Διχασμένη εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το κατά πόσον πρέπει να προχωρήσει στη ρεβανσιστική λογική για εξεταστική επιτροπή κατά των πολιτικών της αντιπάλων με αφορμή την υπόθεση Novartis.
Ετσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να επιλέξει αν θα υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι «θα τους πάω ώς το τέλος», πιέζοντας προς την κατεύθυνση εξεταστικής ή ακόμα και προανακριτικής, ή αν θα προσεγγίσει τη θέση στελεχών που προέρχονται από την κεντροδεξιά τάση της Ν.Δ. και διαφωνούν με αυτή την εξέλιξη.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, θέλοντας να εμφανιστεί ενωτικός, δήλωσε ότι «δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών». Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διενέργειάς τους, επιχειρώντας να μετακυλήσει την ευθύνη για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής στη Βουλή, δηλώνοντας ότι «η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών ή και προκαταρκτικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης» και ότι «εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για οποιαδήποτε υπόθεση μπορεί να έρθει από τη Δικαιοσύνη, αυτή θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση την οποία θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Αποσιώπησε βέβαια το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται στο Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία, την οποία μόνο το δικό του κόμμα διαθέτει.
Χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το θέμα διενέργειας εξεταστικής επιτροπής για τη Novartis, δηλώνοντας (ΣΚΑΪ) πως «όταν λέμε ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία εξεταστικών εννοούμε ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα, ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί μας αντίπαλοι. Οταν, όμως, υπάρχουν στοιχεία, όπως τώρα που έρχεται ένα θέμα στη Βουλή, φυσικά και θα εξεταστεί».
Οσο για τα στοιχεία αυτά, χθες μεταβιβάστηκε στη Βουλή (αύριο θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια) ο σχετικός φάκελος που περιέχει τα ονόματα του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τέως αναπλ. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και ο οποίος ουσιαστικά βασίζεται στις μηνύσεις και τις καταγγελίες πολιτικών προσώπων που ήταν εμπλεκόμενα στην υπόθεση και απαλλάχτηκαν, και τώρα κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για «σκευωρία».
Συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ανοιχτά ότι κατονόμασε στη σχετική του κατάθεση τον Αλ. Τσίπρα και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρχικά απέφυγε να πει αν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε (ΣΚΑΪ) ότι κατονόμασε τον Αλ. Τσίπρα.
Η σαμαρική πτέρυγα είναι βέβαια, όπως είπαμε, αυτή που πιέζει για εξεταστικές. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη (ρ/σ ΣΚΑΪ) που, αν και επιχείρησε να πείσει ότι δεν υπάρχει «διάθεση ρεβανσισμού», δήλωσε αντίθετος με το να «τους τη χαρίσουμε».
«Δεν συμφέρει»
Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται από τη μία την πίεση των σαμαρικών, από την άλλη προφανώς υπάρχει η σκέψη ότι μια εξεταστική για τη Novarits θα ξαναφέρει στην επικαιρότητα, από την αρχή, ολόκληρη τη συζήτηση για το σκάνδαλο, κάτι που δεν θα συνέφερε την κυβερνητική παράταξη. Την ίδια ώρα δεν μπορεί παρά να σκέφτεται και το κακό προηγούμενο του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος το 1989 είχε οδηγήσει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος βέβαια αθωώθηκε.
Πάντως στελέχη της Ν.Δ. πιστεύουν ότι μια εξεταστική για τη Novartis δεν συμφέρει το κόμμα, καθώς θα χαλάσει το κλίμα συναίνεσης που επιχειρεί να εμφανίσει ο κ. Μητσοτάκης ειδικά εν όψει συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύουν ακόμα ότι μια προανακριτική, που φαίνεται να επιδιώκει ο Αντ. Σαμαράς, θα περιέπλεκε τα πράγματα, ενώ θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή θα ενισχύσει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας