• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.4°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 9.7°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 8.5°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.7°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 16.0°C
  4 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.8°C
  6 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.9°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 10.8°C
  0 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.5°C
  4 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.3°C
  1 BF
  33%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 9.2°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  35%

Εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζουν ότι θα απαιτηθούν περίπου 90 ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστροφή όσων έχουν απομακρυνθεί

Δημόσιο: πότε και πώς θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις

 • A-
 • A+

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη μνημονιακές διατάξεις προγραμματίζεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με βασικό πυρήνα των διατάξεών του την επαναπρόσληψη περίπου 4.500 απολυμένων, «διαθέσιμων» και «έφεδρων» δημοσίων υπαλλήλων, το σχέδιο νόμου για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» υπολογίζεται εντός του Απριλίου, μετά το Πάσχα, να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Με το νομοσχέδιο επανασυστήνονται καταργημένοι κλάδοι διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, σχολικών φυλάκων και 46 ειδικότητες καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης. Για να επανέλθουν στις αρχικές τους θέσεις, οι εργαζόμενοι των τριών αυτών κλάδων, εφόσον δεν έχουν μεταταχθεί βάσει οριστικών πινάκων διάθεσης, θα πρέπει εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να υποβάλουν σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Προσωπικού του φορέα όπου υπηρετούσαν.

Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που παρέμεναν σε διαθεσιμότητα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους έως την ανάληψη της θέσης τους. Για την επιστροφή των υπόλοιπων απολυμένων προβλέπεται να συσταθούν προσωποπαγείς θέσεις στα υπουργεία όπου υπάγονταν οργανικά.

Εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζουν ότι θα απαιτηθούν περίπου 90 ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστροφή των απομακρυθέντων, μέσω της «μίνι» κινητικότητας» στην εργασία. Κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες αναμένεται να διαδραματίσουν δύο συνιστώμενες τριμελείς επιτροπές.

Μεταξύ άλλων, οι επιτροπές θα εκδώσουν σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος, οι οποίες θα καθορίζουν τις θέσεις ανά φορέα, κατηγορία, κλάδο/ειδικότητα προσωπικού και τυπικά ή τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα προσόντα. Ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήματα συμπληρώνοντας ειδικό έντυπο εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια που θα βαθμολογηθούν για την επαναπρόσληψη αναμένεται να περιλαμβάνουν: τυπικά προσόντα, χρόνο υπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, ομοεδρικότητα φορέα προέλευσης/υποδοχής και συνυπαγωγή φορέα προέλευσης/υποδοχής στο ίδιο υπουργείο. Η κινητικότητα των αδιόριστων επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών ΑΣΕΠ θα διενεργηθεί από το ίδιο το ΑΣΕΠ.

Οι θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. όπου είχαν τοποθετηθεί οι δημοτικοί αστυνομικοί καταργούνται και θα ακολουθήσει στάδιο εθελοντικής επανακατάταξής τους. Εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου οι δημοτικοί αστυνομικοί θα πρέπει να δηλώσουν ρητά στον δήμο όπου ανήκαν αν επιθυμούν ή όχι να επανέλθουν ως δημοτικοί αστυνομικοί ή να καταλάβουν προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έπειτα από σχετική διαπιστωτική πράξη. Οσοι δημοτικοί αστυνομικοί μετακινήθηκαν σε σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις που επιλύουν ζητήματα εκδημοκρατισμού στο Δημόσιο:

 • Συμβάσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αποκτούν μόνιμες σχέσεις εργασίας. Η μετατροπή τους θα λάβει προαιρετικό χαρακτήρα, με αποκλειστικό στόχο να μην υποστεί κανένας υπάλληλος βλαπτικές συνέπειες στο ασφαλιστικό του καθεστώς (δηλαδή να μη χαθούν βαρέα και ανθυγιεινά ή προβλεπόμενες αποζημιώσεις).
 • Καταργείται η πολιτική επιστράτευση ως μέσο αντιμετώπισης απεργιών.
 • Τροποποιείται το πειθαρχικό δίκαιο (επαναφορά τεκμηρίου αθωότητας, αντικατάσταση αναγκαστικής αργίας με δυνητική, ρητή πρόβλεψη ότι η συνδικαλιστική δράση δεν μπορεί να συνιστά «ανάρμοστη συμπεριφορά» κ.ά.).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου αφαιρέθηκε η διάταξη για τη θέσπιση της «κάρτας του πολίτη», καθώς προωθείται σχετική υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, αλλά και η διάταξη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, η οποία, έπειτα από περαιτέρω διαβούλευση, θα συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος. «Η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι η ατμομηχανή, η οποία θα πάρει πάνω της όλη την προσπάθεια και διατύπωσης των προτάσεών μας και εφαρμογής τους, εν όψει της εξόδου από την οικονομική κρίση», σχολίασε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ο υπουργός ανέφερε ότι σε μια στιγμή που η διοίκηση είναι τραυματισμένη λόγω περικοπών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί για το καλύτερο ούτε στη διαπραγμάτευση ούτε στα διοικητικά της καθήκοντα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ψήνονται» οι τομές στο Δημόσιο
Τι θα αλλάξει στη Δημόσια Διοίκηση όταν ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν το ένα την αξιολόγηση των εργαζομένων και την επιλογή προϊσταμένων και το δεύτερο το...
«Ψήνονται» οι τομές στο Δημόσιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάχιστα ο νόμος για το Δημόσιο
Ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε την ΑΔΕΔΥ ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην αφαιρέσει από τις προϋπολογιζόμενες 15.000 για το 2015 προσλήψεις τους περίπου 5.000 υπαλλήλους που επιστρέφουν στο Δημόσιο, εμφανίζοντας...
Τάχιστα ο νόμος για το Δημόσιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εστησαν μέχρι και το ΑΣΕΠ!
Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, επελέγησαν και ο Ελ. Μακρυλάκης στη θέση του αντιπροέδρου αλλά και ακόμη 6 νέοι σύμβουλοι, στο πλαίσιο της αύξησης των μελών που...
Εστησαν μέχρι και το ΑΣΕΠ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
Νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ● Στόχος η αλλοίωση του εκλογικού σώματος
Ψάχνουν έξω τις ψήφους που χάνουν μέσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύουν τον γαλάζιο στρατό των μετακλητών, ακυρώνουν το ΑΣΕΠ
Σκάνδαλο με τις τοποθετήσεις φίλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε επιτελικές θέσεις. Μετά τα υπουργικά γραφεία και την προεδρία της Κυβέρνησης, τώρα η βεντάλια ανοίγει σε δήμους και σε διάφορους...
Ενισχύουν τον γαλάζιο στρατό των μετακλητών, ακυρώνουν το ΑΣΕΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»
Σαρωτικός... με το «καλημέρα» θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, προανήγγειλε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση ενός δημαρχοκεντρικού...
Αμεσες αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας