Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ν.Δ.: αψηφούν την πρόταση των εμπειρογνωμόνων

Θεόδωρος Λιβάνιος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Λίνα Παπαδάκη και Γεράσιμος Μοσχονάς στο πάνελ της ημερίδας «2019: Οι πρώτες εκλογές μετά το Μνημόνιο»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ν.Δ.: αψηφούν την πρόταση των εμπειρογνωμόνων

  • A-
  • A+
Ορίστηκαν για την Παρασκευή οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την «καυτή πατάτα» της ψήφου των αποδήμων, που, παρά την τεκμηριωμένη εισήγηση της πλειοψηφίας της επιτροπής ειδικών τον περασμένο Απρίλιο, η Πειραιώς επιμένει να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

«Κλείδωσαν» οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο γραφείο του στη Βουλή, οι οποίες ξεκινούν με το ραντεβού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στις 11.00. Ακολουθεί η συνά,ντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφη Γεννηματά στις 12.15, ενώ στις 17.00 θα δει τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Τέλος στις 18.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, και στις 19.00 θα δει τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι πρόθεσή του είναι να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο σύνολο της επικράτειας, απορρίπτοντας έτσι την αντίθετη εισήγηση της πλειοψηφίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που τον περασμένο Απρίλιο κατέληξε σε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη σχετική νομοθετική πρόταση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι και να μην εκλέγουν οι απόδημοι περιορισμένο αριθμό βουλευτών Επικρατείας, κάτι που επίσης είχε εισηγηθεί η επιτροπή (αλλά προσανατολίζεται στο να επιλέγει ο εκτός επικρατείας εκλογέας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμεί).

Τις προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσε τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» (5.10.2019), όπου υποστήριξε ότι και οι δύο αυτές προτάσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής είναι αντισυνταγματικές, ενώ τις επιβεβαίωσε χθες και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη συμμετοχή του στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο: «2019: οι πρώτες εκλογές μετά το Μνημόνιο. Μια πρώτη αποτίμηση», που διοργάνωσαν οι εταιρείες επικοινωνίας και έρευνας «Cloud7» και «about people». Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ότι «συζητάμε να μετράει η ψήφος στο αποτέλεσμα της Επικράτειας», καθώς και «να μην υπάρχει ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια εξωτερικού».

Απροσδιόριστος αριθμός

Με την πρόθεση όμως του πρωθυπουργού να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για «εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους», ανοίγει το παράθυρο δημιουργίας φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους. Διότι ως γνωστόν ο Κώδικας Ιθαγένειας προβλέπει ότι ιθαγένεια μπορεί να πάρει μετανάστης στο εξωτερικό ακόμα και πέμπτης γενιάς. Με αποτέλεσμα ένας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς αλλά χωρίς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα να μπορεί να επηρεάσει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατανομή των εδρών στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που πλειοψήφησαν, εξήγησε ότι η θέση του στις συζητήσεις της επιτροπής ήταν να μη συνυπολογίζεται η ψήφος στο σύνολο της επικράτειας, «για να μη διατρέξει κανείς το ρίσκο να ανατραπεί αποτέλεσμα επικρατείας από την ψήφο των εκτός επικρατείας. Γιατί αυτό, αν το σκεφτούμε καλά, θα δημιουργήσει πολιτειακή αναταραχή».

Στο Κάιρο

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε εν όψει της παρουσίας του στο Κάιρο στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram», ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τριμερή σύνοδο μίλησε για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας», ενώ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ότι «η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μια ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε...
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Δύο εντελώς αντίθετες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά συνυπάρχουν στη Ν.Δ. Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θέλει ο ειδικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής...
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμηχανία στο Μαξίμου με το μπαϊράκι Σαμαρά
Προσπάθειες να κλείσει άρον - άρον το θέμα της απουσίας του από την ψηφοφορία για την τροπολογία στο ποδόσφαιρο, αλλά και της ευθείας αμφισβήτησης της δικαιοδοσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να του ζητάει...
Αμηχανία στο Μαξίμου με το μπαϊράκι Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
Μέχρι τις εκλογές του 2015 και κατά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μια από τις συνήθεις μομφές που στρέφονταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι στο εσωτερικό του κόμματος αυτού λειτουργούσαν οι...
Μια Νέα Δημοκρατία με «συνιστώσες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπούμερανγκ για Μητσοτάκη το παιχνίδι καθυστερήσεων
Η Προεδρολογία ανάβει φωτιές στη Ν.Δ. ● Εσωκομματικές φωνές πιστεύουν ότι η παράταση της ανακοίνωσης του προσώπου και ο χορός των ονομάτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας διασύρουν το αξίωμα, αφήνοντας...
Μπούμερανγκ για Μητσοτάκη το παιχνίδι καθυστερήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας