Tόσο οι τρόποι κοινής αντίδρασης απέναντι στην εντεινόμενα προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό δεν θα μπορούσαν να μην κυριαρχήσουν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την εκλογή του, ο οποίος, τηρώντας τη σχετική παράδοση, βρίσκεται από χθες στη Λευκωσία.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, επανέλαβε στον Κύπριο πρόεδρο ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα. Και η απόλυτη, σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου, και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος «ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί πολύ σημαντική τη συνάντηση αυτή, αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο να βρεθεί ο τρόπος να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και να μη διασαλευτεί περαιτέρω το συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «για την Ελλάδα είναι τελείως σαφές ότι δεν νοείται λύση του κυπριακού ζητήματος χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί», κάτι που επανέλαβε και ο Ν. Αναστασιάδης, ζητώντας λύση στο Κυπριακό στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, συζητήθηκαν οι τρόποι οργανωμένης αντίδρασης απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν είναι μια αντίδραση η οποία προφανώς περιορίζεται μόνο στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου», αλλά «αφορά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση» και «την ίδια την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδος έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη σημασία όλων των τριμερών σχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τον καθορισμό της στάσης τους στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, οι δύο πλευρές, οι οποίες συζήτησαν και γενικότερα για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμφώνησαν να αναμένουν το αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία πρέπει να δείξει αμέσως και εμπράκτως δείγματα γραφής, αναστέλλοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Παράλληλα, στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα ενεργειακά αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου, όπως και τα υπό μελέτη ή σχεδιασμό δίκτυα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στην κατεύθυνση και της πολυμερούς συνεργασίας τους με όμορες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα ίδια δίκτυα, ενώ συζητήθηκαν και διμερή ζητήματα που αφορούν εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση.
Σημειώνεται ότι τον κ. Μητσοτάκη στο ταξίδι συνόδευαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Διαδοχικές συναντήσεις
Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης», ενώ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρη Συλλούρη.
Διαδοχικές συναντήσεις είχε και με όλους τους αρχηγούς των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους κυπριακών συλλόγων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, πρότεινε στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη στήριξη της Ν.Δ., στο επικείμενο συνέδριο του ΕΛΚ το φθινόπωρο, κάτι που ο ίδιος αποδέχτηκε. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και θα επισκεφθεί την Ελληνική Δύναμη Κύπρου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας