• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 26.7°C
  1 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.6°C
  0 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.2°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.1°C / 28.6°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 28.1°C
  1 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 26.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.7°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 26.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 26.2°C
  1 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 25.8°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 27.0°C
  0 BF
  21%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 21.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.8°C / 28.5°C
  3 BF
  14%

Με το βλέμμα να είναι στραμμένο στους εξαντλημένους απεργούς πείνας κατατέθηκε, χωρίς εκπτώσεις, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

EUROKINISSI

Ενα αληθινό πρώτο βήμα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κατατέθηκε τελικά και χωρίς εκπτώσεις το ήδη κοινοποιημένο εδώ και αρκετές ημέρες νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναμένεται μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφισή του στην αρμόδια επιτροπή και αμέσως μετά στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρωταρχικά λοιπόν καταργούνται οι φυλακές τύπου Γ’ που επέβαλαν άλλο ένα έκτακτο δίκαιο για ειδικές κατηγορίες αδικημάτων. Ωστόσο το πρώτο έκτακτο δίκαιο παραμένει φυσικά ο λεγόμενος αντιτρομοκρατικός νόμος 187 Α με βάση τον οποίο όποιος θεωρηθεί τρομοκράτης έχει άλλη ποινική μεταχείριση, άσχετα από το μικρό ή μεγάλο αδίκημα που έχει ή φέρεται να έχει διαπράξει. Ηδη όμως έχει γίνει γνωστό ότι προβλέπεται σύντομα ο νέος Ποινικός και Σωφρονιστικός Κώδικας που θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει και τις έκτακτες νομοθεσίες.

Η υπερσυμφόρηση και οι απολύτως ακατάλληλες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία των φυλακών μαζί με τις πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαιτούσαν επιτακτικά λύσεις. Η απόλυση με όρους και η κατ’ οίκον νοσηλεία βαριά αρρώστων ή αναπήρων με ποσοστά αναπηρίας πάνω από 67% θα αφαιρέσουν επιτέλους τη δυνατότητα κι άλλης καταδίκης της Ελλάδας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η παράταση κράτησης βαριά αρρώστου ή βαριά αναπήρου θεωρείται βασανιστήριο (άρ. 3 της ΕΣΔΑ).

Ελληνικές καταδίκες

Θυμίζουμε εδώ για όσους βιαστούν ότι παρόμοια καταδίκη έχει υποστεί η Ελλάδα για τη συνέχιση της φυλάκισης του Σάββα Ξηρού που έχει επίσημα διαγνωστεί με αναπηρία 98%, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε λάβει υπόψη όλα τα αδικήματα για τα οποία ο συγκεκριμένος είχε καταδικαστεί.

Μέχρι σήμερα υπήρξαν ορισμένες συγχύσεις από διατυπώσεις που έγιναν κατά τη διαβούλευση και αφορούσαν τα άρθρα για τις υπό όρους απολύσεις. Τελικά όπως προκύπτει, πράγματι το νομοσχέδιο αποτυπώνει την αποτίμηση της υγείας ως τον καθοριστικό και απόλυτο παράγοντα που υπερισχύει της ποινής.

Οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά τον τρόπο έκτισης της υπό όρους απόλυσης και όχι αυτή καθαυτή την αποφυλάκιση, κι αυτό ισχύει φυσικά και για τους ισοβίτες αν πληρούν τις προϋποθέσεις (να έχουν εκτίσει το οριζόμενο διάστημα κάθειρξης και να συντρέχουν οι λόγοι υγείας, όπως ορίζονται από τις διατάξεις του νόμου).

Οι άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τους ανήλικους, τους μετανάστες που κρατούνται μετά την έκτιση της ποινής τους, τον μεγάλο αριθμό των εξαρτημένων και τις προϋποθέσεις υπό όρους απόλυσης καταδικασμένων που πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Τέλος, μέσα στις τροπολογίες που θα κατατεθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι: α) αυτή που αφορά τον τρόπο λήψης και χρήσης DNA που μόνο στην Ελλάδα από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ εφαρμόζεται τόσο απόλυτα, αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά και με δεδομένη πάντα την αποδοχή από τον δικαστή κάθε τέτοιου στοιχείου χωρίς καμιά δυνατότητα αμφισβήτησης ή ελέγχου από τον κρατούμενο, και β) η άρση των επιβαρυντικών διατάξεων με βάση τον λεγόμενο κουκουλονόμο που έχει αποδειχτεί ότι δημιουργεί προϋποθέσεις απόλυτης αυθαιρεσίας με βαριές καταδίκες και χωρίς τα προβλεπόμενο από το νομικό δίκαιο απαραίτητα στοιχεία.

Υπέρτατη αξία η ζωή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ακόμα το σοβαρό ενδεχόμενο να υποβληθεί τροπολογία με περιεχόμενο τον κατ’ οίκον περιορισμό σε συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους ή συγγενείς εξ αίματος έως δεύτερου βαθμού εφόσον η αποδιδόμενη πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της σχέσης αυτής.

Τέλος, απεύθυνε προσωπική έκκληση σε όλους μας για πρόταξη της ζωής ως υπέρτατης αξίας. Θυμίζουμε εδώ ότι κατά το παρελθόν σε καταστάσεις κινδύνου ζωής απεργών πείνας (που ποτέ δεν έγινε στη βάση παράλογων αιτημάτων, ενώ πάντα αυτό το σεβάστηκαν όλοι οι κρατούμενοι με έναν σιωπηλό κώδικα) και ασχέτως κυβερνήσεων το Συμβούλιο ή και ο ίδιος ο υπουργός έδιναν λύση προτάσσοντας την ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατο αγαθό. Θυμίζουμε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή κι ενώ παραμένουν άδικα προφυλακισμένες δύο γυναίκες συγγενείς κρατουμένων, η ζωή 22 ανθρώπων κινδυνεύει άμεσα.

Χθες το πρωί δόθηκε συνέντευξη Τύπου από γιατρούς, συνηγόρους και γονείς των απεργών. Ειδικά οι γονείς ήταν απελπισμένοι και θυμωμένοι από τη μεταχείριση των ΜΜΕ, ενώ η αγωνία για τα παιδιά τους που αργοπεθαίνουν δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο οποιασδήποτε άλλης σκέψης.

Οι γιατροί κυρίες Βεργοπούλου και Κοσμοπούλου, αφού εξέθεσαν το τι σημαίνει νοσηλεία εντός φυλακών και την κρισιμότητα της κατάστασης των απεργών και ειδικά ενός που έχει ήδη υποστεί σοβαρή καρδιακή βλάβη, αποτύπωσαν όλη την ουσία λέγοντας: Η απεργία πείνας δεν είναι νόσος και δεν προβλέπεται η εξέλιξή της. Τίποτα δεν αποκλείεται και η κατάπτωση μπορεί να είναι ραγδαία ειδικά όταν οι περισσότεροι έχουν ήδη καταπονηθεί με προηγούμενες απεργίες πείνας.

Οι δικηγόροι Αννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης μίλησαν για τις έκτακτες νομοθεσίες (187 Α) που επιτρέπουν να δικάζονται οι ίδιοι περίπου 30 άνθρωποι για τα ίδια αδικήματα πέντε και έξι φορές με συνεχόμενα εντάλματα και βουλεύματα. Αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσε ο Σπ. Φυτράκης, λέγοντας ότι ένας από τους πελάτες του δικάστηκε και δικάζεται 5 φορές επειδή κατείχε 3 κατσαρόλες και θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός για όλες τις πράξεις που έγιναν ενώ ήταν μέσα στη φυλακή. Μόνο δε από την πρώτη δίκη «άκουσε» ποινή 86 χρόνια.

 

'Αννυ Παπαρούσσου: «Περιμένουμε κι άλλες αλλαγές»

Ζητήσαμε από τη συνήγορο κάποιων από τους απεργούς πείνας, Αννυ Παπαρούσσου, ένα σχόλιο για το νομοσχέδιο και για τις προβλεπόμενες τροπολογίες.

«Το νομοσχέδιο έχει θετικές κατευθυντήριες γραμμές και είναι πράγματι μια νέα προσέγγιση στον χειρισμό των ποινικών και σωφρονιστικών διατάξεων που ίσχυαν μέχρι τώρα. Ωστόσο δεν περιλαμβάνει τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις άρθρων που δίκαια ζητούν οι απεργοί πείνας. Για τον λόγο αυτό ναι μεν έγινε το πρώτο βήμα, αλλά περιμένουμε να γίνουν σύντομα και οι αλλαγές που εξαγγέλθηκαν στον Ποινικό και Σωφρονιστικό Κώδικα. Για την τελευταία προβλεπόμενη τροπολογία μπορώ να πω ότι είναι μια διάταξη με σαφή ανθρωπιστικό πυρήνα, που επιχειρεί να ρυθμίσει καταστάσεις τις οποίες μέχρι τώρα δεν είχε κανείς προσεγγίσει».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ήμουν κι εγώ Πάνος Λάμπρου στο παρελθόν»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εξήγησε ότι ρόλος του Πάνου Λάμπρου ήταν αυτός του διαύλου μεταξύ υπουργείου και κρατουμένων. Τόνισε ότι το υπουργείο...
«Ήμουν κι εγώ Πάνος Λάμπρου στο παρελθόν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψύχραιμες φωνές για τις ρυθμίσεις στις φυλακές
Μέσα στο πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται τις ημέρες αυτές από τα ΜΜΕ με κύρια αφορμή κάποιες ακραίες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, ακούστηκαν στην επιτροπή της Βουλής οι ψύχραιμες φωνές των...
Ψύχραιμες φωνές για τις ρυθμίσεις στις φυλακές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι κώδικες επανήλθαν με κυβερνητικό άρωμα
Αναρτήθηκαν στη διαβούλευση οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για τους νέους Ποινικούς Κώδικες από την «εμπλουτισμένη» σε μέλη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή μετά τις υποδείξεις της κυβέρνησης.
Οι κώδικες επανήλθαν με κυβερνητικό άρωμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στις φυλακές Κορυδαλλού ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης
Τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου, με αφορμή γιορτή ειδικά για τα παιδιά των κρατουμένων.
Στις φυλακές Κορυδαλλού ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξορθολογισμός των ποινών και αποσυμφόρηση των φυλακών
Εξορθολογισμό των ποινών με τον νέο Ποινικό Κώδικα που θα ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου στη Βουλή προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι προωθείται άμεσα τροπολογία για την...
Εξορθολογισμός των ποινών και αποσυμφόρηση των φυλακών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δημοκρατικό, το σύνολο των δικαστηρίων να κρίνει τη συνταγματικότητα»
Τη διαφωνία του με την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του, είναι «πιο δημοκρατικό και πιο άμεσο η συνταγματικότητα των νόμων να...
«Δημοκρατικό, το σύνολο των δικαστηρίων να κρίνει τη συνταγματικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας