Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητώντας νέες επενδύσεις στην Κίνα
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας νέες επενδύσεις στην Κίνα

  • A-
  • A+

Σε αναζήτηση συνεργασιών και επενδύσεων, που θα δώσουν περιεχόμενο στο κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης και φιλοεπενδυτικού κλίματος, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί από προχθές επίσημη επίσκεψη στη Σανγκάη, ως επικεφαλής πολυμελούς υπουργικής και επιχειρηματικής αποστολής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μια από τις τιμώμενες χώρες, επισκέπτεται το στρατηγικής σημασίας κινεζικό οικονομικό κέντρο, στέλνοντας το μήνυμα της περαιτέρω εμβάθυνσης και επέκτασης των δεσμών των δύο χωρών στο πρόσφορο πεδίο της οικονομίας.

Εξάλλου, οι παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, αλλά και οι ήδη εδραιωμένες οικονομικές σχέσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συνεργασία με την κινεζική Cosco στον Πειραιά, αποτελούν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για την επίτευξη των στόχων της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, με συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές.

Σε νέα εποχή

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη των επενδύσεων «και ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μια εξωστρεφής οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

Σημειώνει, επίσης, ότι η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία, ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία.

Εξειδικεύοντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι κλάδοι στους οποίους θα επιθυμούσε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία με την Κίνα, συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και τον τουρισμό.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, επένδυση 600 εκατομμυρίων της Cosco, που μπορεί να φτάσει το 1 δισ. «Στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο ευρύτερα για κατάσταση «win-win» και για τις δύο πλευρές.

Στα οφέλη του ταξιδιού εντάσσεται η συμφωνία για απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Σανγκάη. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τον Ιούλιο του 2020. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, η εφικτή προσδοκία την περίοδο 2020-21 είναι να προσελκύσει η Ελλάδα 500.000 τουρίστες από την Κίνα.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Επιτροπής της Σανγκάης και μέλος του Π. Γ. του Κ.Κ. Κίνας, Li Qiang, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το νέο εργοστάσιο της ελληνικής επιχείρησης Kleemann στη Σανγκάη, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανελκυστήρα στην παγκόσμια αγορά.

Πρόγραμμα και συμμετέχοντες

Το αναλυτικό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα και αύριο (με βάση την ώρα Ελλάδος) έχει ως εξής:

● Στις 03.40, επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου, Yang Jianrong.

● Στις 04.00, θα απηύθυνε ομιλία στα εγκαίνια του ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

● Στις 05.30, θα γινόταν δεκτός στο Μέγαρο της COSCO από τον πρόεδρο της εταιρείας, Xu Lirong, με τον οποίο θα είχε γεύμα εργασίας.

● Στις 09.00 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας.

● Στις 10.30, συναντάται με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζιπινγκ, στον προεδρικό ξενώνα της Σανγκάης, όπου θα γίνουν επίσημες διμερείς επαφές.

● Στις 13.00, θα παρακαθίσει στο δείπνο - γκαλά προς τιμήν των ηγετών των τιμώμενων χωρών.

Τρίτη

● Στις 03.30 το πρωί, θα λάβει μέρος στην τελετή έναρξης της έκθεσης China International Import Expo 2019.

● Στις 05.00, θα ξεναγηθεί από κοινού με τον Κινέζο Πρόεδρο στους χώρους της έκθεσης και στο ελληνικό περίπτερο.

● Στις 10.30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, Li Zixue.

● Στις 11.00, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, Chen Siqing.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή, που αριθμεί εκπροσώπους 60 και πλέον εταιρειών και φορέων. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Οικονομικού του Γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλός του επί Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ελάτε για μπίζνες και τουρισμό»
Πρόσκληση του Κυρ. Μητσοτάκη στους Κινέζους από τη Σανγκάη. Στόχος η προσέλκυση επενδυτών αλλά και 500.000 επισκεπτών από την Κίνα μέχρι το 2021.
«Ελάτε για μπίζνες και τουρισμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι «γαλάζιοι» δρόμοι του μεταξιού
Τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, τουρισμού και αγροτικών προϊόντων συζήτησαν Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ στη Σανγκάη.
Οι «γαλάζιοι» δρόμοι του μεταξιού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποδοχή στην Cosco με πλαστικές σημαίες
Με υπόκρουση «Τα παιδιά του Πειραιά» έγιναν δεκτοί στη Σανγκάη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης και η συνοδεία του ● Ο πρόεδρός της Xu Lirong τον ευχαρίστησε θερμά για τη «γρήγορη έγκριση...
Υποδοχή στην Cosco με πλαστικές σημαίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στόχος ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου»
Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ αύριο αναμένεται η συνάντησή του με τον...
«Στόχος ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Cosco ήταν μόνο η αρχή»
Η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco «ήταν μόνο η αρχή» είναι το μήνυμα που κομίζει στην Κίνα ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ...
«Η Cosco ήταν μόνο η αρχή»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνάντηση Μητσοτάκη - Κουρτς με προσφυγικό και επενδύσεις στην ατζέντα
Τον Αυστριακό καγκελάριο συναντά αυτή την ώρα στη Βιέννη ο πρωθυπουργός με το προσφυγικό και τις επενδύσεις στην ατζέντα, μία μέρα μετά τις συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Κουρτς με προσφυγικό και επενδύσεις στην ατζέντα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας