Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο παράδεισος είναι για τους επιχειρηματίες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο παράδεισος είναι για τους επιχειρηματίες

  • A-
  • A+
«Πάρτα όλα» έλαχε στους λίγους και ισχυρούς την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ για τους πολλούς η μπίλια έκατσε ξανά στο... «Βάλτε όλοι» ● Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε αποκρατικοποιήσεις, χαμηλότερη φορολογία στις επιχειρήσεις και τη δημιουργία μιας όασης για τους εργοδότες, την ώρα που οι εργαζόμενοι βυθίζονται στην επισφάλεια.
Ο Κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, δεν είχε να πει τίποτα καινούργιο και θετικό για τους πολλούς, παρ’ όλο που το προηγούμενο διάστημα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι θα προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές εξαγγελίες. Μέλημα και φροντίδα του ήταν οι διαβεβαιώσεις ότι θα δημιουργήσει ένα καθεστώς προστασίας -ασυδοσίας λένε οι επικριτές του- για τις επιχειρήσεις στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. «“Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις”, ακούμε να μας λέει η αγορά. Αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στους παραγωγικούς φορείς.

Στην ίδια ομιλία υπεραμύνθηκε των μέτρων που πήρε η κυβέρνησή του καταργώντας το προηγούμενο καθεστώς της αιτιολογημένης απόλυσης. Θριαμβολογώντας, υποστήριξε πως «είδαμε με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ξεκάθαρα τη θετική αντίδραση της αγοράς με τα στοιχεία που μας έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ, τον Αύγουστο. Η ρύθμιση αυτή, όχι μόνο δεν οδήγησε στην αύξηση των απολύσεων, έφερε το καλύτερο οκτάμηνο όλων των εποχών στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και το καλύτερο αποτέλεσμα Αυγούστου από το 2014».

Παρέλειψε βεβαίως να πει ότι η ανεργία μειώνεται εδώ και τρία χρόνια και φυσικά δεν μπήκε στον πειρασμό να δει τους όρους με τους οποίους μειώνεται και τι σημαίνει αυτό στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες έχουν αποδιαρθρωθεί πλήρως στην εποχή των μνημονίων. Ούτε φυσικά προβληματίστηκε για το γεγονός ότι η απελευθέρωση των απολύσεων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη απολύσεις αλλά ομηρία του κόσμου της εργασίας στις διαθέσεις της εργοδοσίας.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον βασικό συνδικαλιστικό νόμο (1264/1982). «Εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος», είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που μάλλον τρόμο προκαλεί στα συνδικάτα και τους εργαζομένους αν ληφθεί υπόψη το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση αυτή η μεταρρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου φειδωλός αναφορικά με την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνησή του απέναντι στους επιχειρηματίες. Πέραν των εργασιακών, οι εξαγγελίες του για αποκρατικοποιήσεις, για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις -γνωστές πολύ πριν ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ-, αυτά που έταξε για τις επενδύσεις που θα γίνουν αλλά και το περίγραμμα που έδωσε στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή δεν άφησαν αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση θεωρεί κίνητρο τη δημιουργία ενός εργοδοτικού παραδείσου.

Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω αναφορές του. «Το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας... Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή μας, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική... Μιλώντας, πάντως, για κίνητρα υπέρ της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που το έχω πει πολλές φορές: Αυτή η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν».

Ακριβώς σ’ αυτό το πλαίσιο είχε κάθε λόγο να επαίρεται για όσα έχει ήδη κάνει η κυβέρνησή του. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα έφερε τις διευκολύνσεις που παρέχονται για την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν χάριν των συμφερόντων της Eldorado Gold.

Αντίθετα από το όραμά του για το επιχειρηματικό περιβάλλον που θέλει να δημιουργήσει, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα ασαφής στο ζήτημα των διεκδικήσεων απέναντι στους δανειστές και ειδικότερα στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Λίγο πριν από τις εκλογές είχε φροντίσει να μεταθέσει τον στόχο της μείωσης στο 2021.

Στη ΔΕΘ εμφανίστηκε εντελώς αόριστος. «Στην κατάλληλη συγκυρία και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα», είπε χαρακτηριστικά το Σάββατο το βράδυ. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την επομένη αρκέστηκε στην ευχή ότι «το 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο εκείνο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλα χθες».

Ταυτόχρονα δεν απέκλεισε «η Ευρώπη να βαδίζει προς μια ύφεση», την οποία όμως είδε ως «ακόμα ένα επιχείρημα στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος». Το ότι η κρίση έφερε τα υψηλά πλεονάσματα στη χώρα μας δεν απασχόλησε τον πρωθυπουργό.

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αντιφατική αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τη χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια, αλλά υπεραμύνθηκε της πιστής εφαρμογής της, χωρίς να ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι η μια εκτίμηση αντιστρατεύεται την άλλη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κυριάκος άκουσε στα γρήγορα τους παραγωγικούς φορείς
Μόλις δύο λεπτά έκαστος είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ ● Στον χρόνο αυτό τέθηκαν στο τραπέζι τα δύο αναπτυξιακά...
Ο Κυριάκος άκουσε στα γρήγορα τους παραγωγικούς φορείς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρέλαβε 20 οχήματα κι ευχαρίστησε (πάλι) τον ιδιωτικό τομέα
Ευκαιρία για να αναδείξει τη γόνιμη, κατά την άποψή του, σύμπλευση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων, βρήκε ο Κ. Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής 20 πυροσβεστικών...
Παρέλαβε 20 οχήματα κι ευχαρίστησε (πάλι) τον ιδιωτικό τομέα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έμμεσες βολές Μητσοτάκη προς Βερολίνο
Για τον κίνδυνο περαιτέρω ανισοτήτων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιχορηγήσεις, προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε...
Έμμεσες βολές Μητσοτάκη προς Βερολίνο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι πέντε κατευθύνσεις Μητσοτάκη για την εστίαση
Το γενικό περίγραμμα του σχεδίου για επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης έδωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη με διευρυμένη διυπουργική επιτροπή και τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι πέντε κατευθύνσεις Μητσοτάκη για την εστίαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κυριάκος λείπει σε ταξίδι για δουλειές...
Με έμφαση στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και στις εξελίξεις σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Κυριάκος λείπει σε ταξίδι για δουλειές...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας