Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιρουέτες, άξελ και τόλουπ για την ψήφο των ομογενών

Ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς

EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιρουέτες, άξελ και τόλουπ για την ψήφο των ομογενών

  • A-
  • A+
Εντονη αντιπαράθεση με όρους... καλλιτεχνικού πατινάζ μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης του θέματος σήμερα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής.

Χωρίς να έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά της η κυβέρνηση για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, παρά μόνο μέσω διαρροών, προσέρχεται στη σχετική διακομματική επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα. Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν τα κόμματα, κάτι το οποίο πυροδότησε το Σαββατοκύριακο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η κυβέρνηση, η οποία ούτως ή άλλως έχει ανάμεσα στις επιδιώξεις της το να δείξει απομονωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται να προσεγγίζει την πρόταση του ΚΚΕ για τον χρονικό περιορισμό να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ώς 30 χρόνια και κατά δεύτερον να έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (βλ. να έχουν ΑΦΜ). Ωστόσο το τι τελικά θα πράξει δεν είναι βέβαιο, καθώς οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες σε σχέση με το αν τελικά θα υιοθετήσει τον χρονικό περιορισμό της 30ετίας.

Διότι μέχρι τώρα η Ν.Δ. δεν έθετε θέμα περιορισμών στο ποιοι θα δικαιούνται τη διευκόλυνση της ψήφου. Οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις της περιλάμβαναν όλους τους εκτός επικρατείας εκλογείς, ανάμεσα στους οποίους και έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνητικών εκλογέων χωρίς βιοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα που καλύπτεται κάτω από την ομπρέλα του ασαφούς όρου «ομογένεια».

Πέμπτης γενιάς

Ως γνωστόν ο όρος αυτός περιλαμβάνει ακόμα και μετανάστες πέμπτης γενιάς στο εξωτερικό, οι οποίοι σύμφωνα με τον Κώδικα Ιθαγένειας δικαιούνται να αποκτήσουν την ιθαγένεια και να εγγραφούν έτσι απευθείας στους εκλογικούς καταλόγους. Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης μόλις τον προηγούμενο μήνα επέλεξε την Αστόρια της Νέας Υόρκης για να εξαγγείλει τις προθέσεις του σχετικά με το ζήτημα, απευθυνόμενος ξεκάθαρα στους ομογενείς.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τασσόταν («Εφ.Συν.», 5.10.2019) κατά οποιουδήποτε περιορισμού, υποστηρίζοντας ότι «ο οποιοσδήποτε “κόφτης” δημιουργεί και μια λανθάνουσα αντίληψη ότι διαρρηγνύουμε τους δεσμούς που έχουμε με αυτούς τους ανθρώπους». Το πού θα καταλήξει λοιπόν η κυβερνητική πρόταση μένει να το δούμε, αναφορικά με το αν θα υιοθετήσει την πρόταση του ΚΚΕ, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ρόλο ρυθμιστή στην εξεύρεση του μαγικού αριθμού των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσει η ρύθμιση.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει υιοθετήσει την πρόταση της πλειοψηφίας της ειδικής επιστημονικής επιτροπής η οποία, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατανομή των εδρών στη χώρα μας, έκρινε τον περασμένο Απρίλιο ως καλύτερη λύση το να ψηφίζεται περιορισμένος αριθμός βουλευτών Επικρατείας (3-12) και η ψήφος να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.

Ωστόσο την Παρασκευή με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ανοιχτός να συζητήσει την πρόταση του ΚΚΕ. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή έκανε λόγο για δύο διαφορετικές αντιλήψεις, λέγοντας ότι «η πρώτη, της Ν.Δ. στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος» και προσθέτοντας ότι «η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)».

Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ότι θα επιδιώξει «τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

«Στροφή 180 μοιρών»

Η Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα», προσθέτοντας: «Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «η Ν.Δ. έχει το θράσος να μιλά για δήθεν “πιρουέτα” του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ίδια μπροστά στο αδιέξοδό της έχει κάνει τετραπλό τόλουπ και τριπλό άξελ μαζί», προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει στους ενεργούς ομογενείς που λείπουν πάνω από 30 χρόνια από την Ελλάδα: Γιατί πριν από λιγότερο από έναν μόλις μήνα στη Νέα Υόρκη τούς έλεγε ψέματα; Γιατί υποσχόταν ότι το 2023 θα ψηφίζουν, ενώ τώρα με την πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή τούς στερεί το δικαίωμα ψήφου; Δικαίωμα για το οποίο είχε προνοήσει η μελετημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση και της σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέκλεισε τις πρόωρες κάλπες ο «αντ’ αυτού»
Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης προσπάθησε με χθεσινές δηλώσεις να βάλει τέλος στη διαμάχη που μαινόταν στο εσωτερικό της Ν.Δ. ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να έχουμε προσφυγή σε...
Απέκλεισε τις πρόωρες κάλπες ο «αντ’ αυτού»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διττές εισηγήσεις για πρόωρη κάλπη
Τα διλήμματα του πρωθυπουργού απέναντι στις αντικρουόμενες προτάσεις για επίσπευση ή όχι των εκλογών ● Τα επιχειρήματα της μίας και της άλλης πλευράς.
Διττές εισηγήσεις για πρόωρη κάλπη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έρχεται ΦΕΚ για εγγραφή απόδημων στους ειδικούς καταλόγους
Τη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όσων Ελλήνων εκλογέων μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και επιθυμούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, περιγράφει απόφαση...
Έρχεται ΦΕΚ για εγγραφή απόδημων στους ειδικούς καταλόγους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτικά αμήχανη η σιωπή στο Μαξίμου
Η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την «προεδρολογία» που τραυματίζει τον ίδιο τον θεσμό.
Πολιτικά αμήχανη η σιωπή στο Μαξίμου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως «το σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη να...
Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας