• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 30.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 27.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.0°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.7°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  74%

Η μετάθεση του έκτακτου Eurogroup για τις αρχές Απριλίου εντείνει τη χρηματοδοτική αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το αν θα μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της

Αγώνας ενάντια στον χρόνο

 • A-
 • A+

Σε οριακό σημείο οδηγεί τη χώρα η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Η μετάθεση του έκτακτου Eurogroup για τις αρχές Απριλίου, που κανονικά επρόκειτο να συνεδριάσει αυτήν την εβδομάδα, έχει «λούσει» με κρύο ιδρώτα την κυβέρνηση που αναζητεί φόρμουλα για να μπορέσει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Μπορεί ο Απρίλιος να είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες που μαζί με τα έντοκα που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν φτάνουν σε 2,848 δισ. ευρώ, όμως η χώρα βρίσκεται ήδη σε ταμειακή εξουθένωση βιώνοντας το μαρτύριο της ρευστότητας.

Με δεδομένο ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έχουν «στεγνώσει», χτυπάει καμπανάκι για την έγκαιρη επιστροφή των επενδυμένων σε repos αποθεματικών, διαφορετικά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να οδηγούνται σε οριακό σημείο. Ολα θα κριθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου που θεωρείται κρίσιμο και θα πρέπει να γίνουν οι εξής πληρωμές:

 • Στις 8 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει 6μηνους τίτλους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 14 Απριλίου. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν.
 • Στις 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010).
 • Στις 17 Απριλίου θα πρέπει να καλυφθεί άλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για τίτλους τρίμηνης διάρκειας και ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις προς τους δανειστές και ο μόνος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι αυτός που έχει να κάνει με την πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο Δημόσιο. Από σήμερα και έως το τέλος Απριλίου το μέγεθος αυτών των αναγκών φτάνει τα 2,15 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα έντοκα οι ανάγκες φτάνουν συνολικά στα 5 δισ. ευρώ.

Με τους δανειστές να έχουν διαμηνύσει ότι το όριο της έκδοσης εντόκων δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω από τα 15 δισ. ευρώ, την ΕΚΤ να έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μη συνδράμουν στις δημοπρασίες εντόκων του ελληνικού Δημοσίου και το ELA αυξημένο μεν στα 71,1 δισ. ευρώ αλλά με πηγές να εκτιμούν ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ποσό στα 68 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο.

Τα λέφτα μας πίσω

Ετσι τα βλέμματα της Αθήνας έχουν στραφεί στις Βρυξέλλες και στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί η εκταμίευση ενός ποσού ύψους μέχρι και 1,2 δισ. ευρώ, τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή που έκαναν «φτερά» ανήκουν στην Αθήνα και διεκδικεί να τα πάρει πίσω. Εφόσον έως μεθαύριο, Τετάρτη, επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το ποσό αυτό θα μπορούσε να εκταμιευθεί έως τις 8 Απριλίου. Αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί και σε επίπεδο Euroworking Group που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη στα μέσα της εβδομάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι προτάσεις που δεν... καταθέσαμε
Το πακέτο των μέτρων της Αθήνας στους θεσμούς είναι μάλλον βαρύτερο, ενώ αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο μέσα από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση της...
Οι προτάσεις που δεν... καταθέσαμε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μικρό καλάθι στη μάχη του Λουξεμβούργου
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δανειστές να σεβαστούν, στο σημερινό Eurogroup, τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. ΔΝΤ, Παρίσι και Μοσκοβισί προσέρχονται με διάθεση να βρεθεί λύση, αλλά το Βερολίνο συνεχίζει τα...
Με μικρό καλάθι στη μάχη του Λουξεμβούργου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για πρώτη φορά με... χαμόγελα ανακούφισης
Ικανοποιημένα ήταν από το χθεσινό Γιούρογκρουπ τα κυβερνητικά στελέχη –εν αναμονή των τελικών αποφάσεων σε αυτό της 24ης Μαΐου– αφού λένε ότι πέτυχαν το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα στη βάση...
Για πρώτη φορά με... χαμόγελα ανακούφισης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με όπλο τη Eurostat πολεμάει η κυβέρνηση
Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μπορούν να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε η πρόοδος των συζητήσεων να τεθεί επί τάπητος στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών...
Με όπλο τη Eurostat πολεμάει η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διορία για τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της Δευτέρας
Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έθεσε χρονοδιάγραμμα μόλις 6 ημερών στην κυβέρνηση για να τακτοποιηθούν οι 4 εκκρεμότητες (μεταξύ αυτών και το θέμα των «κόκκινων» δανείων) ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των 2 δισ.
Διορία για τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της Δευτέρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες
Στα βαθιά καλείται να κολυμπήσει σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι οποίοι πρόκειται να μπουν στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης: «κόκκινα» δάνεια, νόμος Κατσέλη, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ενιαίο...
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας