• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.5°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.2°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.6°C
  0 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.3°C
  5 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  61%

Οπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, οι κρατικές αρχές δεν διαθέτουν μηχανισμό καταγραφής και τεκμηρίωσης του χρόνου απουσίας ενός εκλογέα στο εξωτερικό. Υπάρχει δηλαδή αδυναμία να βεβαιωθεί εάν κάποιος ψηφοφόρος λείπει περισσότερα ή λιγότερα από 30 χρόνια από την Ελλάδα.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει

 • A-
 • A+
Η λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αναζητηθεί σήμερα στην τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ● Το μεγάλο σημείο τριβής είναι ο τρόπος εφαρμογής του χρονικού «κόφτη», που συζητείται να τεθεί στα 30 χρόνια ως ανώτατο όριο απουσίας ενός εκλογέα από τη χώρα ● Με βάση τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι συζητήσεις στη διακομματική επιτροπή, ακόμη και αν καταγραφεί σήμερα η απαιτούμενη συναίνεση, είναι πιθανό να προκύψουν νέα πεδία αντιπαράθεσης στην πορεία του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Εξελίξεις… προς τα πίσω σχετικά με την επίτευξη συναίνεσης καταγράφηκαν στη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Ως βάση συζήτησης παραμένει η πρόταση του ΚΚΕ, όμως το μεγάλο σημείο τριβής είναι ο τρόπος εφαρμογής του χρονικού «κόφτη», που συζητείται να τεθεί στα 30 χρόνια ως ανώτατο όριο απουσίας ενός εκλογέα από τη χώρα.

Η λύση θα αναζητηθεί στη σημερινή (19.00) τρίτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Ηδη όμως η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για υπαναχώρηση από τα όσα είχαν συζητηθεί αρχικά στο θέμα του χρονικού περιορισμού, κριτική που… δικαίωσε εμμέσως ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, σπεύδοντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης να υπενθυμίσει πρώτα και κύρια την αρχική θέση της κυβέρνησης για διευκόλυνση «σε όλους τους Ελληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Τα χρονικά περιθώρια

Ολα αυτά, ενώ είναι ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για να συμπεριληφθούν οι όποιες αλλαγές χρειαστούν στο άρθρο 54 του Συντάγματος κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, αυτή τη στιγμή οι κρατικές αρχές δεν διαθέτουν μηχανισμό καταγραφής και τεκμηρίωσης του χρόνου απουσίας ενός εκλογέα στο εξωτερικό. Υπάρχει δηλαδή αδυναμία να βεβαιωθεί εάν κάποιος ψηφοφόρος λείπει περισσότερα ή λιγότερα από 30 χρόνια από την Ελλάδα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα περιέγραψαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Κατρούγκαλος και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε ο χρονικός περιορισμός να ισχύσει για τις μελλοντικές εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε την αδυναμία των κρατικών αρχών να τεκμηριώσουν τον χρόνο απουσίας των εκλογέων ως «πρόσχημα» για να υπαναχωρήσει από το θέμα του χρονικού περιορισμού, με αποτέλεσμα «η συζήτηση να έχει χαρακτήρα κινούμενης άμμου».

Σε τυχόν μη εφαρμογή «κόφτη» σε βάθος 30 ετών πίσω, δεν αποφεύγεται ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος με μετανάστες μακρινών γενεών που δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων ούτε βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα, για τον οποίο προειδοποιούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένει, άραγε, η επιδίωξη της κυβέρνησης Ν.Δ. να αποκτήσουν δυνατότητα ψήφου από το εξωτερικό όλοι οι εκτός επικρατείας εκλογείς, ακόμα και μετανάστες πολλών γενεών μέσω του απαρχαιωμένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας; Ή μήπως οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου έγιναν και μόνο ως ένα… μασάζ στην Ομογένεια και (βεβαίως) σε ένα τμήμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. που αντιδρά απέναντι στη θέσπιση οποιουδήποτε χρονικού «κόφτη»; Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «ανταλλαγή πυρών» με την αντιπολίτευση σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Οι τεχνικές δυσκολίες

Οπως και να ‘χει, το ΚΚΕ -που έχει αποκτήσει προ πολλού ρόλο ρυθμιστή- ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση του για εφαρμογή του περιορισμού της 30ετίας, τόσο στις υπάρχουσες όσο και στις νέες εγγραφές, ούτε από τη θέση του για ψήφο αποκλειστικά με αυτοπρόσωπη παρουσία (σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.) και όχι με επιστολική ψήφο.

Σχετικά με τις τεχνικές δυσκολίες για την τεκμηρίωση του χρόνου απουσίας, υπάρχει σύμφωνα με το ΚΚΕ τρόπος αντιμετώπισής τους, όπως π.χ. η προσκόμιση από πλευράς του εκλογέα που κατοικεί στο εξωτερικό ενσήμων εργασίας, πιστοποιητικών σπουδών, βεβαιώσεων χρόνου στρατιωτικής θητείας κ.ά. Ο κ. Γκιόκας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το ΚΚΕ διαχρονικά -και σε παλιότερες σχετικές διακομματικές επιτροπές- έθετε αυτήν την αδυναμία των κρατικών αρχών.

«Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε άλλου είδους σκέψεις για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δοθεί χρόνος. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ξεκίνησε ενώ το ΜέΡΑ25 είχε ήδη εκδώσει ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση για «δρομολογούμενο εμπαιγμό» και «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων του εξωτερικού», αν και στην πρώτη συνεδρίαση εμφανιζόταν να συναινεί.

Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Κ. Σκανδαλίδης, εξερχόμενος της χθεσινής συνεδρίασης της διακομματικής, έβαλε κατά «κάποιων κομμάτων» που «θεωρούν την εθνική αυτή υπόθεση πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης», κατηγορώντας τους ότι «με τη στάση τους ουσιαστικά δυναμιτίζουν την εθνική συνεννόηση».

Πάντως με βάση τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι συζητήσεις στη διακομματική επιτροπή, ακόμη και αν καταγραφεί η απαιτούμενη συναίνεση στη σημερινή τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση, είναι πιθανό να προκύψουν νέα πεδία αντιπαράθεσης στην πορεία του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Οπως επισήμανε χθες μέλος της διακομματικής, «εκεί θα φανούν όλα, καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
Αντισυνταγματικοί οι νόμοι Θεοδωρικάκου με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ ● «Για ανεπίτρεπτη συνταγματικά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π....
«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν είναι αυτό που νομίζετε...»
Σενάρια όχι μόνο για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά έως και για την επίσπευσή τους πυροδοτούν αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη.
«Δεν είναι αυτό που νομίζετε...»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων
Ενα πρώτο ηχηρό «ράπισμα» στις διατάξεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, με τις οποίες άλλαξε τον «Κλεισθένη» άμεσα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δίνει το ανώτατο δικαστήριο της...
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
Νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ● Στόχος η αλλοίωση του εκλογικού σώματος
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών παρακάμπτονται έλεγχοι σε συμβάσεις, μελέτες και διαγωνισμούς στα περιφερειακά συμβούλια.
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας