Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολλή αυτοπεποίθηση αλλά λίγες απαντήσεις
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλή αυτοπεποίθηση αλλά λίγες απαντήσεις

  • A-
  • A+
Γεμάτος βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει την τετραετία της θητείας της εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, απαντώντας όμως σε αρκετές ερωτήσεις με συντομία και επιφύλαξη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Είμαστε σε ευθεία γραμμή με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Σε ερώτηση για τα δημοσιονομικά ισχυρίστηκε ότι «δεν ήταν και τόσο ρόδινα τα πράγματα που παραλάβαμε».

Και πρόσθεσε: «H προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει την πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και εμείς είχαμε πει ότι θα επιστρέψουμε στους πολίτες αυτά που καθ’ υπερβολήν τους είχε πάρει. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει».

Για τη διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων απάντησε ότι είναι απόλυτα συνεπής με όσα είχε πει προεκλογικά, ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποια διεκδίκηση πριν η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία.

Σε ερώτηση για την πρόκληση - πρόσκληση Τσίπρα μέσω της «Εφ.Συν.» να κάνει εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης του ’15 απάντησε πως «δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών, αλλά το τι έγινε τότε είναι γνωστό κι έχει κριθεί πολιτικά. Δεν θέλω να επιστρέψω σε επώδυνο παρελθόν». Για τις εξεταστικές συμπλήρωσε ότι είναι αρμοδιότητα της Βουλής κι όχι της κυβέρνησης.

Εκλογές το 2023

Εξαντλώντας τα όρια της αυτοπεποίθησης ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εξαντλήσει την τετραετία. Απέφυγε ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει μπροστά του το 2020. «Για τον κ. Παυλόπουλο θα με ρωτήσετε σε τρεις μήνες. Τώρα είναι ανεπίκαιρο. Θυμίζω ότι μεσολαβεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης», σχολίασε κλείνοντας το ζήτημα επιγραμματικά.

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση διαβεβαίωσε ότι θα έχει εκκινήσει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά θα είναι περιορισμένης εμβέλειας «όχι με δική μας ευθύνη». Οπως επισήμανε «δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος, επιμένω όμως ότι η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα και γι’ αυτό θα προτείνουμε νέο εκλογικό νόμο για άνετη κυβερνησιμότητα».

Αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων σε ευαίσθητους τομείς του Δημοσίου, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό και στα οικονομικά δεδομένα, αλλά παρά ταύτα πάμε άμεσα σε προσλήψεις για 800 γιατρούς στον ΕΟΠΥΥ και στην Παιδεία», προσθέτοντας πως «πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τον κανόνα “Μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρούντες” στο Δημόσιο».

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για την πρακτική των τραπεζών να διατηρούν κλειστές τις στρόφιγγες του δανεισμού, απάντησε πως «προχωράμε σε ένα πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων, υιοθετούμε ουσιαστικά το μοντέλο Ιταλίας, ώστε να βάλουμε στόχους στις τράπεζες να μπορέσουν να το κάνουν. Οι τράπεζες πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις ως προς τους παλιούς μετόχους, πολλοί εκ των οποίων ζουν πολυτελέστατο βίο στο εξωτερικό. Αυτά να τα ξεχάσουν, οι τράπεζες να είναι αμείλικτες με τους παλιούς μετόχους και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Είδα τράπεζες που εξήγγειλαν επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών. Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

■ Για τη ΔΕΗ: «Το σχέδιο για εξυγίανση έχει παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό. Κάποιοι χτυπούσαν καμπανάκι για ΔΕΗ. Και, ναι, ενδεχομένως πρέπει και θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν λίγο για να σωθεί η επιχείρηση. Περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν για να στηριχτεί η επιχείρηση».

■ Για τους συνταξιούχους που έχουν καταφύγει στα δικαστήρια: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις και σε βάθος χρόνου θα το αντιμετωπίσουμε».

■ Για το άσυλο: «Δεν το καταργήσαμε, δώσαμε απλά τη δυνατότητα στην Αστυνομία να παρεμβαίνει».

■ Για το άρθρο 16: Θα αναθεωρηθεί. «Εστιάζουμε στα δημόσια πανεπιστήμια να γίνουν αυτά πόλος έλξης ξένων φοιτητών. Εως το τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα νέο οριζόντιο πλαίσιο για τις αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια. Ηδη είπα ότι πρέπει να συνδέσουμε την έρευνα με τις ανάγκες της αγοράς».

■ Σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού: «Δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα. Μια διευκόλυνση κάνουμε. Οποίος είναι γραμμένος σε εκλογικό κατάλογο να μπορεί να ψηφίζει από τον μόνιμο τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε και επιστολική ψήφο».

■ Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Κάποια στιγμή το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει τη μάχη. Για την κριτική που μας ασκήθηκε, η αντιπολίτευση μας άσκησε μια κριτική που σχεδόν συμπίπτει με τις απόψεις του Βρετανικού Μουσείου».

■ Για «Novartis»: «Δεν θα σχολιάσω ζητήματα της δικαιοσύνης. Αν κάποιος φάκελος έρθει στη Βουλή για περαιτέρω διερεύνηση θα μπορέσω να σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα».

■ Για σχέση με Μαρινάκη και την κοινή τους εμφάνιση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο: «Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με Μαρινάκη, τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο όπως και καμιά εκατοστή άλλους. Δουλειά μου είναι να θέτω κανόνες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Ολοι πρέπει να συμμορφώνονται στο πλαίσιο κανόνων...».

Εξωτερική πολιτική

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια συμφωνία «εθνικά επιζήμια, αλλά είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής της και θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς αυτό».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι «πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν, τέλη Σεπτέμβρη, στα Ηνωμένα Εθνη. Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ. Μόνο έτσι εκτονώνεις την ένταση. Προσερχόμαστε με τη βεβαιότητα ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Θυμίζω ότι υπάρχει και ευρωπαϊκή αντίδραση στο θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ, ενώ ευρωπαϊκό θέμα είναι και το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα χρησιμοποιώντας το προσφυγικό. Δεν γίνεται συζήτηση με απειλές και τσαμπουκάδες. Η γλώσσα αυτή δεν ταιριάζει με καλή γειτονία. Αν έχει διάθεση επανεκκίνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ας το αποδείξει».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κυριάκος άκουσε στα γρήγορα τους παραγωγικούς φορείς
Μόλις δύο λεπτά έκαστος είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ ● Στον χρόνο αυτό τέθηκαν στο τραπέζι τα δύο αναπτυξιακά...
Ο Κυριάκος άκουσε στα γρήγορα τους παραγωγικούς φορείς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλουμε!
Αν και ο πρωθυπουργός την παρουσίασε σαν κάτι νέο, η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι μέτρο που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με επιμέλεια του Σωκράτη Φάμελλου ● Τι προβλέπει το σχέδιο.
Και μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλουμε!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μουτζούρες στο προφίλ του «ηγέτη που λύνει προβλήματα»
Το επικοινωνιακό τουρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και οι αντιδράσεις ● Κορυφαία ήταν η διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης έξω από τη δημαρχείο.
Μουτζούρες στο προφίλ του «ηγέτη που λύνει προβλήματα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιοδεία για να «εισπράξει» από τον χειρισμό της πανδημίας
Εξόρμηση στη Θεσσαλονίκη επέλεξε να κάνει με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητώντας φιλοθέαμον κοινό για να εισπράξει συγχαρητήρια και συμπάθειες για τον χειρισμό...
Περιοδεία για να «εισπράξει» από τον χειρισμό της πανδημίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί αλλά... αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μακρόν και Ευρωπαϊκής Ενωσης για χάρη της Βόρειας Μακεδονίας. Τι προκύπτει από τις δηλώσεις Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα...
Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανάπτυξη για όλους» με κέρδη για λίγους...
Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός, έχοντας όλο το πεδίο μπροστά του να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, σε αυτή τη φάση,...
«Ανάπτυξη για όλους» με κέρδη για λίγους...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας