑΛ είχε απορρίψει. Η Διεθνής Ναυτική Ενωση (ΔΝΕ) –εκπροσωπεί τους ναυτικούς πράκτορες– επανέφερε το θέμα με επιστολή της στον υπουργό Ναυτιλίας.

Η ΔΝΕ σημειώνει ότι «η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου είναι αναγκαία για την επίτευξη ενός κατά γενική ομολογία εθνικού στρατηγικού στόχου, την ανάδειξη του Πειραιά ως μεγαλύτερου λιμένα της Μεσογείου και ως ενός από τα 3 μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης». Ασκεί κριτική στην απόφαση της ΕΣΑΛ να απορρίψει –επί του παρόντος– το συγκεκριμένο έργο, σχολιάζοντας ότι με αυτή την εξέλιξη παγώνει την προοπτική πραγματικής αναβάθμισης του λιμανιού και ζητά από τον υπουργό να επανεξετάσει το θέμα.

Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο η ΕΣΑΛ το απέρριψε μετά τις σφοδρές και γενικευμένες αντιδράσεις των εργαζομένων στη Ζώνη, των ναυπηγοεπισκευαστών και των δημοτικών αρχών της ευρύτερης περιοχής

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητώντας νέες επενδύσεις στην Κίνα
Σε αναζήτηση συνεργασιών και επενδύσεων, που θα δώσουν περιεχόμενο στο κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τη Σανγκάη.
Αναζητώντας νέες επενδύσεις στην Κίνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με 16 συμφωνίες στη βαλίτσα του
Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, εμβάθυνε τις σχέσεις των δύο χωρών ● Στη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κίνας, συζητήθηκαν διμερή και οικονομικά...
Με 16 συμφωνίες στη βαλίτσα του
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία
Δηλώσεις για μια νέα εποχή συμπόρευσης και συνεργασίας, καθώς και για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κυριάρχησαν κατά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με την πολιτική...
Επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο
H κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες που κατάφερε, όπως υποστηρίζει, μέσα σε διάστημα 4 μηνών, στις σχέσεις και στη συνεργασία της...
Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας