• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.5°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 32.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  72%

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ΑΔΕΔΥ

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τάχιστα ο νόμος για το Δημόσιο

 • A-
 • A+

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης», το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την επιστροφή των αντισυνταγματικά απολυμένων και «διαθέσιμων» υπαλλήλων στις θέσεις τους, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Kεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, όπως ενημέρωσε την ΑΔΕΔΥ, σε συνάντηση της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμησε ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να αποτελέσει ψηφισμένο νόμο πριν από το Πάσχα και ενημέρωσε για τη βούληση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτση, αλλά και της κυβέρνησης να επισπευσθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Βούληση που εμφανίζει και τη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπό του, αναφορικά με την υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη.

Ταυτόχρονα ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να είπε στην ΑΔΕΔΥ ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη νομοθέτηση των νέων συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων. Εκτιμάται ότι ακόμη και σε έναν μήνα ενδέχεται να γίνει γνωστό το περιεχόμενό τους. Στη συνάντηση της Τρίτης, ο υπουργός εμφάνισε διάθεση να αποδεχθεί προτάσεις για οποιοδήποτε θέμα, πλην του ζητήματος του μισθολογίου, για το οποίο, υπενθυμίζεται, έχουν προαναγγελθεί αλλαγές από τα συναρμόδια υπουργεία σε μέλλοντα χρόνο.

Ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην αφαιρέσει από τις προϋπολογιζόμενες 15.000 για το 2015 προσλήψεις τους περίπου 5.000 υπαλλήλους που επιστρέφουν στο Δημόσιο, εμφανίζοντας ως «ισοδύναμο» το ποσό που έχει εξοικονομηθεί από τη μείωση του αριθμού των μετακλητών.

Ο χρόνος επιστροφής

Από την πλευρά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν και σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου ικανοποιούν ορισμένους από τα κεντρικούς στόχους της ΑΔΕΔΥ, καταθέτουν συγκεκριμένα αιτήματα. Το κυρίαρχο αφορά τη σύμπτυξη του χρόνου των απαιτούμενων διαδικασιών για την επιστροφή των υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι μερίδα των προς αποκατάσταση υπαλλήλων θα χρειαστεί να περιμένει 90 ημέρες έως την οριστική επιστροφή στην εργασία. Σε περιπτώσεις ανθρώπων που παραμένουν κοντά στα 2 χρόνια στο απαράδεκτο καθεστώς διαθεσιμότητας, ευλόγως κρίνεται επείγουσα η επαναφορά τους.

Επίσης η ΑΔΕΔΥ κρίνει σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) που θα μονιμοποιηθούν. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να διατηρήσουν το ασφαλιστικό καθεστώς που είχαν μέχρι τώρα και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο απέκλεισε το να υπάρξει δυσμενής μεταβολή στο συνταξιοδοτικό των ΙΔΑΧ που θα μονιμοποιηθούν. Αναφορικά με το ενδεχόμενο μονιμοποίησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, στις σκέψεις της κυβέρνησης φέρεται να υπάρχει η πρόθεση να αποκτήσουν σχέσεις ΙΔΑΧ όσοι κατέχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όπως και η προοπτική να αποκτήσουν τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης ορισμένες «κραυγαλέες» περιπτώσεις συμβασιούχων που δεν έχουν μονιμοποιηθεί, παρότι διατηρούνται στην ίδια θέση για χρόνια.

Νέα συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο ζητεί ο Σύλλογος Επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, με στόχο την οριστική και δίκαιη επίλυση του γνωστού ζητήματος του διορισμού τους. Ο Σύλλογος βλέπει θετικά τις προσπάθειες του αν. υπουργού, αλλά διαπιστώνει πολλές ασάφειες στη διατύπωση του νομοσχεδίου ως προς την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξία και σιγουριά ...εσωτερικά
Απορρίπτοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε την αισιοδοξία της για την επίτευξη ενός τίμιου συμβιβασμού στο...
Αισιοδοξία και σιγουριά ...εσωτερικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δημόσια διοίκηση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες»
Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Τι περιλαμβάνει το συνοπτικό πλάνο που περιγράφει στην...
«Δημόσια διοίκηση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι τρεις πυλώνες της αξιολόγησης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος, εισάγει στη δημόσια διοίκηση το διεθνές «μοντέλο 360°», που βασίζεται στη «συμμετοχικότητα» όχι μόνο των προϊσταμένων, αλλά...
Οι τρεις πυλώνες της αξιολόγησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δημόσιο: πότε και πώς θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις
Με βασικό πυρήνα των διατάξεών του την επαναπρόσληψη περίπου 4.500 απολυμένων, «διαθέσιμων» και «έφεδρων» δημοσίων υπαλλήλων, το σχέδιο νόμου για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» υπολογίζεται εντός του...
Δημόσιο: πότε και πώς θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρόκειται για προβοκάτσια και πλαστογραφία…»
«Δεν πρόκειται απλά για συκοφαντία, αλλά για προβοκάτσια και πλαστογραφία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που...
«Πρόκειται για προβοκάτσια και πλαστογραφία…»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας