Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο

  • A-
  • A+
Τι αποφασίστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο: ενίσχυση της θαλάσσιας περιπολίας, σχέδια περιορισμού της διαδικασίας ασύλου και μέτρα μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Ενίσχυση της «φύλαξης» των συνόρων, που παραπέμπει σε επιχειρήσεις αποτροπής της εισόδου προσφύγων στη χώρα μας στη λογική των πολιτικών Σαλβίνι και Ορμπαν, μέτρα περιορισμού της διαδικασίας ασύλου, που, αν εφαρμοστούν, αναμένεται να κάνουν τον βίο αβίωτο σε όλους όσοι ζητούν άσυλο, αλλά και μέτρα μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, περιλαμβάνει το πακέτο αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, με κύριο θέμα το προσφυγικό, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πάλι στα νησιά, εξαιτίας της αύξησης της ροής των προσφύγων και της κυβερνητικής αδράνειας κατά τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Ενδεικτικό της προχειρότητας και της αμηχανίας των σχεδιασμών της κυβέρνησης, που δείχνει να αιφνιδιάστηκε από την αύξηση της ροής των προσφύγων και από την πολυσύνθετη πραγματικότητα της διαχείρισης του προσφυγικού, που συγκρούεται μετωπικά με τη μέχρι πρόσφατα υπεραπλουστευτική ρητορική της, είναι η υπαναχώρηση από το μέτρο της κατάργησης του δεύτερου βαθμού της διαδικασίας ασύλου, που είχε ανακοινώσει το ΚΥΣΕΑ πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, αιφνιδιάζοντας έως και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις πολιτικές γενικευμένης κράτησής τους, που συγκρούονται μετωπικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα περιέχει το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τη διαδικασία ασύλου, όπως τις παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διατηρούνται οι δευτεροβάθμιες επιτροπές Προσφυγών, απόφαση που αποτελεί «συνέπεια μελέτης των στατιστικών δεδομένων τόσο της Υπηρεσίας Ασύλου όσο και της Αρχής Προσφυγών και των Δικαστηρίων», σύμφωνα με την ασαφή διατύπωση της κυβερνητικής ανακοίνωσης.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρώτα προχώρησε σε εξαγγελίες και στη συνέχεια σκέφτηκε να λάβει υπόψη τα στατιστικά στοιχεία, είναι ασφαλώς δείγμα πανικού και ασύγγνωστης προχειρότητας.

Την ίδια αίσθηση προχειρότητας και πανικού αφήνουν και οι χθεσινές εξαγγελίες, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση του δόγματος σκληρής αποτροπής, το οποίο επιχειρείται να δικαιολογηθεί στη βάση μιας αμφισβητούμενης ανάλυσης των στοιχείων. «Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση, χωρίς διευκρινίσεις.

Παραμένει άγνωστο αν προσμετρά στις εθνικότητες αυτές την Τουρκία ή το Αφγανιστάν, χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας αποτελεί προϊόν εξατομικευμένης εξέτασης κατά τη διαδικασία ασύλου, από την οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλείεται κάποιος λόγω της εθνικότητάς του.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις πολιτικές αποτροπής της εισόδου των προσφύγων και της γενικευμένης κράτησής τους, πολιτικές που συγκρούονται μετωπικά με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή κατατρεγμένων ανθρώπων, ενώ είναι ιδιαίτερα σπάταλες και αναποτελεσματικές σε σχέση με τους στόχους τους, όπως το έδειξε η εφαρμογή τους από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, προβλέπεται ενίσχυση της θαλάσσιας περιπολίας, δηλαδή των επιχειρήσεων αποτροπής και επαναπροώθησης, ενώ ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν προστεθεί 23 καθημερινές περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο. Δείγματα παρόμοιων επιχειρήσεων, το καλοκαίρι, έχουν βέβαια καταγραφεί σε βίντεο οργανώσεων, τα οποία δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη την πρακτική, η οποία φαίνεται τώρα πως αποτελεί επίσημο δόγμα της κυβέρνησής του.

Προβλέπεται επίσης «κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα ή η αίτησή τους απορρίπτεται», διατύπωση που παραπέμπει σχεδόν στο σύνολο όσων ζητούν άσυλο, πριν κριθεί το αίτημά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί», διατύπωση που παραβιάζει την κοινοτική οδηγία που προβλέπει ότι η κράτηση αποτελεί μόνο έσχατη επιλογή, αφού απορριφθούν αιτιολογημένα άλλα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 10.000 απελάσεις μέχρι το τέλος του 2020.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δημιουργήσει περίπου 7.500 θέσεις κράτησης σε κλειστά κέντρα με απάνθρωπες και εξαιρετικά προβληματικές συνθήκες όπως η Αμυγδαλέζα ή σε τελείως ακατάλληλα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, οδηγώντας σε έσχατη απελπισία τους ανθρώπους αλλά και δοκιμάζοντας τα όρια και την αντοχή της αστυνομίας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις της οποίας ζητούσαν τότε αλλαγή της πολιτικής.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα ατζέντα διαχείρισης του προσφυγικού
Νέες προτεραιότητες στη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εμπλουτίζοντας τις προτεραιότητες που είχε γνωστοποιήσει μέσω των φακέλων που μοιράστηκαν στους υπουργούς,...
Νέα ατζέντα διαχείρισης του προσφυγικού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σπέρνει... Μόριες και θα θερίσει θύελλες
Το Μαξίμου προχωρά στην αντικατάσταση των σημερινών δομών στα νησιά με νέες , θεωρώντας ότι τα προβλήματα οφείλονται στις δομές και όχι στην πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στα νησιά.
Σπέρνει... Μόριες και θα θερίσει θύελλες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης
Στο κτίριο του παλαιού Δημόκριτου όπου στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Εφετείο Θεσσαλονίκης βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συναντήθηκε με τους προέδρους και τους...
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στα Διοικητικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναρκοθετούν τη διαδικασία ασύλου
Το στίγμα της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ν.Δ. αποκαλύπτουν οι ρυθμίσεις του αναμενόμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που εξαγγέλθηκαν. Κινούνται στην κατεύθυνση των πολιτικών της...
Ναρκοθετούν τη διαδικασία ασύλου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζουν Αμυγδαλέζες παντού
Τα σχέδια για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού θέματος από τη νέα κυβέρνηση δεν διαφέρουν καθόλου από τη σκληρή ατζέντα ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ιταλία και οι χώρες του Βίζεγκραντ.
Ετοιμάζουν Αμυγδαλέζες παντού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας