• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.6°C / 20.8°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 20.7°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  3 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.5°C / 21.7°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 21.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.7°C / 17.5°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  67%

Ζητούνται τα ποσά που χρωστούν από το 2011 έως το 2014

Στέλνουν τη «λυπητερή» στους καναλάρχες

 • A-
 • A+

Αποφασισμένη να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αποκαταστήσει επιτέλους τη νομιμότητα στον συγκεκριμένο χώρο εμφανίζεται η κυβέρνηση. Και όπως φαίνεται, από τα λόγια περνάει πλέον στα έργα, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σφοδρή σύγκρουση το λεγόμενο «τρίγωνο της διαπλοκής». Μόνο που αυτή τη φορά η μία «κορυφή του τριγώνου», η κυβέρνηση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις άλλες δύο: τα μίντια και τις τράπεζες...

Μετά τις ανακοινώσεις για την πολυαναμενόμενη αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης (τα οποία λειτουργούν επί μια 25ετία με προσωρινές άδειες που διαρκώς παρατείνονται) με πλειοδοτικό διαγωνισμό από τον οποίο αναμένονται έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ακολουθεί ένα... διπλό «χτύπημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί (αν δεν έχει ήδη γίνει) στη «Διαύγεια» απόφαση του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τα ΜΜΕ Νίκου Παππά με την οποία θα καλούνται τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων (2% επί του τζίρου τους) για τα έτη που δεν το έχουν πράξει, δηλαδή για τα 2011, 2012, 2013 και 2014.

Το συνολικό οφειλόμενο ποσό φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ και είναι άμεσα απαιτητό, αν και θεωρείται πιθανό να δοθεί η δυνατότητα στους υπευθύνους των καναλιών εθνικής εμβέλειας καταβάλλοντας ένα σημαντικό μέρος του ποσού να προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση διευκόλυνσης, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΑΝΤ1 και MEGA οφείλουν τα περισσότερα χρήματα, αφού θα πρέπει καθένα να καταβάλει 7.000.000 ευρώ. Από 4.000.000 ευρώ χρωστάνε για τη χρήση των συχνοτήτων τόσο ο ALPHA όσο και το STAR, ενώ άλλα 2.000.000 οφείλει και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Κι εδώ αρχίζουν τα... δύσκολα καθώς τα κανάλια εμφανίζονται υπερχρεωμένα, με υπερβολικούς τραπεζικούς δανεισμούς και σημαντικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τις οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και για να αντέξουν θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε ανακεφαλαιοποιήσεις.

Δανειακές συμβάσεις

Το διπλό «χτύπημα» λοιπόν της κυβέρνησης συμπληρώνεται από τα όσα αναφέρει σε απάντησή του, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στο έγγραφό του ουσιαστικά αναφέρει ότι ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έλεγχο όλων αυτών των συμβάσεων, κάτι που, όπως εξηγεί, θα γίνει και για άλλες επιχειρήσεις.

Ο Ν. Νικολόπουλος είχε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση με την οποία ζητούσε στοιχεία για τα δάνεια των ελληνικών ΜΜΕ που θεωρούνται επισφαλή καθώς και ποιοι μιντιακοί όμιλοι έχουν δανειακές οφειλές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Η ερώτηση διαβιβάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στην ΤτΕ αλλά, όπως φαίνεται, ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι λόγω του υπηρεσιακού - επαγγελματικού απορρήτου (άρ. 54, Ν. 4261/2014) δεν επιτρέπεται να παρέχει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει ότι θα έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας (υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι, διαβάστε στη διπλανή στήλη) τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει «τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης».

Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το φαινόμενο επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται «αφειδώς με δημόσιο χρήμα -που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας». Τονίζει μάλιστα ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων»...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποχωρεί ο Θοδωρής Μιχόπουλος, στη θέση του ο Αγγ. Τσέκερης
Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θόδωρος Μιχόπουλος, αποχωρεί και τη θέση αναλαμβάνει ο Αγγελος Τσέκερης, αρθρογράφος της εφημερίδας «Αυγή» και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Ρ/Σ...
Αποχωρεί ο Θοδωρής Μιχόπουλος, στη θέση του ο Αγγ. Τσέκερης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκάνδαλο με υπογραφή Μητσοτάκη
Επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι τεράστια ποσά της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» μοιράστηκαν στους «ημετέρους» και τους «υποστηρικτές» της κυβέρνησης.
Σκάνδαλο με υπογραφή Μητσοτάκη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αληθινό και ψεύτικο
Διαβάζοντας τις εφημερίδες, ακούγοντας το ραδιόφωνο, κοιτάζοντας την τηλεόραση, δεν μπαίνεις καν στο ερώτημα να διακρίνεις το αληθινό από το ψεύτικο: είναι τα περισσότερα, αν όχι όλα, ψέματα.
Αληθινό και ψεύτικο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αύριο απεργούμε
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε να προχωρήσει αύριο σε όλα τα μέσα ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις γενικές γραμματείες Ενημέρωσης-Επικοινωνίας...
Αύριο απεργούμε
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα ΜΜΕ
Η κυβέρνηση αναζητεί ένα πιο διαφανές περιβάλλον στα ΜΜΕ - προφανώς και κάποια έσοδα. Μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις, αλλά σαφέστατα αναζητεί και μια άλλη σχέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Κι αυτό...
Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στα ΜΜΕ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «αγκάθια» οι άδειες των καναλιών
Στο opengov.gr θα παραμείνει για διαβούλευση μέχρι και τις 24 Αυγούστου το νομοσχέδιο με στόχο να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η πλήρης και απόλυτα θεσμική συγκρότηση του ΕΣΡ δεν...
Με «αγκάθια» οι άδειες των καναλιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας