Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάς - Γαλλία... συμμαχία

Στις αρχές Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχτεί στο μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, προετοιμάζοντας την επίσκεψή του στο Παρίσι

AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάς - Γαλλία... συμμαχία

  • A-
  • A+
Στην προσέλκυση Γάλλων επενδυτών στοχεύει ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Στις επαφές που θα έχει θα συζητηθούν «σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας».

Την προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων επιδιώκει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το μέγαρο Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος».

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επίσης υπογραμμίζει ότι «το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων, όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός».

Κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να περάσει ένα κεντρικό μήνυμα το οποίο αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο, ότι «η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση και διαθέτει μια ισχυρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Μια κυβέρνηση η οποία έβαλε τέλος στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων που έβλαψε τόσο την οικονομία όσο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό Νότο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αποτελεί εστία και άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης, μετριοπάθειας και πραγματισμού σε μια εποχή σημαντικών προκλήσεων για τη δημοκρατική Ευρώπη και τη γειτονιά μας».

Το δεύτερο αφορά την «ενεργή προώθηση των συμμαχιών πάνω στη νέα ισχυρή βάση που έχει δημιουργηθεί μετά την 7η Ιουλίου, ώστε οι ευνοϊκές προοπτικές και το κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας να αποφέρουν το συντομότερο δυνατόν απτά αποτελέσματα για τους Ελληνες πολίτες: για ισχυρότερη ανάπτυξη με χαμηλότερους φόρους και καλές δουλειές σε μια χώρα η οποία θα πορεύεται σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Ρητορική... εσωτερικού

Είναι σαφές ότι ακόμη και στο εξωτερικό ο Κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει έναν πολιτικό λόγο που μόνο για εσωτερική κατανάλωση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Αλλιώς, τι νόημα έχουν οι αναφορές «στην εποχή της οξύτητας, του λαϊκισμού και των άκρων», οι οποίες παραπέμπουν στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε η Ν.Δ. όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση;

Το παράδοξο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης -πάντα κατά το μέγαρο Μαξίμου- θα ισχυριστεί στο Παρίσι εντελώς αντιφατικά πράγματα καθώς από τη μια θα εμφανίσει την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει προκαλέσει ζημιά στην οικονομία και από την άλλη θα ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα μετά τη δεκαετή κρίση». Πότε τη γύρισε αυτή τη σελίδα; Στις 40 ημέρες που κυβερνάει η Ν.Δ.;

Κατά τα άλλα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή και στις επαφές που θα έχει θα συζητηθούν «σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος».

Επίσης θα στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα Μακρόν «προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα». Ακόμη, θα τονίσει ότι πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής ατζέντας του Γάλλου προέδρου τον βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Αμυντική συμφωνία

Εν τω μεταξύ χθες ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νίτα Λόουι. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Λόουι αναφέρθηκαν στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, στην επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καθώς και στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με σταθερό πολιτικό σύστημα και ανοιχτή οικονομία, αποτελεί αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: «Όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί την Ευρώπη»
«Τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι αυτομάτως προβλήματα της Ε.Ε.», τονίζει ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στο Παρίσι.
Κ. Μητσοτάκης: «Όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί την Ευρώπη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γαλλικά «δεκανίκια»
Στην ανάγκη ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος που έστειλε μήνυμα στήριξης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Γαλλικά «δεκανίκια»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κορσική ο Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις και εξοπλιστικά
Στις 16:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο και ακολούθως θα ξεκινήσει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).
Στην Κορσική ο Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις και εξοπλιστικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση από την Κορσική
Για το αυριανό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Med7), προετοιμάζονται στο μέγαρο Μαξίμου.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση από την Κορσική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Την Πέμπτη στην Κορσική η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της συνόδου στην Κορσική και όχι στο Παρίσι, όπως εξέταζε αρχικά το μέγαρο Μαξίμου.
Την Πέμπτη στην Κορσική η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας