Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαρκής επαγρύπνηση

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον τόπο της καταστροφής 

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαρκής επαγρύπνηση

  • A-
  • A+
Στα πύρινα μέτωπα το βλέμμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού τα τελευταία 24ωρα. Την προστασία της ανθρώπινης ζωής έθεσε ως προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε την Εύβοια. Αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής στην περιοχή, διαχρονικές ευθύνες καταλογίζει το ΚΚΕ.

Σε ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που έδιναν τη μάχη στο πεδίο ή είχαν τεθεί επικεφαλής των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο των δυσάρεστων συμβάντων.

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, κάτι που μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται, προσφέροντας μια σημαντική ανακούφιση μέσα σε ένα γενικότερα ζοφερό σκηνικό, εξαιτίας των χιλιάδων στρεμμάτων καμένης γης και της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Τη συμπαράστασή τους στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Εύβοιας εξέφρασαν εξάλλου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να εκλείπει η άσκηση κριτικής για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού συστήματος στο θέμα της πυροπροστασίας.

Θλίψη για την καταστροφή, ανακούφιση που δεν υπήρξαν νεκροί

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Ολυμπος», ο κ. Μητσοτάκης, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση, ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές, ζήτησε να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και δεσμεύτηκε για την άμεση έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης των πληγέντων. Προανήγγειλε δε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

«Τα πράγματα είναι καλύτερα. Αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουμε στην ίδια τη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής η οποία συντελέστηκε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ιεράρχησαν ως κύρια καθήκοντά τους την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά, την προστασία των περιουσιών, ενώ συνέστησε εγρήγορση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά. Παρόντες στη σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας του Ν. Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου και Αθανάσιος Ζεμπίλης. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκεπτόμενος το μέγαρο Μαξίμου, είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τη μέχρι τότε κατάσταση, εξαίροντας τη συντονισμένη προσπάθεια της Πυροσβεστικής και της Αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, στη χώρα μας βρέθηκε προχθές ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, με ενέργειες του οποίου την προηγούμενη πενταετία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Πρόκειται για μια δομή που μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης. Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ευρωπαϊκή συνδρομή στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας.

Η αντιπολίτευση

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα στο μέτωπο της φωτιάς στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του νομού και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με δηλώσεις του επιχείρησε να αναδείξει τη σημασία ενός έγκαιρου και σωστά σχεδιασμένου προληπτικού μηχανισμού.

«Ο ουρανός δεν βρέχει πάντα λύσεις. Δυστυχώς όλοι πλέον, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι και τις υπηρεσίες, έχουν τον νου τους να έρθουν τα αεροπλάνα για να σβήσουν τη φωτιά, αυτό το θέμα λειτουργεί σε βάρος της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. Τα αεροπλάνα τα χρειαζόμαστε αλλά το θέμα μας είναι η πρόληψη.

Η πρόληψη είναι αυτή που αποτρέπει τις πυρκαγιές, είναι αδιανόητο να έχουμε τόσες πυρκαγιές», ανέφερε (ρ/σ «Στο Κόκκινο») και συμπλήρωσε: «Πρέπει να έχουμε τέτοιο σχεδιασμό ώστε να μην μπορεί να εξαπλωθεί η φωτιά όπου εκδηλώνεται.

Οταν τελειώσει η κρίση πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά και να βάλουμε και τις τοπικές κοινωνίες σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμη και σήμερα η Δασική Υπηρεσία δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες. Δηλαδή, ο φυσικός διαχειριστής του οικοσυστήματος δεν συμμετέχει όταν καταστρέφεται το οικοσύστημα. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε τη Δασική Υπηρεσία μέσα στη διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα μέχρι σήμερα δεν είναι ανάλογη και του όγκου των συμβάντων και των αναγκών της χώρας».

«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη καθώς κάηκαν πολλά στρέμματα δάσους, με μεγάλο μέρος αυτού να είναι Νatura. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι μαζί, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, πρέπει να στηρίξουμε τους πληγέντες συμπολίτες και να λάβουμε δραστικά μέτρα από την επόμενη ημέρα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Πολιτική Προστασία, στην εποχή της ακραίας κλιματικής αλλαγής», ήταν το μήνυμα το έτερου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτου Χατζηγιαννάκη.

Τη λύπη της για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή και την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους πολίτες εξέφρασε από την Εύβοια η Φώφη Γεννηματά, δίνοντας υπόσχεση ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι και την επόμενη ημέρα στο πλευρό τους. Για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πυρκαγιά στην Εύβοια, θυμίζοντας ότι τα περισσότερα από 25.000 στρέμματα που έχουν ήδη καεί έρχονται να προστεθούν στα 12.000 στρέμματα πευκοδάσους που είχαν καεί τέτοιες μέρες μόλις έναν χρόνο πριν, στην ίδια ακριβώς περιοχή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός»
Στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στα Ψαχνά βρέθηκε ο πρωθυπουργός για να αποκτήσει εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και να ενημερωθεί από τους επιτελείς.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει βαλίτσες για Ευρώπη
Τα μέτωπα των πυρκαγιών και κυρίως οι εστίες στην Εύβοια, που λάμβαναν χθες επικίνδυνες διαστάσεις, υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να διακόψει την ολιγοήμερη ξεκούρασή του στην Κρήτη και να επιστρέψει εσπευσμένα...
Ετοιμάζει βαλίτσες για Ευρώπη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν»
Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέστρεψε στην Αθήνα διακόπτοντας τις διακοπές του στα Χανιά.
«Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεταθέτει την υπαιτιότητα στους πολίτες
Χαρακτήρα επαγρύπνησης και προειδοποίησης για την αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για ένα νέο λοκντάουν, έδωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός.
Μεταθέτει την υπαιτιότητα στους πολίτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ζάεφ στην Αθήνα
Διήμερο πυκνών διεθνών επαφών με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και τις περιφερειακές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει...
Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ζάεφ στην Αθήνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναδίπλωση της κυβέρνησης με προσχηματικές δικαιολογίες
Με τη δικαιολογία ότι οι σημερινές συνθήκες διαφέρουν από εκείνες του 2018, επιχείρησε χθες η κυβέρνηση να περισώσει τα προσχήματα για την απόφασή της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 μίλια.
Αναδίπλωση της κυβέρνησης με προσχηματικές δικαιολογίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας