• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 23.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.9°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 17.5°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 15.4°C
  5 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.6°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.5°C
  0 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.8°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  3 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 17.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 9.8°C / 15.8°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ν.Δ.: μετακλητοί με αυξήσεις 70%

 • A-
 • A+
Ακρα του τάφου σιωπή από την κυβέρνηση για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», που αποκάλυψε ότι το σπάταλο... επιτελικό κράτος της Πειραιώς κοστίζει περισσότερο από 38 εκατ. σε βάθος τετραετίας σε σχέση με το παρελθόν ● Ο νόμος 4.622/19 προβλέπει εξάλλου σημαντική άνοδο στις αποδοχές των «γαλάζιων» παιδιών των υπουργείων.

Την επιλογή της... σιωπής έκανε γι’ άλλη μια φορά η κυβέρνηση σε θέμα που αναδεικνύει η «Εφ.Συν.». Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Σαββάτου, με το οποίο αποδείξαμε πόσο πανάκριβο είναι το επιτελικό κράτος των μετακλητών και των αποσπασμένων υπαλλήλων που έστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (κατά 38 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε βάθος τετραετίας σε σχέση με το παρελθόν), δεν σχολιάστηκε και κυρίως δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό επιχειρηματολογούσε για το ακριβό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως φαίνεται πως ήταν κατά πολύ φτηνότερο. Αντίδραση έως χθες δεν υπήρχε ούτε από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος είχε κάνει τη σχετική ερώτηση για το κόστος των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα προσθέτουμε κάποια επιπλέον στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονταν στον νόμο του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης, όπου κυριαρχεί το θέμα των αυξήσεων των αποδοχών των απλών μετακλητών. Ειδικότερα, με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις, οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι κατατάσσονταν στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους. Ετσι ένας απλός μετακλητός (χωρίς προϋπηρεσία) με το προηγούμενο καθεστώς θα έπαιρνε (σύμφωνα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων):

●Αν ήταν Π.Ε. τις αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου της αντίστοιχης κατηγορίας με βάση το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ. 1 της Π.Ε. κατηγορίας), δηλαδή 1.092 ευρώ.

●Αν ήταν Δ.Ε. τις αποδοχές ενός δημοσίου υπαλλήλου της αντίστοιχης κατηγορίας με βάση το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ. 1 της Δ.Ε. κατηγορίας), δηλαδή 858 ευρώ.

Πλέον, με βάση τις νέες διατάξεις του νόμου 4.622/19, οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, οι κάτοχοι τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατατάσσονται στο Μ.Κ. 11 της Δ.Ε. κατηγορίας. Αρα ένας μετακλητός χωρίς προϋπηρεσία λαμβάνει (σύμφωνα με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων): αν είναι Π.Ε. 1.800 ευρώ, αν είναι Δ.Ε. 1.458 ευρώ.

Η χαμένη αριστεία

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση των αποδοχών για τους απλούς μετακλητούς υπαλλήλους Π.Ε. κατηγορίας ανέρχεται σε 1.800 - 1.092 = 708 ευρώ ή σε ποσοστό 64,8%! Ομοίως για τους απλούς μετακλητούς της Δ.Ε. κατηγορίας ανέρχεται σε 1.458 - 858 = 600 ευρώ ή ποσοστό 70%! Δεν τα λες και άσχημα, αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση ποιοι άλλοι κλάδοι του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα είδαν τέτοιου είδους αυξήσεις στις τσέπες τους.

Ολα τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, δημιουργούν μια ιδιαίτερη εντύπωση καθώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στήριζε και προωθούσε με κάθε τρόπο την πολυδιαφημισμένη της αριστεία. Οπως φαίνεται όμως με τις αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος για το επιτελικό κράτος πλέον και για τους υπαλλήλους που δεν έχουν πανεπιστημιακό τίτλο, αποδεικνύεται πως η κυβερνητική ευαισθησία για το θέμα δεν αφορά τους συνεργάτες υπουργών.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, όσοι καλύπτουν θέσεις συνεργατών των ιδιαίτερων γραφείων των υπουργών, είτε με πρόσληψη, είτε με απόσπαση, είτε με ανάθεση καθηκόντων, πρέπει να πληρούν τα εξής ελάχιστα προσόντα: (α) απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και κάθε τίτλου που προβλέπεται ως προσόν διορισμού για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και (β) καλή γνώση γλώσσας χώρας της Ε.Ε. Επισημαίνεται ότι σήμερα υπάρχει διαβάθμιση των θέσεων των μετακλητών και για να υπηρετεί κάποιος σε θέση ειδικού συμβούλου απαιτείται να είναι κατ’ ελάχιστον πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Εντονη κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αφορμή το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.». Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσιεύει η “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης της Ν.Δ. και το κόστος με το οποίο επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι αποκαλυπτικά του θράσους και της υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη.

»Από τη θέση της αντιπολίτευσης η Ν.Δ. είχε εξαπολύσει μια πρωτοφανή επικοινωνιακή εκστρατεία για το υποτιθέμενο “υπετροφικό” κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και τους “τεράστιους” αριθμούς μετακλητών υπαλλήλων που επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάνω σε αυτόν τον επικοινωνιακό θόρυβο στήθηκε το περίφημο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» της Ν.Δ. και οι υποσχέσεις για τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων.

»Σήμερα όμως αποκαλύπτεται ότι μέσα σε ένα τρίμηνο μόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αυξήσει και τον αριθμό και το κόστος των μετακλητών, με αποτέλεσμα σε βάθος τετραετίας αυτό να ανέρχεται σε 158 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 38 εκατομμύρια σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Τα στοιχεία, επίσης, αναδεικνύουν και τα τερατώδη ψέματα που διακινούσε η Ν.Δ. περί “αποπολιτικοποίησης” και παύσης της “οικογενειοκρατίας” καθώς, όπως προκύπτει από τη λίστα των διορισθέντων, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να τοποθετεί κομματικά μέλη, συγγενείς και “κολλητούς”.

»Το βόλεμα των «δικών της παιδιών» και η αύξηση του κόστους των μετακλητών φανερώνει ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η οικοδόμηση οικογενειακών και πελατειακών δικτύων υπό την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού. Η επιλογή αυτή έχει ως συνέπεια μια αναποτελεσματική και κομματική δημόσια διοίκηση. Το περίφημο επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδεικνύεται ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ενα πυροτέχνημα που ήδη κοστίζει ακριβά στους Ελληνες πολίτες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέμει τις «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία
Μεταθέτει η κυβέρνηση την κύρωση των συμφωνιών με τη Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας ● Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ονομαστική ψηφοφορία για να αποκαλυφθεί η προεκλογική εξαπάτηση από τη Ν.Δ.
Τρέμει τις «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύουν τον γαλάζιο στρατό των μετακλητών, ακυρώνουν το ΑΣΕΠ
Σκάνδαλο με τις τοποθετήσεις φίλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε επιτελικές θέσεις. Μετά τα υπουργικά γραφεία και την προεδρία της Κυβέρνησης, τώρα η βεντάλια ανοίγει σε δήμους και σε διάφορους...
Ενισχύουν τον γαλάζιο στρατό των μετακλητών, ακυρώνουν το ΑΣΕΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέρασε τη βάση ο Μ. Τσουπλάκης
Ο διορισμός του Μενέλαου Τσουπλάκη στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ήταν, όπως αποδείχθηκε, ένα προαποφασισμένο γεγονός για την κυβέρνηση. Ετσι, η ακρόαση ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία.
Πέρασε τη βάση ο Μ. Τσουπλάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
Δεν έχουν τελειωμό οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του Κ. Μητσοτάκη που έχουν βεβαρημένο παρελθόν & εξαιρετικά σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη.
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί για την αυτοδυναμία»
Ο πρωθυπουργός, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που δόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Star και παίχτηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, αφού γέλασε, είπε, «το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα μας επισκεφτούν...
«Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί για την αυτοδυναμία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας