Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διακομματική για την ψήφο των ομογενών

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διακομματική για την ψήφο των ομογενών

  • A-
  • A+
Η «κόκκινη γραμμή» Μητσοτάκη, ο οποίος επιδιώκει να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο από τα άλλα κόμματα και να τον «εκθέσει» στους απόδημους.

Τη σχετική επιστολή στα κόμματα, προκειμένου να ορίσουν εκπρόσωπό τους για τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιχειρήσει να βρει κοινή συνισταμένη ανάμεσά τους εν όψει του επικείμενου νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επιδίωξη του κ. Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είναι η επιτροπή αυτή να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας. Αναφερόμενος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε «μόνο μία κόκκινη γραμμή. Η ψήφος των ήδη εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων να είναι ισότιμη και να μετρά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα».

Κάτι που βέβαια δεν αποτελεί απλώς μία «κόκκινη γραμμή», αλλά τη θεμελιώδη διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο κρισιμότερο ζήτημα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την πρόταση της πλειοψηφίας της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, που τον περασμένο Απρίλιο κατέληξε σε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη σχετική νομοθετική πρόταση.

Ως γνωστόν εισηγήθηκε να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο σύνολο της επικράτειας, γιατί έκρινε ότι αυτή ήταν η κατάλληλη λύση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια φάμπρικα μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα ένας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων, ακόμα και πέμπτης γενιάς (όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ιθαγένειας), παρότι δεν έχει βιοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα (σε αντίθεση π.χ. με τους μετανάστες της κρίσης), να επηρεάζει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατανομή των εδρών στη χώρα μας.

Παρά λοιπόν το μεγάλο χάσμα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε «την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην προσπάθεια συναντίληψης και συναίνεσης. Και να πετύχουμε όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας νερό στο κρασί του, εκτός από αυτήν την κόκκινη γραμμή για την οποία μιλήσαμε πριν και την οποία έχει περιγράψει με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο από τα άλλα κόμματα και να τον «εκθέσει» στους απόδημους.

Σύγκλιση

Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης έχει αποσπάσει το «ναι» της Φώφης Γεννηματά, η οποία βλέπει σύγκλιση στα βασικά για εκείνη σημεία και θεωρεί ότι οι όποιες διαφορές δεν αλλάζουν το συναινετικό κλίμα. Εχει εξασφαλίσει και το «ναι» της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης του Κυρ. Βελόπουλου, ο οποίος δεν παρέλειψε να περιτυλίξει τη συγκατάθεσή του και με τον προσφιλή σε αυτόν ρατσισμό: «Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθείς Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Ελληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος» είπε, προσθέτοντας: «Αρα λοιπόν σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε, βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Ελληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν». Αλλωστε το 2009, όταν η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το τότε κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου, ο ΛΑΟΣ, ήταν το μόνο που το είχε υπερψηφίσει.

Την ίδια ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου (την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση) και υπέρ της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών εξωτερικού (ο υφυπουργός Εσωτερικών έχει ταχθεί κατά), ωστόσο δήλωσε ότι «εμείς δεν πάμε με κόκκινες γραμμές αλλά με διάθεση συνεργασίας», ενώ τάσσεται υπέρ της προσμέτρησης στο συνολικό αποτέλεσμα. Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν μαζί 180 βουλευτές. Α

ν προστεθούν οι 10 της Ελληνικής Λύσης γίνονται 190 και αν προστεθούν και οι 9 του ΜέΡΑ25, γίνονται 199. Για να ψηφιστεί η ρύθμιση, χρειάζονται 200 ψήφοι. Σε κάθε περίπτωση η στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ είναι κομβική. Το 2009 το ΚΚΕ είχε κατηγορηματικά καταψηφίσει την τότε πρόταση της Ν.Δ., με τον εκπρόσωπό του Σπύρο Χαλβατζή να λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Το νομοσχέδιο και όλη η κατάσταση που διαμορφώνεται τείνει να φέρει στις κάλπες ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Και αυτό αντικειμενικά θα αλλοιώσει την πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική Βουλή. Ανθρωποι οι οποίοι ζουν δεκάδες χρόνια μακριά από την Ελλάδα, που δεν έχουν καμία σχέση, καμία γνώση της ελληνικής πραγματικότητας θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αναντίστοιχο με την υπάρχουσα πραγματικότητα στη χώρα μας».

Την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε τις θέσεις του υπέρ του να αφορά η ρύθμιση όσους διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, έχοντας ΑΦΜ που αφορά φορολογητέα περιουσία, καθώς και όσους απουσιάζουν από την Ελλάδα συγκεκριμένο, εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια (σ.σ. χρειάζεται βέβαια διευκρίνιση για το πώς θα αποδεικνύεται). Τάχθηκε ακόμα κατά της επιστολικής ψήφου, την ώρα που πήρε θέση υπέρ της προσμέτρησης στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ δήλωσε ότι «τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα».

Το θέμα του ΑΦΜ -το έριξε στο τραπέζι προ ημερών ο Τ. Θεοδωρικάκος- φαίνεται στη σωστή κατεύθυνση της σχέσης του εκλογέα με την Ελλάδα. Ωστόσο από μόνο του κρίνεται ως μια χαμηλή προϋπόθεση, καθώς εύκολα θα μπορούσε να αποκτηθεί. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν, δε, ότι «για να ισχύσει το ΑΦΜ ως προϋπόθεση, θα έπρεπε να μπει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει τώρα, γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα άρθρα. Ο κίνδυνος είναι ο εξής: αν μπει στον νόμο χωρίς να έχει περάσει από την αναθεώρηση, θα κριθεί στη συνέχεια αντισυνταγματικό. Ετσι θα εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς αυτή την προϋπόθεση, άρα για όλους. Είναι μεγάλη παγίδα. Δεν πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα κάνει τέτοιο ιστορικό δώρο στην κυβέρνηση της Δεξιάς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έρχεται ΦΕΚ για εγγραφή απόδημων στους ειδικούς καταλόγους
Τη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όσων Ελλήνων εκλογέων μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και επιθυμούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, περιγράφει απόφαση...
Έρχεται ΦΕΚ για εγγραφή απόδημων στους ειδικούς καταλόγους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
H ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
Ψήφος των αποδήμων, ΔΕΗ, βία στα γήπεδα, προετοιμασία της χώρας εν όψει Brexit και επιλογή Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου στα καυτά θέματα της σημερινής συνεδρίασης.
H ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας