Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γαλλικά «δεκανίκια»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλλικά «δεκανίκια»

  • A-
  • A+
Στην ανάγκη ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ έθιξε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη της ευρύτερης συνεργασίας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια»

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον Εμ. Μακρόν εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο.

Πριν από τη συνάντηση, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο ανδρών ο Κ. Μητσοτάκης έλαβε διά στόματος του κ. Μακρόν τη δημόσια στήριξη της Γαλλίας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας και στην Κύπρο. Κι αυτό στο πλαίσιο της άμυνας της Ευρώπης αλλά κυρίως στη βάση των γαλλικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη ο Γάλλος πρόσεδρος τόνισε την ανάγκη της ευρύτερης συνεργασίας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και σε άλλους τομείς.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, πριν από την έναρξη των συνομιλιών των δύο ανδρών.

Ο Εμ. Μακρόν τόνισε τη σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη σημειώνοντας ότι «είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη».

Το προσφυγικό

Στις δικές του δηλώσεις ο Κ. Μητσοτάκης κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα. Μίλησε «για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, που δεν εναποθέτει απλώς αυτό το βάρος στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά επιμερίζεται την ευθύνη, επιδεικνύοντας ουσιαστική και πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μια Ευρώπη που συνεργάζεται και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών... Μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».

Ταυτόχρονα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. «Μια νέα κυβέρνηση επιχειρεί -και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής- για το πώς η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Και σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις, τη γαλλική επιχειρηματικότητα, να είναι συμμέτοχες. Και θέλω να απευθύνω και εδώ από το Παρίσι πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας, να γίνουν και αυτές συμμέτοχες στις πολλές, νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται μπροστά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεντεύξεις

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Στην συνέντευξή του στη Le Figaro και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η παρουσία της Total δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό. Η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια», σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί «μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και στο 20% από το 2021».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε «τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελλάς - Γαλλία... συμμαχία
Στην προσέλκυση Γάλλων επενδυτών στοχεύει ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Στις επαφές που θα έχει θα συζητηθούν «σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και...
Ελλάς - Γαλλία... συμμαχία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο παράδεισος είναι για τους επιχειρηματίες
Ο Κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, δεν είχε να πει τίποτα καινούργιο και θετικό για τους πολλούς, παρ’ όλο που το προηγούμενο διάστημα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι θα προχωρήσει σε κάποιες...
Ο παράδεισος είναι για τους επιχειρηματίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στον δρόμο για Βερολίνο
Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ συναντιέται την ερχόμενη Πέμπτη 29 του μηνός ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας -ύστερα από την επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με...
Στον δρόμο για Βερολίνο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κληρώνει... στις Βρυξέλλες για τους δημοσίους υπαλλήλους
Το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, εν μέσω διαπραγματεύσεων με την τρόικα και υπό το πρίσμα των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών θα συζητήσει στις Βρυξέλλες, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο υπουργός...
Κληρώνει... στις Βρυξέλλες για τους δημοσίους υπαλλήλους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τον Σαββίδη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Ιβάν Σαββίδη τα θέματα του γηπέδου του ΠΑΟΚ, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της επένδυσης στο Παλιούρι.
Με τον Σαββίδη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας