Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα

Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γενικη συνέλευση του ΟΗΕ. 

EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νέα εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα

  • A-
  • A+

Την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης από το 2021 προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια και το κλίμα.

«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μια νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021. Θα κλείσουμε όλους τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των δυσμενών κλιματικών συνθηκών» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Ζωντανά η ομιλία μου στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Freitag, 27. September 2019

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε την επιθυμία να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα το 2020 «προκειμένου να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το έργο που ξεκίνησε στη διάσκεψη της Αθήνας» τον περασμένο Ιούνιο.

Μεταναστευτική κρίση

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προέταξε το μεταναστευτικό χωρίς να αποκλίνει από την «γραμμή» που χαράχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης και υπογραμμίζοντας προς τους ευρωπαίους εταίρους: «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον». Σημείωσε δε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό τους. Έρχονται στην Ευρώπη μέσω των εξωτερικών μας συνόρων, τα οποία τυγχάνει να είναι τα ελληνικά σύνορα. Η δυστυχία αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να μετατραπεί σε όπλο στην υπηρεσία των πολιτικών στόχων από οποιονδήποτε και πουθενά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας μια γενική τοποθέτηση δεν απέδωσε την εικόνα που υπάρχει στο εσωτερικό μετά τις δύο κυβερνητικές συσκέψεις όπου αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τη χρησιμοποίηση και του στρατού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, επανέλαβε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ  Ε.Ε. και Τουρκίας, και τόνισε: «Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο,  οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες».

Απευθύνθηκε προς τις χώρες της ΕΕ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση».

Λύση στο Κυπριακό χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις

Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε την κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

Είχε προηγηθεί (26/09) η συνάντηση του με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο υπάρχει σύμπνοια για στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών ''δικαιωμάτων'' παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αντίθεση με την συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

«Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση οι οποίες «παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχολόγια για τα καυτά θέματα
Διερευνητικό το πρώτο τετ α τετ. Στο τραπέζι από προσφυγικό και Κυπριακό, μέχρι Σχολή της Χάλκης και μειονότητα της Δυτ. Θράκης. Aποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου...
Ευχολόγια για τα καυτά θέματα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Τι... μάθαμε από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Σφοδρή κριτική σε τρία σημεία ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στον πρωθυπουργό σημειώνοντας δηκτικά πως «όλα τα προεκλογικά επιχειρήματα ήταν προσχήματα και μικροκομματικά οφέλη».
ΣΥΡΙΖΑ: Τι... μάθαμε από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Απροετοίμαστος ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη
Σειρά ερωτημάτων θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις σημαντικές επαφές με ηγέτες άλλων χωρών που πραγματοποιεί. 
ΣΥΡΙΖΑ: Απροετοίμαστος ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Αθήνα κάλεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη εθνική στρατηγική πριν το τέλος του έτους.
Σε σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Αθήνα κάλεσε ο πρωθυπουργός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τυμβωρυχία και κλιματική αλλαγή
Από το βήμα του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η τραγωδία του Ιουλίου 2018 στην Αττική οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, κάνοντας τη δεύτερη ακροβατική κυβίστησή του έπειτα από την αποδοχή της...
Τυμβωρυχία και κλιματική αλλαγή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση: σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό
Το Μαξίμου επιλέγει να σκληρύνει τη στάση της χώρας με τη συνδρομή και του στρατού, αφού σήμερα είναι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που η ίδια είχε «σηκώσει» όσο ήταν στην αντιπολίτευση.
Κυβέρνηση: σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας