Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με Γιάννα και η φιέστα του 2021
EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με Γιάννα και η φιέστα του 2021

  • A-
  • A+
Χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την κ. Αγγελοπούλου στο μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν για τους στόχους της επετείου και τις σχετικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021.

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που θα συγκροτηθεί για τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Με την επιλογή του αυτή, για ένα πόστο που ο ίδιος, μέσω του σχετικού νομοσχεδίου, συνδέει με την ταυτότητα της χώρας, ο πρωθυπουργός φανερώνει και τις προθέσεις του, που δεν είναι άλλες από ένα ριμέικ της φιέστας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την κ. Αγγελοπούλου στο μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν για τους στόχους της επετείου και τις σχετικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021, ενώ ο φορέας υλοποίησης θα είναι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

Γιορτή υπερηφάνειας

Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το 2021 θα είναι μια χρονιά που όλοι οι Ελληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας», ενώ η Γ. Αγγελοπούλου τον ευχαρίστησε «για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη μιας τόσο σημαντικής για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα υπόθεσης».

Ασχέτως αν τη θεωρεί κανείς καλή ή κακή μάνατζερ, η κ. Αγγελοπούλου συνδέθηκε με το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι, παρότι ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς, μας άφησαν με μια οικονομική τρύπα και συνέβαλαν στο ξέσπασμα της κρίσης.

Η Γ. Αγγελοπούλου, η οποία ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, παραιτήθηκε το 1990 από το βουλευτικό αξίωμα, συνδέοντας την παραίτησή της με τον φρέσκο τότε γάμο της (βλ. Ιός, «Ελευθεροτυπία», 13/9/1997). Οπως δήλωνε η ίδια («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 5/5/91), «βρέθηκα σε μια άλλη οικογένεια, με αυτές τις παραδόσεις και μ’ αυτές τις αρχές, και μ’ έναν τρόπο ζωής που ένιωσα ότι πρέπει να σεβαστώ», προσθέτοντας ότι «δεν ήταν δυνατόν να μη λάβω υπόψη μου ότι κάθε κίνησή μου στο Κοινοβούλιο θα μπορούσε να συνδεθεί με την οικογένεια, που τώρα πια είμαι κι εγώ μέλος της».

Και όσο για το αν η αποχώρησή της από την πολιτική ήταν οριστική, απαντούσε: «Εδώ θα πρέπει να απαντήσει ο άντρας μου, που του αρέσει να λέει η Γιάννα ανέστειλε την πολιτική της δραστηριότητα». Τελικά η κ. Αγγελοπούλου επανήλθε με την Ολυμπιάδα του 2004. Επιχείρησε να επανέλθει εκ νέου με την έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου», που όμως δεν της βγήκε, και τελικά επανέρχεται τώρα με την επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Παρεμπιπτόντως, η χώρα μας έχει μια πολύ κακή εμπειρία από τον εορτασμό των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, που συνέπεσαν με τη χούντα, η οποία το 1971 επιδόθηκε μέσα από τους εορτασμούς αυτούς σε μια φοβερή προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος, κάνοντας τεράστιες σπατάλες και γελοιοποιώντας μέσα από κιτς φιέστες την παιδεία και την ιστορία της χώρας.

Αφετηρία...

Στην επέτειο των 200 χρόνων αναφέρθηκε και κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει η αφετηρία ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού» και μίλησε για «ευκαιρία που θα προσφέρει στο έθνος τη νέα αυτογνωσία του και θα του δώσει ξανά αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και πρωταγωνιστικό ρόλο. Και οι σύγχρονοι Ελληνες είναι η ώρα να κάνουμε και εμείς τη δική μας επανάσταση στον 21ο αιώνα».

Η Πολιτική Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές και συγκροτήθηκε για να εκλέξει νέο γραμματέα μετά την τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, για τη θέση αυτή είχε προταθεί ο μέχρι χθες γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., Γιώργος Στεργίου, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα διά βοής.

Κατά την ομιλία του, που ήταν σε πανηγυρικό τόνο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα αποσυνδέσει «την ψήφο των ομογενών μας από τη διαδικασία αλλαγής του νέου εκλογικού νόμου» και ότι η σχετική ρύθμιση θα έρθει σύντομα και αυτόνομα στη Βουλή.

Και μόνο η χρήση του όρου «ομογενείς», ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο εκείνους που έφυγαν από τη χώρα μας, αλλά κατά κύριο λόγο έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνητικών εκλογέων που έχουν μακρινή καταγωγή από την Ελλάδα και όχι βιοτικούς δεσμούς μαζί της, δείχνει τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με την ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας ως προς τον καθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό είπε ότι «δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις ούτε αστερίσκοι από κανέναν», ενώ δήλωσε ότι «ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα των όσων το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων, παντού στον κόσμο, ολόκληρου του Ελληνισμού», επιβεβαιώνοντας ότι απώτερος στόχος της Ν.Δ. είναι μέσα από την ψήφο των αποδήμων να αλλοιωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ελλάδα υπέρ της.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, τέλος, ότι η Ν.Δ. θα πραγματοποιήσει το τέταρτο επί προεδρίας του συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου. Σήμερα στις 9.00 π.μ., ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επί τάπητος τα σχέδια των υπουργών
Oι οικονομικές εξελίξεις, το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις προμήθειες βρέθηκαν στο...
Επί τάπητος τα σχέδια των υπουργών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νέα Εθνεγερσία του Κυριάκου
Το πολυνομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» (της Δεξιάς) που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη κρύβει ουκ ολίγες πτυχές, αποκαλυπτικές για τις ολοκληρωτικές τάσεις της όσμωσης του σκληρού (οικονομικού)...
Η νέα Εθνεγερσία του Κυριάκου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομοσχέδια γεμάτα συντήρηση
Θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση επιδιώκει μέχρι τις 8 Αυγούστου να έχουν ψηφιστεί η κατάργηση του ασύλου, οι τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες και οι διατάξεις για την παράκαμψη της απλής...
Νομοσχέδια γεμάτα συντήρηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Με στόχο να μην υπάρξει μείωση στους πόρους που είχε η Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και να λάβει περισσότερα σε τομείς όπου η Ευρώπη δίνει λιγότερα, μετέβη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον...
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. και η Ελλάδα
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, όπου θα κυριαρχήσουν οι σκληρές...
Ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. και η Ελλάδα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και προσφυγικό
Φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη συνέχεια Βρυξέλλες και στο βάθος τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη είναι όσα κυριαρχούν στην...
Στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και προσφυγικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας