Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμμένουν στην καθυστέρηση για τα πλεονάσματα

Στέλιος Πέτσας

EUROKINISSI

Εμμένουν στην καθυστέρηση για τα πλεονάσματα

  • A-
  • A+
Θετική χαρακτηρίζει τη δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ για αναθεώρηση του υψηλού στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά επιμένει στη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα επιδιώξει μείωση στόχων το 2021 - Τι απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί σε επιστολή του Δ. Παπαδημούλη - Αποκλειστική δήλωση Ευκλ. Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.» - Αλ. Χαρίτσης: Διαπραγμάτευση της φυγομαχίας.

Αν και η χρονική συγκυρία φαίνεται να ευνοεί την έναρξη διαπραγμάτευσης για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως φάνηκε από τη χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για αναθεώρηση του 3,5%, η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη στάση της.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε μεν θετική τη δήλωση της μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα η πίεση της Κριστίν Λαγκάρντ να «εξακολουθήσει να ισχύει και όταν φορέσει το καπέλο της επικεφαλής της ΕΚΤ», ωστόσο επανέλαβε τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα επιδιώξει μείωση στόχων το 2021.

«Στόχος είναι από το 2021 να έχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2%», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως, αφού χτιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια θα συζητηθεί με τους εταίρους πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας καθώς το να παραμένει αναξιοποίητο δεν είναι η καλύτερη λύση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το ζήτημα κατά τις επαφές του σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη, ενώ όπως σημείωνε χθες η «Εφ.Συν.» («Του χρόνου και βλέπουμε», Γιάννης Μπασκάκης), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν θα ζητήσω τίποτα. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Πρώτα θέλω να κερδίσω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μου και ύστερα θα συζητήσουμε το μέγεθος του πλεονάσματος».

Η στάση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται και από την απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλη, ότι «η Επιτροπή γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2020».

Ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει επίσης ότι «προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί πλήρης δέσμη προτάσεων πολιτικής για τον προϋπολογισμό του 2020 και των επόμενων ετών» και τονίζει: «Μόλις υποβληθούν αναλυτικές προτάσεις, θα αξιολογηθεί η ποιότητα τυχόν μέτρων και των επιπτώσεών τους ως προς την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Αποκλειστική δήλωση Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.»

Τη στάση της κυβέρνησης σχολιάζει ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»:

«Τη στιγμή που γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ κάνει τη δήλωση που έκανε, και σε όλη την Ευρώπη –ακόμη και στη Γερμανία– συζητάνε για το πώς θα αντιμετωπίσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στο ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε για το 2019 ούτε για το 2020.

Απέρριψε, χωρίς έστω και ένα επιχείρημα, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, αποδεικνύοντας την αδυναμία του να χτίσει πάνω στα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτοχρόνως, και αντιθέτως με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει καμία πρόθεση να συμβάλει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τη μακροοικονομική πολιτική και τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της Ε.Ε., οι οποίες μάλιστα είναι ήδη στην ατζέντα».

Αλ. Χαρίτσης: Διαπραγμάτευση της φυγομαχίας

Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διαπραγμάτευση της φυγομαχίας» που αποβαίνει «πολύ επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία».

«Ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε, αξιοποιώντας το εργαλείο του καταπιστευτικού λογαριασμού, που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσει και να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, δεν το κάνει», εξήγησε.

«Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν αξιοποιήθηκε. Είναι απορίας άξιον σε πρώτη ανάγνωση. Εξηγείται όμως από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές εμμονές της Ν.Δ. σε περιοριστικές πολιτικές, σε μέτρα λιτότητας. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να βρίσκονται σε μια περιδίνηση νέας ύφεσης, έχει ανοίξει και πάλι μια συζήτηση για την ανάγκη επεκτατικών πολιτικών, για την ανάγκη χαλάρωσης πολύ υψηλών και δύσκολων δημοσιονομικών στόχων. Φτάσαμε στο άλλο άκρο, να βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να μη θέτει καν το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και να το παραπέμπει από το 2021 και μετά», συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης και έκανε λόγο για «κοροϊδία» εκ μέρους της Ν.Δ.

Φώφη Γεννηματά: Δύο χρόνια λέμε αυτό που είπε η Λαγκάρντ

«Και έρχεται η κ. Λαγκάρντ να πει αυτό που εγώ προσωπικά και το Κίνημα Αλλαγής λέμε εδώ και δύο χρόνια. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ένα σχέδιο με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλές δημόσιες επενδύσεις, ενώ πρέπει να γίνει το αντίθετο», τόνισε (ΣΚΑΪ) η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Αν είχαμε μία ισχυρή κυβέρνηση με πολλά κόμματα να τη στηρίζουν, με ολοκληρωμένο σχέδιο, θα είχαμε τη δύναμη να διαπραγματευτούμε».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι θα ζητήσουμε από το Eurogroup
Κοινό μηχανισμό για τον δανεισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτάσσει η Ελλάδα ● Στο τραπέζι παραμένει η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «κορονο-ομόλογο», αλλά, αν αυτό δεν ευοδωθεί, η...
Τι θα ζητήσουμε από το Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση στο Μαξίμου από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Λαγκάρντ
Το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι δημοσιονομικοί στόχοι, η Πράσινη Ανάπτυξη και οι περιορισμοί των ελληνικών τραπεζών από την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, απασχόλησαν τη συνάντηση...
Ικανοποίηση στο Μαξίμου από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Λαγκάρντ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από το 2021 «και βλέπουμε» η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Η μείωση του στόχου των πλεονασμάτων, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης προέτασσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Από το 2021 «και βλέπουμε» η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»
Σήμα από την Ουάσινγκτον για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ελάφρυνση του ελληνικού...
Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ή δεν θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»
Την «αρνητική» στάση των εταίρων απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. O πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η μη...
«Ή δεν θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ες αύριον τα σπουδαία...
Στο αυριανό Eurogroup παραπέμπονται όλα τα ανοικτά θέματα για την επίτευξη συμφωνίας στη νέα σύνοδο κορυφής, με την κυβέρνηση να εκπέμπει συγκρατημένη αισιοδοξία και τους εταίρους να ξεκαθαρίζουν ότι τα...
Ες αύριον τα σπουδαία...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας