• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  2 BF
  72%

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο Προστασίας του Πολίτη το 20% των πόρων του Ταμείου Διαχείρισης Δικαστικών Κτιρίων

 • A-
 • A+

Με μία και μόνη ουσιαστική διαφοροποίηση επανήλθαν χθες με τη μορφή τροπολογίας οι διατάξεις που αφορούν τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων μετά τη μεταφορά του μισού υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προ.Πο. Οπως αναλυτικά εξηγούσαμε σε χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», μεγάλα θέματα έχουν ήδη προκύψει με τις μεταφορές αυτές, με βασικότερο το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών με όλες τις συνέπειες που υφίστανται πριν από όλους οι κρατούμενοι.

Η δημιουργία μέσω νέων διευθύνσεων ενός τρίτου «υπουργείου» Αντεγκληματικής Πολιτικής που θα λειτουργεί παράλληλα με τα δύο βασικά υπουργεία προφανέστατα θα δημιουργήσει εκτός από... θέσεις διευθυντών πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και σίγουρα σε μεγάλο βαθμό ταυτίσεις αρμοδιοτήτων. Κατά τα άλλα η συρρίκνωση σε επιστημονικό δυναμικό του Επιστημονικού Συμβουλίου των Καταστημάτων Κράτησης με την αυθαίρετη μείωση των μελών του θα διευκολύνει προφανέστατα τη λήψη ακόμα πιο τιμωρητικών μέτρων από τους επικεφαλής υπουργούς.

Αυτό το στηλίτευσαν ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέρος του νομικού κόσμου και των καθηγητών, αλλά φαίνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης βιάζεται πολύ να θεμελιώσει το νέο κράτος της τάξης και της ασφάλειας χωρίς ενοχλητικές επιστημονικές απόψεις, ειδικά όταν όλες συνηγορούν ότι η μεγάλη διάρκεια κράτησης δημιουργεί χειρότερους εγκληματίες και αποτρέπει τον σωφρονισμό και την επανένταξη.

Προσπάθεια κατευνασμού αντιδράσεων του δικαστικού κόσμου

Η μόνη λοιπόν ουσιαστική αλλαγή που έφερε η τροπολογία ήταν το ποσοστό 20% που θεσπίστηκε να αποδίδει το ΤΑΧΔΙΚ στο υπουργείο Προ.Πο. για τις νέες διευθύνσεις Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο φόβος αντιδράσεων όχι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά από τον δικαστικό κόσμο, που θα έβλεπε πολύ επιφυλακτικά τη διαχείριση των πόρων των δομών της Δικαιοσύνης να περνάει από τα χέρια του αρμόδιου υπουργού στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τους επιτελείς του, ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει τη μικρή αυτή στροφή. Και αυτή όμως η ποσοστιαία διαίρεση του Ταμείου είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα και μάλιστα πολύ σύντομα, μια και το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) δεν παύει να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Το Ταμείο αυτό ιδρύθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 1017/1971 «Περί συστάσεως Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων» και με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στέγασης και εξοπλισμού των δικαστικών κτιρίων, σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων. Ακόμα και με τη νέα αυτή νομική ερμηνεία κάλυψης αυτού του κενού που δημιούργησε η μεταφορά υπηρεσιών, η γραφειοκρατική διαχείριση των πιο υψηλών δαπανών προϋποθέτει μια σύνθετη διοικητική ενέργεια την οποία, αντί να αποφασίζει και να προτείνει στο ΤΑΧΔΙΚ ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα πρέπει να την επικροτούν και όλες οι παράπλευρες διευθύνσεις αλλά και το ίδιο το υπουργείο Προ.Πο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι συνέπειες από τον ακρωτηριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης
Η μεταφορά περίπου των μισών αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση και στον έλεγχο των φυλακών.
Οι συνέπειες από τον ακρωτηριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακριβές μου μετακινήσεις
«Γαλαντόμος» ο Κώστας Τσιάρας. Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο βρήκαμε 5 με 6 ΧΕΠ των 7.000 ευρώ, που όλα αφορούν έξοδα του υπουργείου Δικαιοσύνης για μετακινήσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα.
Ακριβές μου μετακινήσεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο «εκσυγχρονισμός» του Αρείου Πάγου
Φαίνεται ότι οι ηρωικοί δικαστές Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης δεν αρέσουν πλέον στους Αρεοπαγίτες. Διαφορετικά πώς εξηγείται άραγε το γεγονός ότι αποκαθηλώθηκαν από την είσοδο του μεγάρου του Αρείου Πάγου. 
Ο «εκσυγχρονισμός» του Αρείου Πάγου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τώρα κάνει και μαθήματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης
Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός έκανε το μαύρο άσπρο και εμφανίστηκε περίπου σαν «προστάτης» της Δικαιοσύνης, «ξεχνώντας» τη δική του παρέμβαση στο θέμα των διώξεων δημοσιογράφων.
Τώρα κάνει και μαθήματα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε η μεγαλύτερη δικαστική ένωση μετά την πρωτοφανή τροπολογία που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση για τη δυνατότητα απασχόλησης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, εν...
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας