• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.4°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.0°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  67%
Ξεσηκωμός του τεχνικού κόσμου κατά της Κεραμέως
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκωμός του τεχνικού κόσμου κατά της Κεραμέως

 • A-
 • A+
Οξύτατες αντιδράσεις ξέσπασαν σε βάρος της υπουργού Παιδείας από τον τεχνικό κόσμο της χώρας με αφορμή την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων ● Η Νίκη Κεραμέως αναγκάστηκε να κάνει βήμα πίσω, επαναφέροντας την αναγνώριση στα χέρια της Πολιτείας.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπαναχώρησε η υπουργός Παιδείας αναφορικά με το ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων σπουδών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών μετά τη δριμεία κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι χθες, η σχετική ρύθμιση μεταβίβαζε σε επαγγελματικούς φορείς μέρος του αποκλειστικού δικαιώματος της Πολιτείας να αποφασίζει για την εγκυρότητα, την ισοδυναμία και την αντιστοίχιση τίτλων που αποδίδονται από κολέγια και ξένα πανεπιστήμια κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και τρίτων χωρών. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «μόνος σκοπός της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση και η δημιουργία αλληλεξαρτήσεων μεταξύ δημόσιας διοίκησης-επιχειρηματιών-επαγγελματικών φορέων».

Η Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί των διατάξεων του υπουργείου της στη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αποφάσισε να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά τρόπο που η επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων σπουδών να κρίνεται από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), που είχε συσταθεί επί υπουργίας Γαβρόγλου, ενώ τα επαγγελματικά προσόντα θα αποφασίζουν οι επαγγελματικοί σύλλογοι.

Κάθετα αντίθετος με την επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων σπουδών κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων είναι ο τεχνικός κόσμος της χώρας, ο οποίος σε κοινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση της ρύθμισης. «Οι φορείς της Παιδείας και του επαγγέλματος των μηχανικών, υπεύθυνοι για τη διαδικασία εκπαίδευσης και απονομής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με γνώμονα την τεχνική ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, αντιτάσσονται στην απαξίωση των διπλωμάτων των ενιαίων πενταετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και δεν αποδέχονται την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών. Η ανάληψη δε της τεχνικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο νοείται μόνο από διπλωματούχους μηχανικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που υπογράφει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), πρυτάνεις των Πολυτεχνείων της χώρας και πολλοί Σύλλογοι Μηχανικών.

Πέραν όμως του ζητήματος της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε τέσσερις ακόμη διατάξεις, «επείγουσας φύσεως» όπως τις χαρακτήρισε: την απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τις αλλαγές που προωθούνται στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τη ρύθμιση σχετικά με την εισαγωγή παλαιών αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης.

Ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο, πέραν των δώρων που κάνει σε επιχειρηματικά συμφέροντα με την κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών, μετατρέπει ακόμη και την Παιδεία σε εμπόρευμα. Αναφορικά με την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε τμήματα της τριτοβάθμιας, είπε ότι η ρύθμιση είχε στόχο τη μείωση του άγχους των μαθητών, την ενίσχυση των περιφερειακών ιδρυμάτων, τη μείωση των οικογενειακών δαπανών σε φροντιστήρια και την παιδαγωγική αναβάθμιση του Λυκείου και όχι την κατηγοριοποίηση των σχολών σε χαμηλού και υψηλού κύρους – όπως διατείνεται η σημερινή ηγεσία του υπουργείου.

Σχολιάζοντας τις επιχειρούμενες αλλαγές στο πεδίο της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των κολεγίων, ο πρώην υπουργός Παιδείας συνέδεσε τη σπουδή της κυβέρνησης με τις εγγραφές στα ιδιωτικά κολέγια, που τρέχουν αυτή την περίοδο, τονίζοντας ότι με την τροπολογία διευρύνεται ο αριθμός των χωρών που τους αφορά η επαγγελματική ισοδυναμία. «Μέχρι τώρα ήταν η Ε.Ε. Τώρα, με πρόσχημα το Brexit, η ρύθμιση ανοίγεται και στις ΗΠΑ. Οχι βέβαια στο Χάρβαρντ, αλλά στα διάφορα χαμηλής στάθμης ιδιωτικά κολέγια που θέλουν να κάνουν “εξαγωγές”», τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Με αφορμή την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών και συγκεκριμένα των αμοιβών των μελών ΔΕΠ, που θεσμοθετεί η κυβέρνηση, ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι θα εκτιναχθούν τα δίδακτρα των προγραμμάτων προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των προϋπολογισμών των μεταπτυχιακών καθώς δεν προβλέπεται ενίσχυση της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμη καταγράφονται χιλιάδες κενά στα σχολεία της χώρας, σημειώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και εγκαλώντας την ηγεσία του υπουργείου ότι έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τους 10.500 διορισμούς στη γενική παιδεία, που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απάντηση από την υπουργό δεν πήρε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το σύστημα έχει καταστρέψει την Γ' Λυκείου»
Οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, πυροδότησαν την αντιπαράθεση, με πολλά ΜΜΕ αλλά...
«Το σύστημα έχει καταστρέψει την Γ' Λυκείου»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πρώτη νίκη των φοιτητών
Από το αυτί και στον υπουργό αστυνόμευσης! Ετσι αντιμετωπίζει τους φοιτητές η κυβέρνηση, αλλά, αν χρειαστεί, δεν διστάζει να ακολουθήσει την ίδια μεθοδολογία και με τους πρυτάνεις!
Πρώτη νίκη των φοιτητών
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
Ομαδικά πυρά από τους εισηγητές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εισέπραξε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολομέλεια. Νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη.
Πυρ ομαδόν στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
ΒΟΥΛΗ
Μέχρι και την αστυνομία διχάζει η αστυνόμευση των ΑΕΙ
Με το «όχι» της αντιπολίτευσης οδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα ● Αντίθετοι και οι περισσότεροι φορείς.
Μέχρι και την αστυνομία διχάζει η αστυνόμευση των ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αριστούχοι στο φακέλωμα!
Tο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανοίγει άκρως επικίνδυνα μονοπάτια παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Αριστούχοι στο φακέλωμα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας